Zobrazit přihlášovací formulář

Simona (34): Nadváha mi zasahovala do partnerského i osobního života, zhubnout mi pomohli až lékaři

  • Publikováno:
Simona (34): Nadváha mi zasahovala do partnerského i osobního života, zhubnout mi pomohli až lékaři

Příběh čtyřiatřicetileté Simony se podobá tomu, čím si dennodenně prochází řada z nás. Začíná to jen pár kily navíc, následuje koloběh diet a jojo efektů, během let se váha plíživě vyšplhá na hrozivé číslo. Od nadváhy je totiž k obezitě jen malý krůček. Důležité je uvědomit si, že sami boj s přibývajícími kilogramy obvykle nezvládneme. Proto by se ti, kteří se s nadváhou potýkají dlouhodobě a nedaří se jim zhubnout, měli obrátit na lékaře na specializovaném pracovišti, stejně jako to udělala Simona.

Kila navíc měla Simona už od dětství, nicméně jako problém je začala vnímat především v pubertě. Chtěla se stejně jako její vrstevnice hezky oblékat, líbit klukům, působit přitažlivě. „Necítila jsem se ve svém těle komfortně, nemohla jsem si vzít krátké tričko, protože přece jenom, nevypadalo to hezky. Oblékala jsem se víc do takových těch, v dnešní době oversized oblečení, abych zakryla problémové partie,“ vzpomíná.

Situaci a zvyšující váze nepomohl ani začátek užívání klasické hormonální antikoncepce, po které Simoně přibylo dalších pár kilo navíc. Simona se tedy rozhodla, že situaci vyřeší úpravou jídelníčku a začala zkoušet nejrůznější diety. „Obrátila jsem se na rady na internetu, kde samozřejmě popisovali, co jíst, co nejíst, kdy jíst a kdy nejíst. Po páté hodině už se pomalu nesmíte ani nenadechnout. I na taková doporučení jsem přistoupila,“ vzpomíná Simona a dodává: „Kromě běžných diet jsem vyzkoušela i tipy výživových poradců.“

Ačkoliv se kýžený výsledek dostavil, bylo to vždy jen na pár měsíců a pak přišel tzv. jo-jo efekt, který s sebou přinesl i pár kil navíc. „Samozřejmě, že se mám ráda. Mám se ráda taková, jaká jsem, ale když se člověk necítí dobře ve svém těle, je to znát, a je to znát hlavně na sebevědomí. Já ho měla na bodu mrazu, takže nějaké koupaliště, kde děti chtějí, abychom se s nimi šli vykoupat a svléknout se do plavek, to pro mě bylo nepředstavitelnou situací. Takže s nimi musel chodit manžel a já jsem seděla na dece v tílku přikrytá dekou.“ Podle Simony to samé nastává i v partnerském životě. Říká, že se s manželem opravdu milují, ale i přesto, pokud člověk nemá sebevědomí a necítí se dobře, tak se to projeví i v partnerském vztahu.

NÁŠ TIP

Nečekejte, až vaše nadváha přeroste v obezitu, která není jen estetickou záležitostí, ale jedná se o chronické onemocnění. Přistupujte k hubnutí zodpovědně! Neváhejte už ani minutu a řešte svůj problém s lékařem na specializovaném pracovišti. Pouze lékař je totiž schopný posoudit daného člověka komplexně a nastavit pro něj řešení problému nadváhy nebo obezity zcela na míru s ohledem na jeho aktuální zdravotní, fyzický, ale i psychický stav. Lékař zároveň sleduje celý proces, aktivně reaguje na vývoj, léčebné postupy přizpůsobuje a pacienta v jeho cestě podporuje. Prvním krokem může být návštěva edukačního portálu www.tloustneme.cz, kde můžete najít komplexní informace týkající se této problematiky a také přehled kontaktů na specializované lékaře po celé České republice, kteří vám s řešením nadváhy či obezity ochotně pomohou. 

Hlavním impulsem, proč se obrátila na lékaře, bylo uvědomění si, že se nejedná jen o vizuální problém, ale že je obezita opravdu nemoc. Nemoc, která člověka omezuje v běžném životě, jak už co se pohybu týče, tak i psychického rozpoložení a sebevědomí a samozřejmě je zde hrozba řady zdravotních rizik a problémů, které Simona nikdy nechtěla, aby ji začaly pronásledovat. Ve většině případů totiž nejsou zcela vratné.

„Léčba obezity je týmová práce, na které se podílí celá řada odborníků. Samozřejmě je to lékař, který se zabývá léčbou obezity, takzvaný obezitolog, ale samozřejmě v tom týmu jsou dietologové, endokrinologové, diabetologové i fyzioterapeuti,“ říká primář Hrubý. „Základem vždycky bývá nějaká změna režimu, změna životního stylu, změna stravovacích návyků, ale samozřejmě máme i možnosti podpory léčby pomocí léků. Pacientům, kteří si nevědí rady se svou nadváhou a obezitou, můžu jenom doporučit, aby navštívili některé ze specializovaných pracovišť, která vědí, co dělat, jak pacientovi pomoci. A vědí, taky jak s pacientem jednat a co mu doporučit,“ doplňuje primář.

„Ze svých vlastních zkušeností můžu říct, že nemusí mít nikdo strach se obrátit na lékaře, že je to jenom k dobru. Nezbavila jsem se jenom kil, ale i obtíží, které z toho pramenily. Můžu si s dětmi vyběhnout na zahradu, cítím se dobře, můžu si dojít do krámu a koupit si klasickou normální velikost oblečení. Určitě to všem doporučuju, aby svou obezitu řešili s lékařem,“ říká Simona, ze které která teď vyzařuje pohoda a klid.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie