Zobrazit přihlášovací formulář

Jak na změnu životního stylu na jaře?

  • Publikováno:
Jak na změnu životního stylu na jaře?

Krásné počasí za oknem láká k procházkám venku a přímo vybízí dostat se po zimě zpátky do formy. Péči o své zdraví můžeme právě v těchto dnech vhodně doplnit i detoxikací neboli očistou organismu. „Z lékařského hlediska jde o odstranění jedovatých látek, tedy toxinů, z našeho těla,“ vysvětluje výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.“

Existuje řada látek a potravin, které mohou pomoci s vyloučením konkrétních toxinů, ale dlouhodobou strategií je vyvážený životní styl. Pojďme se podívat na několik tipů, co můžete pro svoje tělo udělat hned.

Zařaďte odlehčovací dny

Nemusí to být hned půst, stačí dbát na lehčí stravu, aby si mohla odpočinout naše trávicí soustava. Znamená to například vyhnout se uzeninám, pečivu z bílé mouky, sladkostem, smaženým jídlům a polotovarům.

Dopřejte si pestrou stravu

Pokud na jaře řešíte deficit energie, zkontrolujte pestrost svého jídelníčku. „Třeba je únava způsobena sníženou hladinou vitaminů, minerálů, antioxidantů a dalších fotochemikálií, které je možné snadno doplnit v několika porcích ovoce a zeleniny,“ upozorňuje výživový poradce The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Dbejte na pitný režim

Základem je neperlivá voda, pokud požíváte vodu z kohoutku, je vhodné použít kvalitní filtr. Doporučují se také bylinkové čaje. Pijte v menších dávkách v průběhu dne. Zařadit můžete i ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy, ovšem spíše jako doplněk pitného režimu.

Jaro je ta správná chvíle, kdy si můžete vybudovat nový zvyk: Začněte cvičit venku!

Možností je hned několik: postačí i obyčejná chůze, ale vždy by to měl být pohyb, který vás baví. „Podle odborníků bychom se alespoň 5 dní v týdnu měli věnovat 30-45minutové pravidelné pohybové aktivitě střední intenzity. Dobrou zprávou je, že tato aktivita nemusí být v kuse. Můžete ji rozdělit na 15minutovou procházku ráno a odpoledne, například do práce, a 15minutové cvičení v parku po práci,“ uzavírá výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána a doplňuje: „Pro optimální fungování je vhodné ještě přidat minimálně 2-3 cílené tréninky v délce alespoň 1 hodiny. Jedná se o pohyb podle vlastního výběru, od běhu, přes kolo nebo třeba plavání,“ doplňuje Lukáš Vrána.

Chcete také dát před létem kila dolů? Najděte si nejbližšího výživového poradce na www.spolukiladolu.cz.

Lence pomohl profesionální a lidský přístup její výživové poradkyně Zuzky

Lenka Vondrovicová už od dětství bojovala se svojí váhou. S rodinou sice sportovala, ale přiznává, že i ráda jedla. Na vysoké škole se přidal nepravidelný stravovací režim, ale změny se Lenka nedočkala ani později, když zase mohla při zaměstnání jíst pravidelně. Zaslechla i komentáře okolí o tom, že nikdy nezhubne. „I přes to jsem se na podzim 2022 naštvala sama na sebe, dodala si odvahy a napsala na stránky www.spolukiladolu.cz, kde jsem si vybrala paní Zuzku Vostárkovou. Právě její profesionální a zároveň lidský přístup mě nastartoval do nové životní etapy,“ popisuje Lenka začátek své cesty a teď už si jen pochvaluje výsledky, které jsou jasně vidět: „Čeká mě změna celého šatníku, na což se neskutečně těším.“

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie