Zobrazit přihlášovací formulář

Šípková marmeláda: Recept na dobrotu, která se hodí na chleba, na promazání cukroví i do omáčky

  • Publikováno:
Šípková marmeláda: Recept na dobrotu, která se hodí na chleba, na promazání cukroví i do omáčky

Patří mezi nejchutnější marmelády, bonusem navíc je, že je doslova nabitá vitamíny. A ty potřebuje každý z nás, v nadcházejícím chladném období ještě víc, než kdy jindy. A protože je teď sezóna šípků, je ten nejvhodnější čas si vynikající domácí šípkový džem připravit. Není na tom vůbec nic složitého, tak se do toho pojďte pustit. 

Šípky byly jako lék využívány již ve starověkém Řecku. Není divu! Jsou totiž doslova vitamínovou bombou, a to především díky vysokému obsahu vitamínu C. Víc ho mají už jen plody rakytníku. A právě vitamín C je tím nejlepším pomocníkem v boji s nachlazením, chřipkou a virózami. A to nejen v době, kdy už jste nemocní, ale i jako prevence pro posílení imunity. Kromě "céčka" ale obsahují i celou řadu dalších vitamínů a prospěšných látek, jako je vitamín A, B, E a K, a dále minerální látky jako hořčík, vápník, zinek, železo, fosfor, sodík, ale také například rutin, který je nezbytný pro zdravé cévy.

Kdy sbírat šípky

Nejvhodnějším obdobím pro sběr červených plodů šípkové růže jsou měsíce září a říjen, kdy dozrávají. Vždy sbírejte jen plody, které jsou plně zralé, mají zářivě červenou barvu. U těch tmavých a mrazem přešlých klesá množství vitamínu C, jsou ale zase sladší. Nikdy ale nesbírejte plody měkké, nahnědlé nebo jakkoliv viditelně poškozené. Pozor také na náznaky hniloby či plísně. A pozor, aby se vám nasbírané šípky nezapařily! Nikdy je proto nedávejte do igelitu, zvolte raději látkový sáček nebo nějakou plátěnou tašku. A do zpracování na marmeládu se pusťte co nejdřív.

Recept na šípkovou marmeládu

Suroviny (na cca 1000 ml džemu)

2 kg čerstvě natrhaných šípku

2 l vody

šťáva ze dvou citronů

650 g cukru nebo jiné preferované sladidlo (4 lžičky stévie, 650 ml medu...)

Postup

1. Šípky omyjte a důkladně osušte, odřízněte na obou koncích a podélně rozřízněte.

2. Důkladně je očistěte od semínek a nepříjemných „chloupků“.

3. Očistěné šípky dejte do většího hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu. Stáhněte teplotu, aby směs jen zlehka probublávala, přikryjte poklicí a nechte cca 40 minut až hodinu vařit, dokud šípky nezměknou.

4. Uvařenou směs nechte lehce zchladnout a důkladně ji rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete hladký džem bez drobných kousků, můžete ho propasírovat přes jemné sítko nebo plátýnko.

5. Směs opět lehce zahřejte a dochuťte vybraným sladidlem a nakonec přidejte citronovou šťávu.

6. Hotovou marmeládu můžete dát rovnou do lednice nebo rozdělit do zavařovacích sklenic a zavařit klasickým způsobem. 

Poznámka: Nelekejte se, když bude směs tekutější, po zchladnutí krásně zhoustne.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie