Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na to: Nejlepší bílková poleva na perníčky. Vyzkoušejte recept a triky profesionálních cukrářek

  • Publikováno:
Jak na to: Nejlepší bílková poleva na perníčky. Vyzkoušejte recept a triky profesionálních cukrářek

Příliš hustá poleva, která se při zdobení trhá, nebo naopak řídká, která se roztéká, věčně ucpaný sáček, drolící se už zaschlá poleva... To jsou nejčastější problémy, které nás při zdobení perníčků trápí. A i když je příprava bílkové polevy v podstatě úplně jednoduchá, je nutné znát pár triků, bez nichž dokonalé polevy nikdy nedocílíte. 

Tipy a triky na tu nejlepší polevu na perníčky

Jsou to v podstatě drobnosti, které vám mohou přijít nepodstatné. Ale ubezpečujeme vás, že právě na nich zavisí váš úspěch a naprosto dokonalá poleva.

1. Tím prvním je množství bílku. Není totiž vejce jako vejce, každé je jinak velké. Proto byste množství bílku měli raději přesně odměřit. A důležité je také stáří vajíček. Ta starší totiž mají bílek tekutější a vy tak budete potřebovat o něco víc cukru.

2. Druhým trikem je použití skutečně práškového cukru. Pokud sáhnete po klasickém moučkovém, nádherně hladké polevy nikdy nedocílíte. Proto je potřeba buď moučkový cukr alespoň dvakrát přesít, přemlít si ho, případně prohnat mixérem. A nebo, což je asi nejjednodušší, koupit rovnou cukr pudrový, který je extra jemný a je přesně pro tyto účely určený.

3. Třetím trikem je bramborový škrob. Profesionální cukrářky a perníkářky ho používají pro lepší konzistenci polevy.

4. Čtvrtým je pak správná příprava polevy, která se musí míchat, nikoliv šlehat! Na to nezapomeňte. A to dostatečně dlouhou dobu. Poleva by totiž neměla být z vyšlehaného bílku, ale z utřeného cukru. Při šlehání se v polevě udělají bubliny a po pár dnech se začne drolit a odpadávat. Ručně je to vážně makačka, nebojte se ale použít robota a polevu nechte třít klidně 20 minut na malou rychlost stěrkovým nástavcem. Takto připravená poleva vám vydrží na perníččích pevná a lesklá i několik měsíců. 

5. Hustotu polevy je třeba uzpůsobit stylu zdobení. Nezapomeňte tak, že na tečkování a "kreslení" vzorů potřebujete polevu hustší, na plošné kompaktní polití celého povrchu perníčků naopak o něco řidší.

Recept na nejlepší bílkovou polevu na perníčky

Suroviny

  • 1 bílek (40 ml)
  • 180 cukru
  • 1 lžička Solamylu
  • citrónová šťáva

Postup

Cukr smíchejte s dvakrát prosátým škrobem. Do misky dejte bílek, k němu postupně po trochách přidávejte cukr se škrobem a pomalu a důkladně třete. V půlce nezapomeňte přidat pár kapek citrónové šťávy. Ve finále by poleva měla být tak akorát hustá. Nesmí z vařečky stékat, ale vláčně odpadávat. Až budete zdobit, na zkoušku si udělejte vedle sebe pár teček třeba na papír a pokud se nestečou dohromady, je to OK. Pokud ano, obsah zdobícího sáčku vraťte zpět do mísy, přidejte cukr, zamíchejte a znovu zkuste. Pokud je poleva moc hustá, přidávejte po kapkách citron.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie