Zobrazit přihlášovací formulář

Tipy, jak pohodlně cestovat s kočkou

  • Publikováno:
Tipy, jak pohodlně cestovat s kočkou

Jaký volíte postup, když vašeho kočičího mazlíčka potřebujete přemístit – dovézt k veterináři nebo na nějaké jiné místo? Někteří majitelé koček je nechávají volně sedět na zadním sedadle auta. Takové cestování s kočkou v autě bez jakéhokoliv zajištění je ovšem nebezpečné a navíc nezákonné. Pokud se tedy chcete vyhnout problémům s přepravou, zvolte speciální přepravku pro kočky.

 

Přepravky pro kočky: hlavní výhody

●      Bezpečnost

Při rozhodování o nejlepším způsobu přepravy vašeho mazlíčka je nejdůležitějším kritériem bezpečnost. Kočka by neměla v autě cestovat tzv. na volno, jelikož se může dostat kamkoliv a ohrozit tím vaši jízdu. Může se také stát, že bude vaše kočka z přepravy tak vystresovaná, že po otevření auta z něj vyběhne a může se vám ztratit na neznámém místě. Takovým nepříjemným potížím tedy zcela předejdete, pokud si pořídíte kvalitní kočičí přepravku.

●      Pohodlí

Už jste někdy našli vaši kočku schovanoTipy, jak pohodlně cestovat s kočkouu v kartonové krabici, pod postelí, v košíku nebo ve skříni? Kočky obecně milují útulné, tmavé a uzavřené prostory, které jim dávají pocit bezpečí. Při cestování autem jim tedy takový pocit může poskytnout přepravka pro kočky.

Vaše kočka si ale nejprve bude muset na přepravku a vaše auto zvyknout. Ze začátku tedy může být vystresovaná i v přepravce, ale to chce čas. Až se s novým procesem přepravy seznámí, rozhodně se bude cítit lépe, než kdyby seděla volně na sedačce. Nezapomeňte do přepravky umístit známé věci z domova, jako jsou například různé hračky nebo přikrývky. Známá vůně pomůže vaši kočku uklidnit.

●      Širší využití

Zvykla si již vaše kočka na svůj nový přenosný domeček? Pokud ano, může skvěle posloužit i v domácnosti. Stačí, když přepravku umístíte na přístupné místo, dvířka necháte otevřené a horní část zakryjete dekou nebo tmavým ručníkem. Tím pro vašeho mazlíčka vytvoříte bezpečné útočiště s omezenými stresovými podněty, když k vám zavítá třeba návštěva.

Výběr vhodné kočičí přepravky

Při výběru přepravky pro vaši kočku musíte myslet na několik faktorů. Pojďme se na ně nyní společně podívat.

Velikost přepravky hraje velkou roli

V první řadě je nezbytné zvážit samotnou velikost přepravky. Vaše kočka by si v ní měla být schopná stoupnout, sednout a pohodlně se otáčet. V rámci delších cest by se vám do přepravky měly vejít také různé potřebné věci jako je například miska s jídlem, hračky pro kočky nebo deka na podložení. Zároveň není vhodné, aby byla kočičí přepravka příliš velká. To by pak mohlo způsobit náročné vyvažování a klouzání kočky z jedné strany na druhou.

Funkčnost na druhém místě

Dalším důležitým faktorem je uživatelská přívětivost. Kočičí přepravka by se měla snadno otevírat, nosit ale i čistit. Na trhu najdete širokou nabídku produktů s různými charakteristikami. Existují přepravky s jedním nebo více přístupy. Většinou se jedná o postranní dvířka a horní otvor, který můžete využít k jednoduššímu umístění kočky do přepravky. Navíc více otvorů poskytne lepší ventilaci, což je také velmi důležitý faktor.

Zaměřte se na materiál

Vybírat můžete také z různých materiálů. Nejznámějším typem je plastová přepravka, která se pyšní zejména svojí odolností. Vhodné jsou ale i látkové přepravky pro kočky, které jim poskytnou dostatečné pohodlí. Ovšem mohou se hůře čistit a snadněji opotřebovat nebo poškodit. Pokud tedy tento typ zvolíte, určitě se při výběru zaměřte na vysokou kvalitu materiálu a provedení.

Vychytávky, co se budou hodit

Doporučujeme také vybrat přepravku pro kočky, kterou lze jednoduše zafixovat ve vašem autě. Poznáte je tak, že mají na vnějších stranách poutka, za které lze zachytit bezpečnostní pás. Jedině tak zajistíte vám i vašemu mazlíčkovi naprosto bezpečnou jízdu.

V neposlední řadě je na místě zmínit také další vymoženosti a formy, se kterými se můžete při výběru přepravky setkat. Jedná se například o přepravky v podobě vozíku, které vám umožní kočku táhnout za sebou. Dále také kočárky pro kočky, které jsou ovšem určeny zejména pro starší nemocné kočky nebo naopak malá koťátka.

Při výběru tedy myslete zejména na adekvátní velikost a celkovou kvalitu spojenou s odolností kočičí přepravky. Další vlastnosti jako je materiál nebo barva pak záleží čistě na vašich preferencích.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie