Zobrazit přihlášovací formulář

POZOR! Závadné dětské sušenky stahují z prodeje. Naštvaní rodiče volají po přísnější kontrole

  • Publikováno:
POZOR! Závadné dětské sušenky stahují z prodeje. Naštvaní rodiče volají po přísnější kontrole

Rozčilení, vztek a bezmoc. Emoce právem lomcují rodiči těch nejmenších. Oblíbené dětské sušenky totiž obsahují nepovolené množství nebezpečné látky, kvůli čemuž musí být okamžitě staženy z prodeje. Jenže většinu z nich už děti dávno snědly, v prodeji totiž byly čtvrt roku.

Důvodem okamžitého stažení jedné šarže populárních sušenek z českého a slovenského trhu je zvýšené množství Ochratoxinu A. Ten je produkován plísněmi rodu Aspergillus a Penicillium a vyskytuje se zejména v ječmeni, žitě, ovsu, pšenici, rýži a kukuřici. Závadná šarže  L204700731 má datum minimální trvanlivosti 16.2.2023 a v prodeji byla od 8.3.2023.  

Oznámení o stažení sušenek Sunar srdíčka s jahodovou příchutí společnosti HERO CZECH se na facebooku společnosti LIDL objevilo v úterý večer a okamžitě vyvolalo vlnu rozhořčených komentářů. "To už je opravdu neskutečný, jak je tohle možné, kde jsou ty kontroly? Výrobci se silně podepisují hlavně na zdraví dětí… Je to smutné, když děti tohle jedí. Hrůza, děs, je mi z toho zle," píše například paní Hana. Právem rozhořčená je i paní Kristýna: "Hmmm super, těhle srdíček jsme měli mraky, protože malému chutnají... Nechci ani myslet na to, kolik toho snědl, když s touto informací přišli takhle včas..."

Na to, že množství ochratoxinu A přesahuje zákonný limit, se přišlo v rámci kontrol a předběžných analýz u výrobce. Společnost Hero Czech vydala na svých stránkách k celé situaci prohlášení, v němž slibuje, že celou situaci prošetří. "Jelikož jsou výrobky vyráběny dle nejpřísnějších požadavků na kojeneckou výživu, zahájili jsme veškerá šetření, jak ve výrobním závodě, tak v našich laboratořích v Čechách, abychom danou informaci ověřili a na základě nových výsledků učinili příslušná opatření. Bezpečnost našich zákazníků a kvalita našich výrobků je pro nás vždy na prvním místě," uvádějí.

Lidé samozřejmě mohou výrobky s touto šarží vrátit na prodejnu, kde je zakoupili (ideálně s dokladem o zaplacení) nebo se obrátit na bezplatnou info linku společnosti Hero pro Českou republiku 800 201 102, pro Slovensko 0800 606 005, kde s vámi bude společně proces kompenzace vyřešen.

Podle webu Ministerstva zemědělství s názvem Bezpečnost potravin A-Z je právě ochratoxin A nejtoxičtější ze tří ochratoxinů, který způsobuje poškození cytoplasmatických organel, a přímo zasahuje do základních metabolických funkcí buněk jako jsou tvorba energie a syntéza proteinů. U ochratoxinu A byly potvrzeny imunotoxické, teratogenní (vznik vrozených vývojových vad) a karcinogenní účinky. Při ochratoxikóze dochází k výraznému podráždění sliznice trávicího ústrojí a k rozvoji akutní gastroenteritidy. Resorbované mykotoxiny vyvolávají toxickou nefropatii (poškození ledvin), která je provázena nechutenstvím, depresí, průjmy, horečkou, žíznivostí a častým a vydatným močením a postupnou dehydratací organismu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie