Zobrazit přihlášovací formulář

Superúplněk 2022: Dnes nás čeká úžasná podívaná. Kdy je nejlepší měsíc pozorovat?

  • Publikováno:
Superúplněk 2022: Dnes nás čeká úžasná podívaná. Kdy je nejlepší měsíc pozorovat?

Všimli jste si, jak je v posledních dnech měsíc velký a úžasně září? Je to proto, že nás už ve středu 13. června čeká letos již druhý superúplněk, Měsíc se tak na své eliptické dráze přiblíží nejblíže Zemi. A bude to krásná podívaná! Prozradíme vám, kdy nastane ten nejvhodnější čas na jeho pozorování, i kdy se můžete těšit na superúplněk další.

Spí se vám poslední noci nějak hůř, nemůžete usnout nebo se často probouzíte? Máte pocit, že jste podrážděnější nebo že v posledních dnech všechno nějak víc prožíváte? Bolí vás hlava? Na vině bude nejspíš Měsíc. Ten má totiž na nás často mnohem větší vliv, než jsme si ochotni připustit. A protože je tak blízko naší planetě, je jeho vliv ještě mnohem silnější.

Kdy superúplněk pozorovat

Při letos největším úplňku, kterému se podle foklóru amerických farmářů přezdívá také „bouřkový“ nebo „jelení“, bude Měsíc vizuálně nejzajímavější při svém východu, případně před západem zítra časně ráno. Jak uvedl Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské Univerzity v Opavě, Měsíc je dnes v úplňku ve 20:37 SELČ a o zhruba 9,5 hodiny dříve, v 11:05 SELČ nejblíže k Zemi na své eliptické dráze (na vzdálenost 357 263 km).

„Superúplněk“ vychází za hradem Kunětická hora na Pardubicku.

Foto: Petr Horálek

Dnešní úplněk je tak úhlově největším v roce, bude téměř o 15 procent úhlově větší než ten nejmenší (naposledy v loni 31. října) a zhruba o 30 procent jasnější. Měsíc vyjde v Česku bohužel až deset hodin poté, co bude Zemi nejblíž. V Praze nastane východ úplňku ve 21:36 SELČ, na východním Slovensku Měsíc vyjde o téměř 40 minut dříve. Ideální podmínky pro pozorování superúplňku budou mít především obyvatelé ostrovů v Tichém oceánu, v Austrálii a na Antarktidě.

"Pojem „superúplněk“ je ovšem dosti zavádějící. Poprvé toto označení použil astrolog (ano, astrolog, tedy pavědec!) Richard Nolle v roce 1979. Superměsíc „definoval“ jako nov nebo úplněk, který nastává ve vzdálenosti menší nebo rovnající se 90 % jeho nejmenší vzdálenosti od Země na dané oběžné dráze. Proč si však zvolil zrovna 90 procent, nikdo netuší," uvádí Petr Horálek.

Kdy bude další superúplněk

Další výrazný úplněk nastane příští rok, 31. srpna 2023. Měsíc se o zhruba 9 hodin dříve, v 17:52 SELČ přiblíží k Zemi na vzdálenost 357 181 km, tedy ještě blíže než tentokrát. Je ale třeba si uvědomit, že zdaleka ne pokaždé je superúplněk viditelný z České republiky. Z našeho území bude další dobře pozorovatelný až 25. listopadu 2034. Naposledy to bylo možné před pěti a půl roky v prosinci 2016.

Letos ale ještě budeme mít šanci při úplňku spatřit  další zajímavé přidružené astronomické jevy. Těšit se můžeme na pozorování planet Saturn a Jupiter, a pokud se vypravíme na západní polokouli, uvidíme i úplné zatmění měsíce. 

  • Úplněk 11. srpna 2022 – červený úplněk nebude na obloze lákat k pozorování sám, hned vedle bude planeta Saturn, která bude nejjasnější za celý rok a zároveň nejblíže k Zemi

  • Úplněk 10. září 2022 – během sklizňového úplňku se vedle Měsíce objeví velmi jasný Jupiter

  • Úplněk 9. října 2022 – lovecký úplněk (jasná záře měsíce umožňovala lovit i v noci) bude stále ještě doprovázet velmi dobře viditelná planeta Jupiter

  • Úplněk 8. listopadu 2022 – u nás bude klid, ale pokud se ocitnete na západní polokouli, můžete pozorovat úplné zatmění Měsíce, Měsíc navíc překryje také planetu Uran

  • Úplněk 8. prosince 2022 – o posledním (studeném) úplňku v roce se Měsíc dostane do souhvězdí Býka a také překryje planetu Mars, která bude velmi blízko Zemi a tudíž i skvěle viditelná

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie