Zobrazit přihlášovací formulář

Zlaté mléko: 3x recept na zázračný zdravý nápoj ajurvédské medicíny prověřený staletími

  • Publikováno:
Zlaté mléko: 3x recept na zázračný zdravý nápoj ajurvédské medicíny prověřený staletími

Určitě už jste o něm alespoň jednou slyšeli. Jeho účinky na naše zdraví jsou doslova fenomenální.  I když má své kořeny ve starověké ajurvédské praxi, dnes ho pijí lidé po celém světě. Důvodem jsou jeho prokazatelné antioxidační, antibakteriální, antikarcinogenní a protizánětlivé vlastnosti. Vyzkoušejte ho i vy! Máme pro vás hned tři varianty, jak populární zlaté mléko připravit raz dva.

Ptáte se, co to vlastně to zlaté mléko je? Jde o tradiční ájurvédský nápoj vyrobený z kořene kurkumy, mléka (původně kravského, ale můžete použít také mléka rostlinná a bezmléčná, jako je mandlové, kokosové a podobně), černého pepře a přepuštěného másla ghí (pokud dáváte přednost rostlinné stravě, sáhněte po kokosovém oleji). Čerstvý kořen kurkumy seženete v prodejnách zdravé výživy, ale i ve velkých supermarketech. V lednici vám vydrží i měsíc.

Ve většině receptů se k těmto základním ingrediencím přidávají další ajurvédské složky, které jsou také zdraví prospěšné, jako je čerstvý nebo mletý sušený zázvor, badyán, kardamom a skořice. Je jen na vás, zda, čím a jak moc si zlaté mléko dosladíte. Nejlepší jsou nerafinované podoby cukru,  jako je med a javorový sirup.

Proč pít zlaté mléko

Celá řada provedených výzkumů prokázala, že právě kurkuma má mnoho složek prospěšných pro naše zdraví. Její nejlépe prozkoumanou bioaktivní složkou je kurkumin, který má celou řadu úžasných vlastností. 

Je známo, že konzumace potravin a nápojů vyrobených z kurkumy pomáhá:

  • minimalizovat bolest kloubů a snížovat záněty
  • bojovat s různými infekcemi a budovat a posilovat imunitu díky svým antibakteriálním vlastnostem
  • zkrotit pálení žáhy a problémy se zažíváním
  • zmírňuje pocit hladu, pomáhá spalovat tuky, má silné detoxikační účinky a navíc obsahuje látky, které přispívají k pomalejšímu růstu tukových buněk
  • oddálit cukrovku, protože kurkumin má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které pomáhají zmírňovat hladiny inzulínu
  • chrání mozek a zlepšuje paměťové funkce (Dokonce i u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Studie ukazují, že kurkumin může zvýšit hladiny mozkového neurotrofického faktoru (BDNF). BDNF je sloučenina, která pomáhá mozku vytvářet nová spojení a podporuje růst mozkových buněk.)
  • získat zdravou zářící pokožkou
  • velmi prospěšný je kurkumin také pro ženské zdraví – pomáhá při premenstruačním syndromu, bolestivé a silné menstruaci, endometrióze, kvasinkám i syndromu polycystických ovarií, který je nejčastější hormonální poruchou u žen

Recept na zlaté mléko z čerstvé kurkumy 

Ingredience (na 2 porce)

  • 2 ½ šálku mléka (kravské, kozí, neslazené mandlové nebo kokosové...)
  • čerstvý kořen kurkumy (5-6 centimetrů dlouhý kousek, na kolečka nakrájený)
  • čerstvý kořen zázvoru (2,5-3 centimetry dlouhý kousek, na kolečka nakrájený
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje nebo ghí
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu nebo jiné preferované sladidlo (nemusí být)

TIP REDAKCE

Pokud dáváte přednost rostlinným mlékům, třeba mandlovému, nemusíte za něj utrácet horentní sumy. V obchodech je totiž relativně hodně drahé. Snadno si ho ale můžete připravit doma.

Recept na domácí mandlové mléko najdete ZDE >>

Postup

Pro výrobu zlatého mléka s čerstvým kořenem kurkumy smíchejte v hrnci preferované mléko s čerstvým nakrájeným kořenem kurkumy, zázvoru, tyčinkou skořice, špetkou černého pepře a lžící kokosového oleje (nebo másla) a za stálého míchání na středním plameni zahřívejte, dokud se nápoj nezačne vařit. Pak ho odstavte, přes sítko nalijte do hrnečků a ihned podávejte. 

Recept na zlaté mléko z mleté sušené kurkumy 

Ingredience (na 2 porce)

  • 2 ½ šálku mléka (kravské, kozí, neslazené mandlové nebo kokosové...)
  • 1 a 1/2 lžičky mleté sušené kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého sušeného zázvoru 
  • špetka mleté skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje nebo ghí
  • špetka čerstvě mletého černého pepře
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu nebo jiné preferované sladidlo (nemusí být)

Postup

Smíchejte v hrnci preferované mléko s s mletou kurkumou, zázvorem, skořicí, špetkou černého pepře a lžící kokosového oleje (nebo másla) a za stálého míchání na středním plameni zahřívejte, dokud se nápoj nezačne vařit. Pak ho odstavte, přes sítko nalijte do hrnečků a ihned podávejte. 

Pokud vám zlaté mléko zachutná a rozhodnete se pít ho denně, je pro vás ideální variantou jeho příprava z takzvané zlaté pasty. Tu si snadno připravite doma a pak ji můžete skladovat v lednici.

Domácí kurkumová pasta - recept 

Ingredience 

  • 120 ml vody
  • 30 g mleté sušené kurkumy
  • 30 g extra panenského kokosového oleje
  • 20 g čerstvého zázvoru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 80 g tekutého přírodního medu 

Postup

Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno. Do malého nepřilnavého kastrolku nebo hlubší pánvičky nalijte vodu, přidejte nastrouhaný zázvor, kurkumu, skořici, pepř a kokosový olej a pastu zahřívejte na nízkou až střední teplotu asi 7-9 minut, až trochu zhoustne. Po celou dobu jí míchejte. Pak jí odstavte, přendejte do misky a až pasta trochu vychladne, přidejte med. Hotovou pastu skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě.

Příprava zlatého mléka z kurkumové pasty

Lžičku kurkumové pasty dejte do vyšší nádoby, zalijte ji horkým mlékem, podle potřeby doslaďte oblíbeným sladidlem a tyčovým mixérem promixujte. Pak hotové zlaté mléko nalijte přes cedník do hrnečku a podávejte. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie