Zobrazit přihlášovací formulář

Příspěvek 5 000 korun na každé dítě: Kde najít formulář a jak ho vyplnit? Žádat můžete od 15. 8.

  • Publikováno:
Příspěvek 5 000 korun na každé dítě: Kde najít formulář a jak ho vyplnit? Žádat můžete od 15. 8.

Řadou rodičů dlouho očekávaný den je tu! Od pondělí 15. srpna je možné žádat o jednorázový příspěvek na dítě ve výši pět tisíc korun. Poradíme vám, kdo má na příspěvek nárok, kde najít formulář, jak žádost vyplnit a kde jí podat, aby vám peníze dorazily co nejdříve.

I když nejde o nijak závratnou částku, před začátkem školního roku se rozhodně hodí. Ceny školních pomůcek a dalších do školy potřebných věcí jsou totiž čím dál tím vyšší. Vzhledem k současné situaci navíc rostou životní náklady a rekordní míra inflace doléha na každého. Jednou z nejzranitelnějších skupin jsou kromě seniorů také domácnosti, ve kterých žijí děti. A právě jim je jednorázový příspěvek 5 000 Kč na každé dítě určený. Pomoci by měl především s náklady na vybavení pro školáky nebo na kroužky.

Kdo má na jednorázový příspěvek nárok

O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte. Nezáleží na tom, zda jste zaměstnáni nebo na mateřské či rodičovské, případně bez práce nebo podnikáte. Nárok na příspěvek mají děti narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022. Nepřijdou o něj ale ani ti, kteří dítě teprve čekají. Požádat o něj totiž můžete i po jeho narození, nejpozději však do 1. 7. 2023. Peníze vám přijdou do 30 dnů od podání žádosti. 

Protože je příspěvek určen rodinám se středními a nízkými příjmy, je ale podmínkou jeho vyplacení výše příjmu domácnosti žadatele. Hrubý příjem za předchozí rok nesmí přesáhnout milion korun. Vy sami ale při podání žádosti příjmy nemusíte nijak dokládat, stačí jen potvrdit, že v roce 2021 nepřesáhly milion. Úřad si pak skutečnost sám ověří. 

Rodiče, kteří v červenci pobírali přídavek na dítě, které nedosáhlo před 2. srpnem dospělosti, o jednorázový příspěvek žádat nemusí, obdrží ho automaticky. Někteří už částku mají na účtu, dalším přijde v následujících dnech spolu s přídavkem na dítě.

Kde najít elektronický formulář

Nejjednodušší a nejrychlejší variantou je požádat o příspěvek elektronicky. Vyplnění a odeslání jsme si hned v pondělí ráno sami vyzkoušeli a nezabralo to déle, než 3 minuty. Elektronický formulář najdete na klientském portálu ministerstva práce a sociálních věcí ZDE >>

Další možností je pak zajít osobně na vybrané pracoviště Czech POINT, které najdete na krajském, městském nebo obecním úřadu.

Co všechno k podání žádosti potřebujete

Ať už budete žádat online nebo se vypravíte na Czech POINT, je důležité mít připravené rodné číslo dítěte pro které žádáte a také rodné číslo partnera, s nímž žijete ve společné domácnosti. Tyto údaje společně se jménem poslouží k jejich identifikaci. Bez nich bohužel není možné žádost podat.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete žádost podat osobně, je možné pověřit někoho ze svých blízkých. Musíte ho ale vybavit zplnomocněním. Vzor plné moci, kterou už nemusíte úředně ověřovat, si můžete stáhnout ZDE.

Pro vyplnění elektronického formuláře je z důvodu identifikace nutné přihlásit se do něj prostřednictvím Identity občana nebo Datové schránky.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie