Zobrazit přihlášovací formulář

Co znamená „hubnout pod bazálem“?

  • Publikováno:
Co znamená „hubnout pod bazálem“?

Existuje řada různých přístupů k redukci váhy – některé si zakládají na pohybu, jiné pouze na úpravě stravy a další na jejich kombinaci. „Všechny se ale patrně shodnou na tom, že je třeba dosáhnout energetického deficitu – jinak totiž tělo do vlastních zásob nesáhne,“ vysvětluje výživový poradce The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan Lukáš Vrána.

Co je to bazální metabolismus?

Bazální neboli klidový metabolismus vyjadřuje hodnotu energie, kterou náš organismus potřebuje pro zachování základních životních funkcí, třeba na udržování stálé tělesné teploty a fungování vnitřních orgánů. „Pokud sečteme hodnotu bazálního metabolismu, pohybovou aktivitu a termický účinek stravy, dostaneme přibližně energii nutnou pro zachování hmotnosti,“ vysvětluje výživový poradce Lukáš Vrána.

Pokud chceme hubnout, musí být tato přijatá energie nižší a tělo musíme dostat do energetického deficitu. Otázkou je, jak velký tento deficit může být. Lukáše Vrány jsme se proto zeptali, zda je nebezpečné držet si při redukci váhy denní příjem kalorií nižší, než jaký máme bazální metabolismus: Jedná se o mýtus, který je často šířen nejen mezi fitness komunitou, ale bohužel i mezi odborníky. V odborné praxi se standardně používají postupy na úrovni LED, tedy „low energy diet“, s rozsahem zhruba 800 až 1200 kcal přijatých za den, popřípadě VLED, což je „very low energy diet“ s rozsahem asi 200 až 800 kcal na den.“

Tyto postupy však určitě nejsou vhodné pro všechny a je při nich potřeba spolupracovat s lékařem, popřípadě s výživovým poradcem, který je dobře informován o zdravotním stavu a medikaci klienta. Řada onemocnění totiž použití takto nízkého příjmu energie neumožňuje. U některých zase musí dojít ke změně medikace.

Je tedy nebezpečné hubnout pod bazálem?

Ano, pokud to zkoušíte bez znalostí daných postupů nebo v případě neadekvátního zdravotního stavu. Ne, pokud znáte limity použití a metodiku od lékařů, případně s lékaři spolupracujete. Každopádně se nejedná o univerzálně použitelný způsob vhodný pro všechny.

Prokazatelně větší úspěšnost má hubnutí s výživovým poradcem

Pokud chcete redukovat hmotnost a nejste si jistí, jaký zvolit přístup a jak začít, pak je určitě vhodné obrátit se na výživového poradce. Podle hesla „Spolu kila dolů“ se řídí komplexní výživový program The 1:1 Diet, který je postavený právě na konzultacích s výživovým poradcem. Ten je pro zájemce také mentorem a na cestě k jeho cíli ho průběžně motivuje.

 

Jídelníček každému zájemci na míru

Aby byl program co nejvíc úspěšný, sestavuje se jídelníček na míru každému zájemci zvlášť. The 1:1 Diet využívá na začátku programu kombinovaný jídelníček, kromě běžných potravin jsou v něm zahrnuty nutričně vyvážené produkty. To vše je doplněno pohybovými aktivitami podle možností konkrétního klienta. Po redukční fázi následuje fáze stabilizační, která pomáhá předejít jojo efektu, tedy opětovnému nabírání a ztrácení váhy. Člověk se tedy postupně vrací k běžnému jídelníčku, ovšem se zahrnutými úpravami a doporučeními tak, aby byla jeho skladba vyvážená a obsahovala všechny potřebné živiny. Jídelníček na míru, racionální nebo low carb, je součástí posledního Kroku programu The 1:1 Diet.

Pokud se chcete dozvědět více, nebo o hubnutí přemýšlíte, doporučujeme navštívit stránku www.spolukiladolu.cz

                                                                                                                                                

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie