Zobrazit přihlášovací formulář

5 tipů, jak na dovolené nepřibrat. Pozor na zrádné “all inclusive”!

  • Publikováno:
5 tipů, jak na dovolené nepřibrat. Pozor na zrádné “all inclusive”!

Neomezený přísun skvělého jídla a pití, plné stoly tradičních dobrot i místních specialit, desítky míchaných alko i nealko drinků. Dovolená s all inclusive je prostě báječná! Když ale po návratu domů zjistíte, že ručička váhy ukazuje i o pět až osm kilo víc, nastává zděšení. Poradíme vám, jak si letní dovolenou užít, ale zároveň neohrozit svou postavu.

Zažívám to nejen u moře každý rok. Lidé si od bufetových stolů nosí talíře po okraj naložené vším možným a někdy i nemožným jídlem. Neomezená možnost konzumace zkrátka svádí… Přece, “proč bych to všechno neochutnala, když je to ´zadarmo´”, letí jim hlavou. Jenže tímhle nezřízeným hodováním si zadělávají nejen na potencionální trávicí problémy, ale i na nepříjemné překvapení ve formě kil navíc. Výhody ”all inclusive” si ale můžete užít i bez toho, aniž byste ztloustli, stačí dodržovat pár základních zásad.

1. Dejte si sklenici vody

Určitě už jste slyšeli pořekadlo, že hlad je jen převlečená žízeň, které nevzniklo jen tak. A protože bychom v létě stejně měli dbát na zvýšený pitný režim, je nejlepší každý z chodů v průběhu dne začít vypitím jedné či dvou sklenic nápoje. Ideálně by mělo jít o čistou vodu, na sladké limonády a džusy raději zapomeňte. Ochutit jí ale můžete citronem, pomerančem, melounem, jablíčkem nebo třeba několika plátky okurky. To vše na bufetových stolech najdete. Díky tomuto triku si částečně zaplníte žaludek, navodíte pocit sytosti a zkonzumujete toho mnohem méně, než byste za jiných okolností snědli.

2. Nikam nespěchejte

Na jídlo si udělejte čas! Jste na dovolené, tak není kam spěchat. A to platí i v jídelně. Nebojte se, že vám ostatní všechno snědí, když nějaký pokrm dojde, číšníci a kuchaři ho brzy zase doplní. S nikým tak nemusíte závodit, kdo dřív “urve” toho uzeného lososa nebo třeba grilované krevety. A rozhodně nemusíte ochutnat vše, co je na bufetových stolech vystavené. Pečlivě si nejdřív vše projděte, prohlédněte, rozmyslete si, na co máte tentokrát největší chuť, a pak si teprve jděte nandat.

3. Začněte zeleninou

Ještě předtím, než si vybrané jídlo naberete a pustíte se do něj, si na jiný talíř naložte všechny druhy čerstvé zeleniny, kterou v bufetu najdete, a spořádejte jí. Zaplníte žaludek, ale protože má většina zelenina relativně nízkou kalorickou hodnotu, rozhodně po ní nepřiberete. Navíc si vychutnáte zeleninu, která skutečně zraje na sluníčku, a je tak vońavá, šťavnatá, plná chuti a vitamínů. S tou, kterou celý rok kupujete v supermarketu, se vůbec nedá srovnávat.

4. Nevynechávejte svačiny

Pravidelná strava je základ. To platí i na dovolené. Nezapomínejte proto na svačinky, které by měly tvořit asi 5 až 10 procent z celkového denního příjmu energie. Jen tak udržíte metabolismus rozjetý na plné obrátky, a energie z jídla se vám neuloží do „faldíků“, ale rychle se spálí. Svačinou ale samozřejmě nemyslíme tatranku nebo čokoládovou tyčinku. Raději než pizzu, hranolky nebo hamburger si ale dejte kus ovoce, kvalitní jogurt řeckého typu nebo třeba tvarohovou zmrzlinu. Na výlety se hodí například sušené maso, ořechy nebo kvalitní proteinové tyčinky.

TIP REDAKCE

Na dlouhé cesty nebo výlety je skvělou volbou tyčinka od The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, která se vejde do každého batohu, kabelky i auta. Uspokojí všechny a hlavně ty, kteří mají stále chuť na sladké. Jedna tyčinka nahradí plnohodnotné jídlo, obsahuje totiž minimálně 33 % doporučené dávky základní řady vitamínů a minerálů, které vaše tělo potřebuje. To samé platí i pro smoothie, jehož příprava je velice rychlá a jednoduchá – stačí ho smíchat se studenou vodou, protřepat a svačina je hotová. Více info o výrobcích najdete na www.one2onediet.cz

5. Hýbejte se!

I když jste na dovolené, rozhodně nemusíte lenošit. Odpočívat se dá i aktivně. A tím nemyslíme přesun z pokoje do jídelny, z jídelny na lehátko k bazénu nebo k moři, a odtamtud zase do jídelny. Kdy jindy a kde jinde budete zase mít tolik příležitostí hýbat se. Každý den si tak alespoň hodinu zaplavejte, jděte se projít po širším okolí, naplánujte si delší výlet nebo si třeba půjčte kolo. Zahrát si můžete také plážový volejbal, badminton, ping pong nebo líný tenis. Vyzkoušet můžete také nové sporty, jako třeba kitesurfing, paddleboard nebo jízdu na kajaku, A nezapomeňte také na to, že většina hotelů má k dispozici často volně přístupnou posilovnu. Zábavné mohou být i animační programy, jejichž součástí často bývá aquaaerobic. A vecer si jděte zatancovat. Uvědomte si, že každý pohyb se počítá!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie