Zobrazit přihlášovací formulář

6 důvodů, proč se letos zapojit do Suchého únoru. Může mít větší vliv, než si myslíte!

  • Publikováno:
6 důvodů, proč se letos zapojit do Suchého únoru. Může mít větší vliv, než si myslíte!

Přichází únor. Pro mnoho Čechů to znamená, vzdát se na následujících 28 dní alkoholu – neboli Suchej únor. Tuto osvětovou kampaň začala v roce 2013 pořádat Liga otevřených mužů, která se později přejmenovala na Suchej únor a nyní se již zaměřuje obě pohlaví. Cílem kampaně je zjistit, zda máme pití pod kontrolou a bez problému zvládneme být jeden měsíc „na suchu“. Lékaři totiž varují, že mnohdy si ani neuvědomujeme, jak velkou roli alkohol v našem životě hraje. Měsíc bez alkoholu však může mít i mnoho dalších výhod.

 

1. Můžete zhubnout

Všichni víme, že alkohol není bez kalorií, ale tolerujeme to, protože ho máme rádi. Co by vás mohlo překvapit, jak moc můžete zhubnout jen díky pivu a vínu. Pro lidi, kteří pravidelně pijí s občasnými většími večírky, může měsíc abstinování znamenat ztrátu až 2 kg. Ale i pouhé nepopíjení sklenky vína každý večer může znamenat až 0,5 kg méně tělesného tuku za měsíc. Anebo můžete za ten měsíc sníst asi tak 20 navíc koblih a zůstanete na stejné váze :)

 

2. Ušetříte peníze

I běžné pití alkoholu stojí peníze, a co teprve, když si potrpíte na drahých značkách? Pokud se na celý měsíc tohoto výdaje odřeknete, uvolníte si rozpočet. Snáz našetříte třeba na to nové kolo, nebo možná novou domácí sestavu na cvičení?

 

3. Jasnější mysl i lepší pocit

Samozřejmě ne okamžitě. Nejprve budete cítit podráždění a rozčilení, že jste museli odložit svůj oblíbený nápoj. Ale až překonáte toto období, zjistíte, že vaše základní energie je vyšší, myslíte jasněji a jste produktivnější.

 

4. Budete lépe spát

Usínat s alkoholem v krvi snižuje kvalitu spánku. Bere vám cenné REM spánky a činí váš spánek roztříštěným. Nenechte se zmást tím, že se po pití usínáte snadněji. To je jen iluze. Budete překvapeni, jak se budete cítit lépe a odpočatěji ráno, když nebudete po dobu jednoho měsíce pít.

 

5. Může se vám i zlepšit zdraví

Mnoho lidí popisuje různé zdravotní zlepšení, když se vzdají alkoholu. Může to být čistější pleť, silnější imunitní systém, méně stresu až po pravidelnější trávení. Alkohol prostě přidává tělu stres a osvobození od tohoto stresu může vašemu tělu pomoci, aby bylo zdravější.

 

6. Uvidíte své pití takové, jaké ve skutečnosti je

Jedna výhoda, která není hned na první pohled patrná, je skutečnost, že nepít vám ukáže velmi jasně, jaký vlastně je váš vztah k alkoholu. Možná zjistíte, kolik opravdu pijete a proč. Možná to dokonce způsobí, že budete přemýšlet o svých návycích v dlouhodobém časovém období. Vidění vašich picích návyků tímto způsobem bude příležitostí, jak zmáčknout tlačítko pro restart.

 

7. Naučíte se odreagovat a uvolnit jinak

Potřeba se odreagovat a uvolnit po náročném dni v práci nezmizí. Dál budete mít tendenci sáhnout po sklence. Ale teď, když jste se zavázali, že nepijete, je tato možnost z tabulky vyřazena. To vás bude nutit hledat a najít si jinou cestu, jak se odreagovat. To by vás mohlo přivést k prohloubení vztahů s lidmi ve vašem životě. Nebo můžete obnovit ztracenou zálibu či zdokonalit tu současnou. 

 

Je toho tolik, co můžete získat, když na jeden měsíc přestanete pít, a zároveň prakticky nemáte co ztratit. Dejte tomuto suché únoru šanci a možná každým rokem budete opakovat stejnou výzvu!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie