Zobrazit přihlášovací formulář

Tipy, jak se stravovat při těhotenské cukrovce

  • Publikováno:
Tipy, jak se stravovat při těhotenské cukrovce

Každá budoucí maminka už standardně podstupuje v ordinaci svého lékaře vyšetření, které odhaluje těhotenský diabetes. Možná nechvalně proslulý glukózový test je důležitý pro zdraví maminky i jejího dítěte. To, zda se u vás případně těhotenská cukrovka potvrdí, se nedá dopředu poznat ani podle typu postavy, ani podle případné záliby ve sladkostech.

„Za vznik tohoto onemocnění může řada faktorů, ale k samotnému spuštění dochází vlivem těhotenských hormonů. Těhotenská cukrovka většinou v rámci šestinedělí vymizí, někdy však vede k rozvoji cukrovky 2. typu,“ upozorňuje výživový poradce The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Gestační diabetes je metabolickým onemocněním, které vzniká nejčastěji ve druhé polovině těhotenství. Je poměrně častý, vyskytuje se až u 18 % těhotných.

Vyšetření

Prvotní informací by mělo být vyšetření ihned na počátku těhotenství, kdy se zjišťuje glykémie nalačno. Tam se pozná, zda již žena netrpí na nějakou formu cukrovky nezávisle na graviditě. Další ověření by mělo proběhnout mezi 24. a 28. týdnem těhotenství pomocí OGTT, což je orální glukózový toleranční test.

Jak probíhá léčba

Léčba pod vedením diabetologa před porodem je podle závažnosti zajištěna buď dietou a pohybem, nebo i farmakoterapií a inzulinem. Klasická těhotenská cukrovka končí po porodu v rámci šestinedělí, inzulin se často vysazuje již během prvního dne.

Tipy ke stravování

Mezi základní dietní pravidla patří podle výživového poradce The 1:1 Diet Lukáše Vrány vyloučení jednoduchých sacharidů (cukr, sušenky, limonády, kompoty, slazené mléčné produkty), úprava konzumace ovoce (vhodné jsou například bobuloviny), snížení příjmu komplexních forem cukrů (individuálně podle glykémie, celkově nepřesáhnout 200 gramů sacharidů za den). Dále se doporučuje zajistit dostatek kvalitních bílkovin (maso, neslazené mléčné produkty, ryby, vejce), zeleniny (jak čerstvé, tak tepelně upravené) a dávat přednost celozrnnému pečivu. Počet porcí a frekvence jídla je individuální, podle porady s odborníkem.

Není třeba se bát pohybu, samozřejmě v případě, že se nejedná o rizikové těhotenství. Pravidelný pohyb upravuje hladinu glykemie, což je při těhotenské cukrovce velmi příznivé.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie