Zobrazit přihlášovací formulář

IVF léčbu hradí z velké části zdravotní pojišťovny

  • Publikováno:
IVF léčbu hradí z velké části zdravotní pojišťovny

Druhá čárka stále nikde… A kromě starosti, co se to děje, vám hlavou prolétne i obava, jak případnou IVF léčbu zaplatíte. Nebojte se, vaše rodina se může rozrůst i bez toho, aniž byste „přišli na buben” – pomůže vám totiž zdravotní pojišťovna.

IVF hrazené pojišťovnou – jaké jsou podmínky?

Podmínky pro to, aby zdravotní pojišťovna ulevila Vaší kapse při umělém oplodnění, jsou dvě: věk a diagnóza. Potýkáte-li se s neprůchodností vaječníků, pak můžete hrazenou léčbu podstoupit od 18 do 40 let. Ženám, které tuto diagnózu nemají, pak pojišťovna hradí IVF léčbu po dovršení 22 let, s tím, že horní věková hranice pro úhradu pojišťovnou je stejná jako v prvním případě – pomoc tedy obdržíte do čtyřicítky.

… Ale co když je zádrhel na straně muže?

Nevadí, hrazenou léčbu budete mít bez ohledu na to, zde je problém na straně ženy, muže či obou z nich. Jedna otázka nám ale zůstává nezodpovězena, a to sice ta, co všechno je v balíčku „hrazeno pojišťovnou” zahrnuto.

IVF cena – s čím je potřeba počítat

Kolik cyklů nakonec půjde na účet pojišťovny? O tom rozhodne počet embryí, které vám bude reprodukční klinika transferovat. Bude-li v prvních dvou cyklech transferováno pouze jedno embryo, pak za vás pojišťovna zaplatí celkem čtyři cykly. Tři cykly pak v případě, že bylo embryí více. Nezapomínejte však na to, že veřejné pojištění hradí jen klasický IVF cyklus a běžné léky, ale doplňkové metody, které úspěšnost IVF zvyšují, už na účet pojišťovny připsat nelze. Často je nutné předepsat větší množství léků, než pojišťovna hradí. Proto počítejte i s několikatisícovým doplatkem na tyto účely.

Shrnutí: Kdy hradí umělé oplodnění pojišťovna?

  • Splňujete věkovou hranici do 40 let.
  • Při transferu 1 embrya budete mít zaplaceny 4 cykly, v případě více embryí pak 3 cykly.
  • Zdravotní pojišťovna hradí klasickou IVF léčbu a medikaci, doplňkové metody na její účet připsat nelze.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie