Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si pronajmout byt a na co si dát pozor?

  • Publikováno:
Jak si pronajmout byt a na co si dát pozor?

Čeká vás stěhování? Budete řešit pronájem bytu? Tak to by se vám jistě hodilo několik rad, kde nabídku bytů k pronájmu najdete a na co byste si měli při výběru vašeho příštího domova dát pozor.

Kde hledat byty k pronájmu?

Dávno je pryč doba, kdy zájemci o byt museli studovat vývěsky obcí nebo realitních kanceláří a hltat řádkovou inzerci ve všelijakých tištěných médiích. Dnes je čas internetu a právě na webu najdete takřka kompletní nabídku bytů k pronájmu. Nejjednodušší cestou k jejímu prozkoumání je otevřít prohlížeč a do vyhledávače zadat heslo pronájem bytu Ostrava, Plzeň nebo Liberec, jednoduše město, ve kterém hledáte bydlení. Rázem se před vámi objeví obrovská záplava nabídek. Jenže jak se v ní vyznat?

Mnohem lepší cestou je hledat na specializovaném portále. Na českém internetu jich najdete jen pár, takže nabídku projdete snadno ve všech. Jejich výhodou je jednak větší přehlednost, ale i možnost filtrování výsledků. Přece jen je příjemnější nemuset se prodírat všemi těmi vybydlenými garsonkami a 1+1, když hledáte 3+1 v novostavbě nebo po rekonstrukci. Hledáte-li navíc bydlení ve velkém městě, určitě oceníte i bližší určení lokality vyhledaných nabídek. Každé větší město má totiž lepší a horší adresy. A navíc je rozdíl mít práci a zbytek rodiny za rohem nebo se za nimi hodinu plahočit na druhou stranu města. 

Sami, nebo přes realitku?

Leckdo si troufá nabídnout nebo poptávat byt k pronájmu bez realitní kanceláře. Nájemník i nájemce mohou mít pocit, že tím ušetří. Jenže se hned po po prvním problému může ukázat, že nájemní smlouva není tak dobrá, jak na první pohled vypadala. Řešení nepříjemné situace může být zdlouhavé a s nejistým výsledkem.

Pokud tedy nejste právník, který se na poli pronájmu nemovitostí pohybuje jako ryba ve vodě, lze využití realitní kanceláře jen doporučit. Jistotu, že vybíráte opravdu dobře, můžete mít, když se podíváte například na nominované do ankety Realiťák roku. Mezi nimi totiž najdete jen ty makléře, se kterými byli spokojeni jejich zákazníci, jako jste vy. Široké spektrum partnerů pak dodává celé anketě na serióznosti. S těmito lidmi se nespálíte.

Co byste měli vědět předem

První byt nám padl do oka. Můžeme se tedy hned stěhovat? Tak takto rychle bychom na věc určitě jít neměli. Existuje řada doporučení, co si před podepsáním smlouvy důkladně projít. V první řadě smlouvu samotnou. Zkontrolujte si výši vratné kauce, termíny a způsob platby nájemného, smluvní pokuty, jestli jsou součástí nájemného i zálohy na energie, jak dlouhá je výpovědní lhůta a na jak dlouho se vlastně smlouva uzavírá. Zbystřit byste měli, pokud se ve smlouvě majitel zříká nějaké odpovědnosti nebo naopak má nějaké požadavky na to, jak bude byt využíván. Dostatek času, chladná hlava a někdo, s kým se můžete poradit, jsou v tomto případě k nezaplacení.

Že je smlouva v pořádku? Tak než ji definitivně podepíšete, máme ještě pár tipů ke kontrole stavu bytu jako takového. V době drahých energií je to zejména otázka, jak je řešeno vytápění. Elektrické přímotopy vám teplo dost prodraží, stejně jako stará netěsnící okna nebo chybějící zateplení celého domu. Důležité jsou i vady v bytě. Pořádně jej prohlédněte a veškerá významná poškození specifikujte do smlouvy nebo do její přílohy. To aby po vás majitel nechtěl náhradu, až budete byt jednou opouštět. A buďte důslední. Začněte stavem podlah a nábytku a končete třeba tím, jestli do všech zásuvek jde proud. Všechno je v pořádku? Tak ať se vám v novém bytě dobře bydlí!

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie