Zobrazit přihlášovací formulář

Nebezpečné půjčky – 5 znaků nespolehlivých poskytovatelů úvěrů

  • Publikováno:
Nebezpečné půjčky – 5 znaků nespolehlivých poskytovatelů úvěrů

Neuvážené sjednání půjčky může vést až do dluhové pasti a následně k osobnímu bankrotu. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak odlišit bezpečné úvěry od těch nebezpečných. Jak na to? A proč si nikdy nebrat tzv. půjčky pro dlužníky, půjčky pro nezaměstnané nebo půjčky od soukromých osob?

 

Mnoho lidí ve špatné finanční situaci se ze zoufalství uchyluje ke sjednání rizikových nebankovních půjček, které jsou inzerované například jako:

Na tyto úvěry je nutné dát pozor. S velmi vysokou pravděpodobností totiž situaci člověka ve finanční tísni mnohonásobně zhorší.

Dokonce se lze setkat i s nabídkami nebankovních půjček bez registru dlužníků zdarma, čímž poskytovatel vlastně nabízí půjčky bez kontroly registru, které jsou bez poplatků a úroků. Půjčky zdarma sice skutečně existují, nicméně bez prověření bonity žadatele poskytovány nejsou. Zmíněné nabídky jsou tedy zcela jistě podvod.

 

Podle jakých ukazatelů lze v případě potřeby rozpoznat další podvodné půjčky?

1. Jsou poskytovány lidem s nízkým příjmem

Poskytovatelé úvěrů mají ze zákona povinnost ověřit, že je žadatel úvěruschopný. Součástí schvalovacího procesu v případě žádosti o půjčku je proto kontrola bonity. Ta zahrnuje mimo jiné i posouzení výše a zdroje příjmu.

Pokud příjem není dostatečně vysoký, je velmi pravděpodobné, že bude mít daný člověk potíže se splácením. Půjčka by mu proto vůbec neměla být schválena.

Nicméně v praxi se lze setkat s tím, že půjčku získá i osoba s nedostatečným příjmem. Věřitel se pro případ nesplácení pojišťuje vysokými úroky a poplatky. Z tohoto důvodu jsou půjčky bez doložení příjmu extrémně drahé a tím i nevýhodné.

2. Jsou poskytovány lidem s dluhy

Nedílnou součástí prověřování bonity je také kontrola úvěrových registrů. Banky a solidní nebankovní společnosti do nich před poskytnutím půjčky nahlížejí a člověku s dluhy nebo exekucemi nepůjčí.

Půjčky pro zadlužené poskytují pouze predátorské a podvodné společnosti. Bývá s nimi spojena velmi vysoká RPSN, což komplikuje řádné splácení. I v tomto případě jde o půjčky, které mohou být jednou z příčin dluhové spirály.

3. Jsou zajištěné směnkou

Půjčky na směnku jsou často nabízeny pod označením soukromé půjčky, půjčky od soukromých osob apod. Jejich hlavním problémem je přítomnost rozhodčí doložky. Ta určuje, že o případném sporu mezi věřitelem a dlužníkem bude rozhodovat věřitelem zvolený rozhodce (tzn. nikoliv nezávislý soudce).

4. Zdánlivě výhodné podmínky

Zájemci o půjčku se nesmí nechat nalákat na slogany typu půjčka bez registru dlužníků zdarma. Při důkladném pročtení podmínek se totiž dříve či později objeví nějaký háček – například to, že půjčka zdarma není, popřípadě že není poskytována bez kontroly registrů.

5. Netransparentní podmínky

Před podepsání úvěrové smlouvy musí být žadateli o půjčku jasné, co vůbec podepisuje. Musí mu být předem známy informace jako:

postup při zpoždění se splátkou

  • výše úrokové sazby
  • výše RPSN
  • doba splatnosti
  • možnosti odložení splátek

Důvěryhodné společnosti zpravidla všechny zmíněné údaje o půjčce zveřejňují na svých webových stránkách. Pokud cokoliv není jasné, popřípadě pokud žadatel s něčím nesouhlasí, nesmí smlouvu podepisovat. I malá nebankovní půjčka může skončit vysokými dluhy, proto je jistá dávka obezřetnosti rozhodně namístě.

 

Reklamní sdělení

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie