Zobrazit přihlášovací formulář

Co všechno potřebuje prvňáček? Aneb školní výbava v kostce

  • Publikováno:
Co všechno potřebuje prvňáček? Aneb školní výbava v kostce

Připravte se na školu s předstihem. Přichystáte tak nejenom vašeho prvňáčka, ale i sebe a vyhnete se stresu z toho, že jste zapomněli něco koupit. Připravili jsme pro vás seznam věcí, které by měl mít v aktovce každý malý školák.

Základem je aktovka nebo školní batoh

Jaký je rozdíl mezi aktovkou a školním batohem? Školní batohy jsou vhodnější spíše pro starší žáky, školní aktovky mají zpevněné dno, díky tomu i prázdná aktovka stojí a drží tvar. Školní aktovka je obvykle i menší, proto padne i těm nejmenším. Speciální norma také říká, že by aktovka neměla přesáhnout hmotnost 1 200 g.

Při výběru školní aktovky nebo batohu sledujte tyto parametry:

  • pevná a anatomicky tvarovaná záda;
  • nastavitelné polstrované popruhy s minimální šířkou 4 cm;
  • bezpečnostní prvky jako jsou výrazné barvy, reflexní plochy nebo speciální blikací světýlka;
  • dostatečný počet kapes a přihrádek a v ideálním případě nepropustné dno;
  • styl a provedení – dítěti by se aktovka měla líbit, jinak ji nebude chtít nosit.

Školní potřeby do aktovky

Když už máte aktovku, nastává čas ji naplnit. Školní potřeby do základní výbavy seženete třeba i na iTesco. Vše nakoupíte online z pohodlí vašeho domova. Ušetřený čas pak můžete strávit se svým malým školáčkem.

     Do základní školní výbavy patří

  • Desky na sešity – dítě si může vybrat samo podle své oblíbené postavičky, zvířátka.
  • Školní penál – pro prvňáčka zvolte jednoduchý penál, v obchodech najdete i dvoupatrový a vícepatrový. V penálu je spoustu záchytných poutek, která slouží pro upevnění psacích potřeb tak, aby mělo dítě přehled a pořádek v penálu.
  • Psací potřeby – na výtvarnou výchovu pořiďte pastelky, v ideálním případě zvolte nelámavé, které jsou sice dražší, ale vyplatí se. S tužkou a perem počkejte raději na pokyny od třídní učitelky, která většinou doporučí ty nejvhodnější varianty, se kterými má nejlepší zkušenost.
  • Box na svačinu a láhev na pití – nezapomeňte, že bude prvňáček ve škole jíst a pít. U svačinového boxu se nejlépe osvědčil box, který díky vyjímatelným částem můžete přepůlit a rozdělit tak, jak je zrovna potřeba. Jako láhev na pití sice může používat klasickou plastovou láhev, kterou pak vyhodí, ale v rámci ekologie můžete i dítě učit, aby si láhev na pití bralo z domu a používalo ji stále dokola. U láhve na pití a krabičky na svačinu zvolte takové varianty, které se líbí i vašemu školákovi. Docílíte tak toho, že se na svačinu bude těšit a vy tak doma večer v aktovce nenajdete nesnězený chleba a plnou láhev vody.
  • Přezůvky – na těch rozhodně nešetřete. Děti v přezůvkách tráví prakticky celý den, proto zvolte v ideálním případě přezůvky s pevnou patou a s ortopedicky tvarovanou stélkou.
  • Sáček na tělocvik – v tomto případě můžete dát svému dítku volnou ruku, co se týče výběru.
  • Cvičební úbor – na tělocvik postačí sportovní kraťasy a tričko, pokud budou děti sportovat i venku, tak mikina a tepláky. Tenisky do tělocvičny zvolte raději s bílou podrážkou – nedělají šmouhy na parketách.

Udělejte dítěti z prvního školního dne radostnou událost

Přechod ze školky do školy může být pro některé děti trochu stresující. Nové prostředí, nové osoby a nové věci, které se musí naučit. Vezměte si alespoň na první školní den volno, doprovoďte malého školáčka do školy a počkejte na něj před školou. Udělejte dětem z prvního dne oslavu, vezměte je na zmrzlinu nebo dortík a nechte si povykládat první dojmy ze školy.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie