Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské povlečení musí být nejen hezké, ale i praktické

  • Publikováno:
Dětské povlečení musí být nejen hezké, ale i praktické

Většina z nás rodičů chce pro svoje děti jen to nejlepší. Klidně se vzdáme něčeho, co pro nás není vlastně až tolik důležité, jen když děti budou mít to nejlepší. Při výběru dětského povlečení ale koukáme spíš na motiv, kvalitu a praktičnost často opomíjíme. Proč to nedělat?

Není povlečení jako povlečení

Bereme ho jako samozřejmost, oblékáme do něj polštář i peřinu. Když se sepere nebo se začne párat a sypat, vyrazíme do obchodu a sáhneme po tom, které nás zaujme. Způsob výběru povlečení je to pěkný, ale ne správný. Povlečení je na trhu nespočet, liší se nejen barvou a motivem, ale také materiálem. A právě ten hraje při výběru dětského povlečení důležitou roli.

Materiál nepodceňujte

Povlečení může být ušité z bavlny v plátnové vazbě, krepu, flanelu, bavlněného saténu, mikrovlákna, damašku a dalších materiálů. V čem se liší? Jednoznačně ve svých vlastnostech.

Zatímco povlečení z bavlny v plátnové vazbě musíte žehlit, protože se mačká, ale na druhou stranu snese i vysoké teploty praní a žehlení, třeba povlečení z mikrovlákna je na údržbu nenáročné. Na čerstvém vzduchu je suché raz dva, je příjemné, prodyšní, roztoči v něm domov nenajdou.

Víte, že povlečení z krepu poznáte díky pruhům, ve kterých se střídají jemná a zvrásněná část? Nejde o žádný speciální materiál, jen o odlišné zpracování bavlny. Povlečení tak je příjemné, savé a prodyšné, stejně jako to známe u bavlny v plátnové vazbě. Přesto se liší, nežehlí se.

Během chladných nocí zase přijde vhod povlečení, které příjemně hřeje. Co takhle dětské povlečení z flanelu? To je ušito z vysoce kvalitní a hladké 100% bavlny vysoké gramáže, je hřejivé a hebké. Při správné péči vám dlouho vydrží a zachová si i barvy.

Dobře vyberte rozměry povlečení

Vybíráte dětské povlečení do postýlky, nebo už dítko trochu povyrostlo a spí ve velké posteli? Na správném výběru rozměrů záleží.

  • Klasickým rozměrem do postýlky je 90 x 120 cm pro peřinku a 40 x 60 cm pro polštář, někdo má větší postýlku (třeba tu rostoucí). Do té se většinou používají peřinky o rozměru 90 x 140 cm.
  • Do velké postele dětem pořiďte povlečení v klasických rozměrech, tedy 140 x 200 cm pro peřinu a 70 x 90 cm pro polštář. Koupit můžete i prodloužené povlečení 140 x 220 cm, někomu se třeba bude hodit rozměr pro přikrývku 150 x 200 cm.

A co zapínání?

Už dávno se povlečení jen nezakládá. Z módy už skoro vyšly i knoflíky. Dnes je nejčastější způsob zapínání zip. Ne každému ale vyhovuje, proto si můžete pořídit i zapínání na knoflíky nebo zakládací povlečení.

Nepodceňujte ani design povlečení

Vybírat povlečení podle motivu je nemožné, mnohem důležitější jsou vlastnosti jako savost, prodyšnost a dlouhá životnost. Na druhou stranu, když si pořídíte barvu nebo motiv, který nemáte rádi, do postele se určitě nebudete těšit.

Jakmile máte jasno v materiálu, rozměrech a zapínání, přichází na řadu design. Snažte se ho sladit s ostatním vybavením místnosti, větších dětí se zeptejte, jaké by si přály.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie