Zobrazit přihlášovací formulář

Jaká jídla vám pomůžou počít?

  • Publikováno:
Jaká jídla vám pomůžou počít?

Pro podporu početí děláme kde co. Kromě doplňků stravy pro muže i ženy často také podstupujeme fyzicky i psychicky náročné hormonální léčby, návštěvy lékařů a hlavně se snažíme o „psychickou pohodu“. Zajímavou metodou je speciální strava podle fáze ženského cyklu. Jde především o doplňování látek, které tělo ztrácí a potřebuje. Co jíst a čeho se vyvarovat? Kdy je třeba tělo zahřívat a kdy mu dodávat bílkoviny?

Různé fáze cyklu znamenají pro ženu různé hladiny hormonů v těle a s nimi také související procesy. Po biologické stránce můžeme každý menstruační cyklus rozdělit do čtyř fází:

  • Menstruace
  • Folikulární fáze
  • Ovulace
  • Luteální fáze

Menstruace. Všichni víme, o co jde. Každá žena snáší menstruaci jinak, ale většinou jde o týden naplněný kromě krvácení také křečemi, náladovostí a zvýšenou citlivostí. Není novinkou, že s krví odchází z těla také železo, které je třeba doplňovat. Ale nejen to.

  • Co jíst? Maso, luštěniny, ryby, zelená zelenina a jakákoliv semínka. Všechny tyto potraviny jsou bohaté na železo nebo bílkoviny, popřípadě obojí. A všechno to potřebujete doplňovat obzvlášť, pokud krvácíte silně. Semínka a zelený salát dále také obsahují látky, které pomohou mírnit křeče tím, že stimulují krevní oběh. Důležité je také konzumovat hodně vitaminu C, který pomůže tělu železo správně vstřebat. Takže rajčata, brokolice, kiwi, citrusy a podobně jsou správnou volbou!
  • Čemu se vyhnout? Studenému jídlu. Tělo potřebuje energii, takže není dobré jí plýtvat na ohřívání potravy. Dále pak není vhodné konzumovat alkohol, kofein a ostrá jídla, která mohou zesílit tok krvácení.

Folikulární fáze. V této fázi tělo celkem tvrdě pracuje na tom, aby vypěstovalo dominantní folikul, hladina estrogenu se zvyšuje. Naneštěstí spousta žen má potíže s přemírou estrogenu (například ženy trpící endometriózou). Těm může pomoct například brokolice, květák, zelí nebo růžičková kapusta, obsahují látky, které s metabolismem estrogenu pomáhají. Pro podporu vývoje folikulu je nezbytný vitamin E, čili přírodní oleje – avokáda, olivový olej, ořechy a různá semínka.

  • Co jíst? Kromě výše zmíněného je dobré také zařadit vše, co podporuje folikulární růst. Ořechy, semínka, kořenová a zelená zelenina, saláty, vajíčka a ryby.
  • Čemu se vyhnout? Rozhodně alkoholu – ovlivňuje hormonální hladinu. Navíc také dehydratuje, což není vhodné pro správnou tvorbu děložního hlenu.

Ovulace. Jakmile zralé vajíčko opustí folikul, potřebuje tělo co nejvíce zejména vitaminu B k jeho úspěšnému oplodnění a uhnízdění. Dalšími podstatnými látkami jsou zinek, vitamin C a nenasycené mastné kyseliny.

  • Co jíst? Listová zelenina, cereálie, vajíčka, zelenina, ryby nebo rybí olej a hodně, doopravdy hodně vody. Díky zvýšenému příjmu tekutin podpoříte metabolismus a k vajíčku se dostane více potřebných látek. Také tím napomůžete kvalitě děložního hlenu.
  • Čemu se vyhnout? Kofeinu, alkoholu, masu a všemu, co okyseluje organismus a dělá tak děložní hlen nepřátelský ke spermiím.

Luteální fáze. V ideálním případě je už vajíčko oplodněné a potřebuje co nejvíc podpořit v hnízdění. Z prasklého folikulu se stalo tzv. žluté tělísko, které bude po následujících zhruba čtrnáct dní produkovat progesteron. Je tedy třeba zařadit do jídelníčku co nejvíce takových živin, které podporují buněčnou regeneraci a růst. Mluvíme zejména o Beta-karotenu a kyselině listové.

  • Co jíst? Kromě žlutých, zelených a oranžových potravin (tady mluvíme o ovoci a zelenině) se doporučují také jídla a přísady, které zvyšují tělesnou teplotu a pomáhají tak v nejranější fázi udržovat těhotenství. Stěžejní potravinou v tomto období by pro vás měl být ananas. Ten totiž kromě jiného obsahuje bromelin, enzym, který podporuje hojení a tedy i zásobení tkání živinami.
  • Čemu se vyhnout? Studeným jídlům a nezpracovanému masu. A také samozřejmě alkoholu a nikotinu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie