Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vyčistit pračku ekologicky: Zvládnete to i s obyčejným octem

  • Publikováno:
Jak vyčistit pračku ekologicky: Zvládnete to i s obyčejným octem

Automatická pračka je jeden z nejlepších vynálezů moderní doby. Dáte do ní špinavé prádlo a ona vám za dvě hodiny vypere všechny skvrny od písku z dětského oblečení. Problém ale je, že nečistoty, chlupy a také třeba zapomenutý kapesník v kapse obvykle zůstanou zachycené někde v útrobách pračky. A mohou způsobit spoustu neplechy!

Vyprané prádlo moc nevoní? Na vině jsou usazené nečistoty!

Po několika pracích cyklech se kromě nečistot z oblečení v pračce usadí i vodní kámen. Často si takových usazenin všimnete až v okamžiku, kdy i samotný zápach pračky signalizuje, že je něco v nepořádku. Vlhké prostředí pračky totiž přímo vybízí k rychlejšímu množení plísní, které se podílejí na nepříjemném zápachu.

Vezměte si na pomoc kuchyňský ocet a jedlou sodu!

Určitě jste už někdy použili speciální čisticí přípravek do pračky – jeho použití je jednoduché, prostě jej vložíte do pračky, zapnete prací program na co nejvyšší teplotu a zbytek necháte na samotném čističi.

Stejnou službu udělá i obyčejný ocet a soda bikarbona (jedlá soda – pečicí soda) z vaší kuchyně. Na internetu najdete mnoho různých postupů, jak pomocí jedlé sody a octa vyčistit pračku. My si ukážeme 2 nejčastější způsoby.

TIP: Málo místa v koupelně? Pračky Candy nabízejí slim pračky, které usadíte i do té nejmenší koupelny.

Čištění pračky pomocí jedlé sody

Proč používat jedlou sodu jen na vaření lahodných koláčů? Balení jedlé sody koupíte za pár korun. Na rozdíl od octu a kyseliny citronové není tak agresivní, a proto se na pravidelnou měsíční údržbu pračky hodí více.

Postup čištění pračky pomocí jedlé sody:

  • Odměřte si 2 menší hrnky jedlé sody a nasypte je do zásobníku pračky.
  • Vyberte prací program s co nejvyšší teplotou a nechte dělat pračku svou práci.
  • Po skončení programu si ještě udělejte pastu z prací sody, pomocí které pračku dočistíte ručně.
  • Na pastu z jedlé sody smíchejte 5 lžic jedlé sody s 5 lžicemi teplé vody.
  • Vezměte si houbičku a pastou vyčistěte zásobník (pokud to jde, klidně celý zásobník vytáhněte – vyčistíte ho důkladněji), těsnění okolo bubnu, ale také samotná dvířka.
  • Nezapomeňte vytáhnout filtr pračky – dejte si pod něj hadřík, protože v něm často zůstává zbytková voda z praní. Odstraňte z něj nečistoty a vyčistěte jej pomocí pasty z jedlé sody.
  • Nezapomeňte ještě celou pračku otřít čistým mokrým hadříkem, abyste dostali dolů zbytky jedlé sody.

TIP: Na špatně dostupná místa v pračce si vezměte starý zubní kartáček nebo vatové tyčinky do uší.

Čištění pračky pomocí octa

Ocet jako čistič pračky opěvuje spousta zastánců ekologické drogerie, ale většina výrobců praček jej tolik nedoporučuje. Ocet patří mezi docela agresivní látky. Usazeniny a zbytky pracího prášku tak sice nemají šanci, ale gumové těsnění může přílišným užíváním této látky dost trpět. A to samé platí pro filtr i nerezový buben.

Proto si vezměte na pomoc ocet jen párkrát do roka. Odměřte si 2 menší hrnky octa – nalijte jej do pračky a zvolte program, který pere na 90 °C. Po dokončení programu pusťte ještě pračku naprázdno, abyste se zbavili typického octového aroma.

Usazený vodní kámen a nečistoty mohou poslat vaši pračku do křemíkového nebe

Starost o pračku rozhodně neberte na lehkou váhu, usazené nečistoty a vodní kámen kromě špatně vypraného prádla také zkracují její životnost. Pravidelnou péčí ušetříte – nemusíte prát prádlo dvakrát a pračka se dožije úctyhodného věku.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie