Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na zdravé zuby u dětí: Základem je pozitivní motivace, správný kartáček a návštěva hygienistky

  • Publikováno:
Jak na zdravé zuby u dětí: Základem je pozitivní motivace, správný kartáček a návštěva hygienistky

Nepříliš lichotivé prvenství v množství zubních kazů u dětí v Evropě je varovným signálem, že je nejvyšší čas s tím něco dělat. Zkažené zuby má téměř každé čtvrté batole, u pětiletých dětí už je to dokonce polovina z nich. Odpovědnost za to mají především rodiče. Co mohou dělat pro to, aby čištění zubů děti bavilo? A proč je důležité vzít je k dentální hygienistce už v raném věku? Nejen na to odpovídá odbornice na slovo vzatá.

Kdo má doma malé dítě ví, že přinutit ho pravidelně si čistit zuby bývá někdy těžké. Miminka si první zoubky ještě od maminky vyčistit nechají, se staršími dětmi už to ale tak jednoduché není.

"Některé maminky s tím hodně zápasí, hledají metodu a cestu, jak to své dítě nějakou nenásilnou formou k čištění přimět," říká dentální hygienistka a členka Asociace dentálních hygienistek Aneta Stryjová.

Nejen to, jak jednoduše poznat, že jsou zoubky opravdu čisté, kdy začít používat mezizubní kartáček, zda noční kojení kazí zoubky, ale i proč s dětmi začít navštěvovat dentální hygienistku co nejdřív, se dozvíte v následujícím videu, které pro vás připravil webový portál Maminka.cz.

Vsaďte na pozitivní motivaci 

Bohužel stále hodně maminek podceňuje skutečnost, že pečlivě a alespoň dvakrát denně je třeba čistit už skutečně od prvního zoubku, který z dásně vykoukne. A k pravidelnému čištění postupně vést i samotné děti. Jak ale postupovat, aby je to bavilo?

"Určitě je vhodné začít nějakou formou pozitivní motivace, až když ta selže, tak přejít k jiným krokům," říká Aneta Stryjová. Protože ale malá miminka jsou nastavená tak, že si dávají všechno do úst, poznávají svět kolem sebe pusou, je podle ní určitě nejlepší využít toho a dát kojenci na hraní do vaničky nebo kočárku měkký zubní kartáček. 

"Miminko kartáček cucá, kouše, zvyká si na štětinky, a pak to není na sílu, když mu začneme čistit ten první zoubek," dodává. Oblíbené silikonové kartáčky na prst ale podle ní nejsou moc vhodné, nedokáží totiž odstranit všechen usazený plak.

U starších dětí, kde se naplno projevuje období vzdoru, je pak třeba vytrvat a s pravidelným čištěním nepolevit, protože pokud všechen plak neodstraníme, necháme bakteriím volné pole působnosti. Ty se rychle stanou agresivnější, vytvářejí víc kyselin, které rozleptávají zubní sklovinu a vznik kazu je jen otázkou času.

Strachu ze zubaře pomůže předejít dentální hygienistka 

Většina dospělých už služeb dentální hygienistky pravidelně využívá, u dětí jim to ale přijde zbytečné. Jenže není a to ze zcela prostého důvodu. "Je to o tom budovat tu pozitivní psychologii, aby se děťátko nebálo toho prostředí, naučilo se otvírat pusu, nebálo se zrcátka a sondy, které se při vyšetření používají, nebo světla, které jím svítí do očí," říká Aneta Stryjová.

Dobré je také brát dítě s sebou když my sami jdeme na pravidelnou prohlídku nebo dentální hygienu. Vidí totiž, že je to zcela běžné, může to sledovat z pozice pozorovatele a zafixovat si v hlavě, že nejde o nic hrozného. A důležité je také čistit si pravidelně zuby společně s dítětem.

"Děti jsou opičky, učí se nápodobou, a když vidí, že to rodiče nebolí, že jde o naprosto normální úkon, začne to brát přirozeně a získá si zdravý návyk. Je dokázané, že rodiče, kteří mají zdravý chrup a dobře o něj pečují, předávají tuto informaci i svým dětem," dodává.

Základem je správný kartáček a další dentální pomůcky

Říct, který kartáček je nejvhodnější, není možné. Je to totiž velmi individuální. Každé dítě má jinak velkou pusu, jiné rozložení zubů v ústech, různě velké mezery mezi nimi. Obecně ale platí, že pro malou dětskou pusu je třeba zvolit kartáček s malou hlavou a jemnými hustými štětinkami, které nebudou poškozovat dáseň.

Na dočišťování rodičem je pak ideální použít jednosvazkový kartáček. A v momentě, kdy se zuby začnou jeden druhého dotýkat, zapomenout nesmíme ani na mezizubní niť, pro děti ideálně tu v malém plastovém držáčku tzv. flosser, kterou rodič vyčistí mezizubní prostory. Starší děti ji pak mohou používat samy. 

Rodiče často sahají také po elektrických kartáčcích, které ale pro ty nejmenší děti nejsou příliš vhodné. Když už, tak sáhněte po kartáčku, který je na tužkovou baterii a jen lehce vrní. Ten zaujme děti, které milují vše, co bliká a je technické. Lepší ale je, když se děti nejdřív naučí správně čistit zuby kartáčkem klasickým manuálním.

Výjimku tvoří speciální ionizační kartáčky, které jsou takovým křížencem mezi kartáčkem klasickým ručním a tím elektrickým. "Jde o kartáček Ionickiss, který má uvnitř zabudovanou baterii a titanovou tyčinku, přes kterou se během čištění vytvářejí na hlavici kartáčku záporné ionty, které k sobě přitahují povlak ze zubu," dodává Aneta Stryjová.

ZDRAVĚJŠÍ ZUBY DÍKY PŘEVRATNÉ TECHNOLOGII

  • Zubní ionizační kartáček Ionickiss má patentovanou technologii, díky níž je plak efektivněji
    a rychleji odstraňován z povrchu zubu.
  • Zuby účinně čistí i bez nutnosti použití zubní pasty.
  • Samozřejmostí jsou výměnné hlavice v několika variantách.
  • Je ideálním pomocníkem i při nošení rovnátek, kdy je důkladné čištění obtížné.
  • Dle studie jsou zuby při používání ionizačního kartáčku až o 48 % hladší, proto trvá déle, než se na
    nich začne nový plak znovu usazovat a tím pádem vydrží déle čisté, díky čemuž jsou také dásně
    zdravější, pevnější a nekrvácí.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie