Zobrazit přihlášovací formulář

Dali jste si hubnoucí předsevzetí? Víme, jak nezklamat!

  • Publikováno:
Dali jste si hubnoucí předsevzetí? Víme, jak nezklamat!

Každý si ho alespoň jednou za život dá, dodržet ho, to je ale oříšek. Řeč je o předsevzetí, které se u mnohých z nás často týká hubnutí. Většinou si ho dáváme s příchodem nového roku, skoro nikdy ho ale nedotáhneme do konce. Jak tentokrát uspět?

Hubnutí má smysl jen tehdy, kdy víte, proč chcete zhubnout

Mnozí z nás nejsou spokojeni se svojí postavou. Tu máme na břiše nějaký ten tuk navíc, tu máme větší pozadí, tu se neoblékneme do svých oblíbených kalhot. Možná by nám to ani nevadilo, ale okolí na nás kouká skrz prsty, že jsme přibrali. Když budete hubnout jen proto, že se chcete zalíbit okolí, nejspíš doopravdy nezhubnete.

Je třeba se zamyslet a říct si, proč vlastně chcete zhubnout vy samotní, stanovit si cíl a ten rozdělit na menší úseky. Líp se předsevzetí dodržuje, když si řeknete, že za měsíc zhubnete 2 nebo 3 kila, než když si stanovíte, že za půl roku zhubnete 15 kilogramů. Svoje cíle si zapište a mějte je pořád na očích.

Za splnění každého dílčího cíle se odměňte

Taková odměna potěší vždy, tak proč si ji nenadělit i ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout? Jasně, asi nepůjdete do cukrárny, určitě je ale spousta jiných věcí, kterými se za svoji snahu můžete odměnit. Co třeba nějaký pěkný nový kousek do šatníku, zdravé mlsání nebo něco, co si přejete?

Jak podpořit hubnutí?

Když se rozhodnete shodit pár kilo, určitě se ptáte, jak rychle zhubnout. No, rychle to asi nepůjde, i hubnutí chce čas, ale pár tipů, jak vaši snahu podpořit, pro vás přece jenom máme.

Tip číslo jedna: Zaměřte se na jídelníček

Základem každé snahy zhubnout, by měla být úprava jídelníčku. Každý z nás sem tam zajde do fast foodu nebo když nestíháme, koupíme si nějaký polotovar. O tom, že v takovém jídle nenajdeme potřebné živiny, asi není nutné mluvit, navíc nevíme, co jíme. Kdo chce shodit nějaké to kilo, ten by na takové kratochvíle měl zapomenout a hlídat si, co jí.

Víte, že naše strava by měla být bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a další složky, mezi základní makroživiny patří sacharidy, proteiny a tuky? Většinu naší stravy tvoří sacharidy, aniž bychom si to uvědomovali. A v tom je třeba udělat změnu. Sacharidy se snažte minimalizovat a nahradit kvalitními bílkovinami. Místo sladkého pečiva si na svačinu dejte nízkosacharidové ovoce a zelenou zeleninu, místo čokoládové tyčinky sáhněte po té proteinové. Těstoviny a další přílohy nahraďte u jídla zeleninou, snažte se vyhýbat bílému pečivu.

Zapomínat nesmíme ani na pitný režim. Co si budeme povídat, většina z nás přes den nemá čas, takže si jen sem tam lokneme čaje, kávy, limonády. Pít bychom ale měli průběžně, po celý den, nejlepší je čistá voda. Taková sklenice vody před jídlem nás navíc zasytí a my toho pak méně sníme.

Tip číslo dva: Hýbejte se

Zdravá strava jde při hubnutí ruku v ruce i s pohybem. K čemu nám bude, že zdravěji jíme, když se nebudeme hýbat? Navíc pohyb zlepšuje náladu, takže nám to hubnutí hned půjde lépe. Že jste nikdy necvičili a jít do posilovny nechcete? Začněte pěkně pomalu doma, choďte na procházky, jděte si zaplavat nebo zacvičit jógu.

Tip číslo tři: Zkuste spalovač tuku

Když se rozhodneme zhubnout, většina z nás si myslí, že za pár dní uvidí výsledky. Tak jednoduché to ale není, jen si vezměte, jak dlouho trvalo, než jste ta kila navíc nabrali. Svoji snahu můžete podpořit doplňky, které pomohou spalování tuků urychlit. Podívejte se na srovnání spalovačů tuků a vyberte si ten pravý právě pro vás.

Tip číslo čtyři: Znáte kouzlo jménem vláknina?

Další ze složek stravy, kterou mnozí z nás podceňují, je vláknina. Ta pozitivně působí na naše zdraví, podporuje správnou činnost střev. Dostatečný příjem vlákniny je prevencí nebo úlevou při zácpě, podporuje i zdravý střevní mikrobiom. Je skvělá i při hubnutí, protože zaplní nás žaludek, my toho méně sníme a taky nepocítíme tak brzy hlad. Nejvíc vlákniny najdeme v ovoci, zelenině a obilovinách, sáhnout můžeme i po psylliu.

Víte, že psyllium by se nejlépe mělo užívat ráno nalačno alespoň 30 minut před jídlem?

Tip číslo pět: Nezapomínejte ani na spánek

Možná vás to překvapí, ale i spánek ovlivňuje hubnutí. Tělo během spánku regeneruje, svaly i některé orgány odpočívají, spotřeba energie se snižuje na minimum. Kdo málo spí, toho pak honí různé chutě, ne úplně růžovou náladu kompenzuje jídlem, nejlépe nějakou čokoládou. Nedostatek spánku tak vede ke zvýšené chuti k jídlu, a to se se snahou zhubnout prostě vylučuje.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie