Zobrazit přihlášovací formulář

Recept na výborný vídeňský bramborový salát. Lehký, krémový, i když bez majonézy

  • Publikováno:
Recept na výborný vídeňský bramborový salát. Lehký, krémový, i když bez majonézy

Bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže štědrovečerní večeři vůbec představit. Patří k české tradici. Jenže z kombinace smaženého kapra nebo řízku a salátu plného tučné majonézy, je nám pak často celý večer těžko. Ale nemusí! Řešením je vídeňský bramborový salát, který je populární v okolních státech. Chutná naprosto senzačně, je jednoduchý a rychlý na přípravu a navíc vám nezatíží trávení. Vyzkoušejte ho letos i vy!

Vídeňský bramborový salát

Suroviny (na 4 porce)

  • 750 g brambor
  • 200 ml vývaru (nejlépe hovězího, může ale být i drůbeží)
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce jablečného nebo bílého vinného octa
  • 4 lžíce oleje (nejlépe slunečnicový, řepkový)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • zelená petrželka nebo pažitka (záleží na tom, co máte rádi)
  • sůl
  • pepř

Postup

1. Brambory opláchněte a uvařte ve slupce.

2. Mezitím vývar v kastrůlku zahřejte téměř k varu a odstavte, přidejte olej, ocet a podle chuti osolte a opepřete. 

3. Uvařené brambory sceďte a nezakryté nechte chvilku vypářit. Hned, jak půjdou držet v ruce, je oloupejte.

4. Oloupané brambory rychle nakrájejte do mísy na asi 1 cm silná kolečka a ještě teplé je okamžitě zalijte ještě teplým vývarem.

5. Opatrně odspodu promíchávejte, aby se vše spojilo, brambory se „napily” vývaru a zálivka vlivem škrobu z nich začala houstnout. Chvíli to trvá, ale buďte trpěliví. Salát nesmí plavat, ale brambory nesmí být ani nasucho.

6. Nakonec vmíchejte nakrájenou šalotku a hořčici, podle chuti dosolte, dopepřete a přídejte nasekanou čerstvou petrželku nebo pažitku. 

7. Hotový salát nechte asi 15-20 minut odpočívat v pokojové teplotě.

TIP REDAKCE

Do vídeňského bramborového salátu můžete také přidat na kolečka nakrájenou kyselou, ale i čerstvou okurku, natvrdo uvařené vejce, ale třeba i listy křupavého polníčku nebo čerstvého baby špenátu.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie