Zobrazit přihlášovací formulář

Afrodiziaka v každé domácnosti

  • Publikováno:
Afrodiziaka v každé domácnosti

Staré známé úsloví o tom, že láska prochází žaludkem, má mnoho způsobů interpretace. Není pochyb o tom, že se muž snadno zamiluje do ženy, která mu uvaří dobré jídlo, ale to zdaleka není jediné možné vysvětlení. Všechny starověké civilizace věřily v mocné účinky některých potravin a látek v nich obsažených na povzbuzení sexuální touhy u mužů i žen. Jak afrodiziaka fungují a která jsou nejsilnější? Asi už je máte doma.

Afrodiziakum je látka, která stimuluje sexuální vzrušení a touhu. Samozřejmě existují léky a doplňky stravy, které stavy maximální touhy navozují a udržují, přírodní cestou je ale můžeme podpořit taky. Kdo ovšem očekává velkou změnu, bude pravděpodobně zklamaný. Jídla, která obsahují afrodiziakální látky, nejsou tak bohatým zdrojem, aby zachránila třeba nevydařené rande.

Jak afrodiziaka fungují?

V zásadě fungují na dvojím principu. Buď to jsou látky stimulující produkci hormonů a ovlivňující činnost hypofýzy, nebo látky, které celkově podporují správné tělesné funkce a především krevní oběh. Ono totiž správné prokrvení jistých partií je pro úspěch klíčové.

Látkami, které ovlivňují potenci a touhu u mužů, jsou především vitamíny B, E, Selen, jód, zinek, flor a hořčík. Ovšem i některé druhy éterických olejů mají na omámení smyslů a zvyšování libida svůj podíl. Tyto oleje jsou přítomné především v bylinách a koření.

Nejúčinnější afrodiziaka

Potraviny, které mají povzbuzující účinky na naši vášeň, musí být celkově zdraví prospěšné. Mentální a fyzické zdraví a kondice jsou totiž základem pro jakoukoliv aktivitu, milování nevyjímaje.

  • Byliny, které obsahují nejvíce stimulujících éterických olejů, jsou bazalka, libeček, anýz, koriandr, vanilka, skořice a především petržel. Ta zároveň obsahuje látky roztahující cévy a podporující tak krevní oběh.
  • Mezi nejúčinnější afrodiziaka patří látky, které celkově zvyšují prokrvení. Do této skupiny patří jedno z nejsilnějších přírodních afrodiziak, a tím je chřest. Dále sem patří například česnek, který je ovšem afrodiziakem pouze teoreticky, protože takový správně česnekový dech dokáže zapudit nejednu hříšnou myšlenku.
  • Tip Mimibazaru: Pokud máte česnek rádi, zkuste při jeho konzumaci pít dost mléka, to částečně neutralizuje nežádoucí zápach. Pokud si dáte při přípravě česnekových pokrmů práci a odstraníte z každého stroužku srdíčko (středová část), bude váš dech také o mnoho příjemnější.
  • Velmi intenzivně na krevní oběh působí ostrá jídla, takže pokud máte rádi chilli, pepř, ale třeba také pikantní skořici, máte napůl vyhráno.
  • Na centrální nervovou soustavu, produkci hormonů a psychiku působí zejména celer, zázvor a ženšen, hřebíček, citrusové plody nebo třeba med a ořechy.
  • Červené maso dodává tělu látky podporující krvetvorbu, takže v kombinaci například právě s petrželí nebo chřestem jsou výsledky zaručeny.
  • Lanýže a mušle (ústřice) jsou také obecně pokládány za velmi účinná afrodiziaka. Nutno ovšem dodat, že to není ani tak kvůli jejich výživové hodnotě, ale spíš díky statusu, který s sebou jejich konzumace nese. Sex a erotika jsou do značné míry otázkou psychiky, a luxus těchto potravin je doopravdy opojný.

Na co si dát pozor

Dnes už není třeba poslouchat rady „odborníků“ z dob dávno minulých a konzumovat jako afrodiziakum například mletý roh nosorožce, jelení parohy, sušená netopýří křídla nebo vývar z kozích varlat.

Slyšeli jste ale už o španělských muškách? Je to pravděpodobně nejrozšířenější afrodiziakum, můžete je koupit (a ne zrovna za malé peníze) v různých formách – kapky, krém, sušené. Jejich afrodiziakální účinky ovšem nejsou nijak prokázány, takže jejich konzumace je vyložený hazard, ve větším množství jsou pro člověka smrtelně jedovaté. A navíc – španělská muška je jen krycí název pro broučka s dost asexuálním jménem puchýřník lékařský.

Stejně tak je třeba opatrně nakládat s alkoholem. Je sice pravda, že v menším než malém množství alkohol takzvaně „rozpouští stres“ a povzbuzuje sexuální touhu, ale velmi snadno může jeho konzumace přejít do fáze, kdy naopak tělesné funkce tlumí.

Podle řady odborníků je ovšem afrodiziakální efekt potravin pouze placebem, zdůrazňují, že lidská sexualita je především psychického rázu, a látky obsažené v typických pokrmech lásky jsou v tak malém množství, že toho zmůžou jen doopravdy málo. Jaký je váš názor? Máte vyzkoušená jídla, recepty, vůně? Povězte o svých zkušenostech na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

barbinecka37 17. 11. 2015, 10:03
(Y)

Kategorie