Zobrazit přihlášovací formulář

Trápí vás stres, strach, úzkost: Poradíme, jak se cítit lépe!

  • Publikováno:
Trápí vás stres, strach, úzkost: Poradíme, jak se cítit lépe!

Češi se cítí stále víc pod tlakem událostí: zdražování, práce, energie, negativní informace valící se ze všech stran. A stále častěji řeší stres, úzkost a strach léky. Ty volně prodejné na tyto potíže nakupují od vypuknutí války na Ukrajině dvojnásobně víc než loni. Patříte mezi ty, kteří se zmiňovanými pocity bojují? Změňte to!

„Rostoucí nákupy volně prodejných léků jsou vážným signálem, že přibývá lidí, kteří se se stresem vážně potýkají a sahají po lékách. Obavy z budoucnosti ale nabývají na síle, proto v nákupních trendech těchto léčivých přípravků neočekávám v dohledné době změnu,“ konstatuje PharmDr. Vladimír Finsterle, majitel a zakladatel Lékárna.cz.

Lékárna.cz porovnala meziroční prodeje volně prodejných přípravků na nervy, spánek, stres a úzkost se zřetelným výsledkem: zatímco loni (covid-19) řešili lidé víc potíže se spánkem, letos významně častěji zklidňují nervy. Vyplývá to z prodejních dat největší lékárny na českém internetu Lékárna.cz.

Problémy s psychikou se odrážejí i v dotazech zákazníků v online poradně Lékárna.cz. „Přibylo zákazníků, kteří od nás lékárníků chtějí poradit, co na stres a úzkosti. Uklidňuje je leckdy i to, že se o svých pocitech mohou s námi pobavit. Stres a úzkost jsou ale v naší internetové poradně už několik měsíců jeden z nejčastějších dotazů od žen i mužů,“ potvrzuje lékárnice Mgr. Pavla Horáková, která má online poradnu v Lékárna.cz na starosti.

Zaručená cestu ke klidné mysli vede přes zdraví těla, ale i vnitřní jistotu a pohodu. „Žijeme obklopeni negativními informacemi a událostmi, které nemůžeme sami ovlivnit. Co ale změnit můžeme, to jsou naše myšlenky, reakce a konání. Je nejvyšší čas si jeden den v roce připomenout, že dobrý život začíná v naší mysli. Mysl a tělo mají být v rovnováze – radost ze života přece nezajistí jen dobrá fyzička nebo zdravé klouby,“ říká ve speciálním videu PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel Lékárna.cz a jeden z ambasadorů iniciativy Global Wellness Day v ČR.

Doplňuje ho ambasador Gilles Berouard, prezident a zakladatel společnosti Havas Prague: „U různých věcí, které se dějí v našich životech, máme na výběr, zda je nazveme dobrými, nebo špatnými. Někdy se obtíže nebo neúspěchy stávají těmi největšími učiteli. Ať se děje cokoli, vždy můžeme najít způsob, jak si vybrat radost. V tomto ohledu, ačkoli Global Wellness Day trvá 24 hodin, jeho poselství má trvat celý život.“

Lidé v České republice si pod „wellness“ představí spíše masáže nebo lázeňské procedury. Skutečný význam tohoto slova je však trochu jiný: jde o pravidelnou činnost zaměřenou na navození duševní a fyzické pohody.

O Global Wellness Day

Global Wellnes Day má svůj den každý rok 11. června ve 170 zemích světa. A letos měl premiéru i v naší zemi, kdy ho podpořily také horolezkyně Klára Kolouchová, první Češka v historii, která zdolala tři nejvyšší hory na Zemi, Alexandra Gálová, instruktorka jógy a pilates a poradkyně zdravého životního stylu, a Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness a zakladatelka projektu Česko se hýbe.

Kořeny tohoto svátku duševní a fyzické pohody sahají do roku 2012 a letos se bude slavit na více než desítkách tisíc míst po celém světě ve 170 zemích a těšit se podpoře mnoha celebrit (zpěváka Robbieho Williamse, americké moderátorky Oprah Winfrey aj.).

Global Wellness Day podporuje mnoho organizací, asociací, nadací, lázeňských středisek a wellness a lázeňských hotelů po celém světě. Zakladatelka Global Wellness Day Belgin Aksoy říká: „Den, kdy bude Global Wellness Day přijat do oficiálního kalendáře Organizace spojených národů, bude mým svátkem, protože to bude znamenat, že tento den budou nadále slavit i další generace.”

Proč Global Welness Day?

Hlavní cíle tohoto dne jsou:

  • uvědomit si hodnotu svého života,

  • zastavit se a zamyslet se, jaký je váš životní cíl,

  • nestresovat se každodenním hektickým životem,

  • přijmout se takoví, jací jsme,

  • zvýšit povědomí o lepším životním stylu a motivovat se pro něj nejen tento den, ale dalších 364 dní v roce.

Cestu této wellnes myšlenky Českou republikou můžeme společně sledovat na IG profilu, kde přibývají informace, rady, výzvy.

Komerční prezentace

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie