Zobrazit přihlášovací formulář

Brzy se vám narodí miminko? Zjistěte, co vám nesmí chybět ve výbavě

  • Publikováno:
Brzy se vám narodí miminko? Zjistěte, co vám nesmí chybět ve výbavě

 

Čekáte miminko a přemýšlíte, co budete potřebovat po návratu z porodnice? Sestavili jsme pro vás stručného průvodce výbavou pro nejmenší děti, abyste si mohli dovybavit domácnost a měli vše důležité při ruce již od prvních dnů.

Výbava do pokojíčku

Spánek znamená podstatnou součást prvních týdnů života miminka, vytvořte proto děťátku vhodné, útulné prostředí. Konkrétní výbava bude záviset na povaze vašeho bytu (domu). Věnujte pozornost výběru dětské postýlky s polohovatelnou výškou, pořiďte kvalitní matraci, ložní prádlo, přikrývku a zavinovačky. Zvláště v případech, kdy nemůžete být nepřetržitě v blízkosti spícího miminka, se bude hodit i chůvička. V prvních týdnech života můžete miminko ukládat ke spánku do pojízdné kolébky (košíku), abyste mohli být celý den v jeho blízkosti. Pro jistotu si zapůjčte monitor dechu, protože nikdy nemůžete mít jistotu, že vaše miminko není ohroženo syndromem náhlého úmrtí kojence. Monitor dechu včas detekuje případné problémy s dýcháním a upozorní rodiče alarmem. V letošním roce se značka BEBELO® rozhodla rodičům přípravy usnadnit a věnovala Nadaci Křižovatka 200 ks monitorů dechu pro rodiče, kteří si nemohou nákup třeba z finančních důvodů dovolit, mohou si je díky nadaci zapůjčit.

Hygienická výbava

Hygiena a přebalování se stane pravidelným rituálem na dlouhou dobu. Přebalovací pult je optimální možností, jak mít dostatek místa při přebalování, jak mít kosmetiku a oblečení po ruce a jak ulevit svým namáhaným zádům. Pořiďte si zásobu plen pro novorozence, které poskytnou miminku komfort a maximální ochranu proti protečení. Látkové plenky nezatracujte, budou se vám hodit při podložení nebo utírání miminka a také při koupání ve vaničce při jeho držení v rukou. Při přebalování využijete jemné vlhčené ubrousky pro citlivou pokožku miminka. Jedno balení si pořiďte i do kočárku. Nezbytnou součástí „přebalovacího koutku“ bude zásoba mastí proti opruzeninám k péči o citlivou pokožku pod plenkami. Pořiďte si dětské nůžky na nehty. V prvních dnech po porodu budete potřebovat líh a gázové přířezy na dezinfekci a vysušení pupíku. Druhý a třetí měsíc věku bývají často spojeny s kojeneckým nadýmáním a pláčem. Vhodný je v těchto chvílích bylinný masážní gel k uvolňující masáži bříška, doporučujeme BEBELO® Baby massage gel, který obsahuje esenciální olej z fenyklu, levandule, kmínu a máty a extrakt z heřmánku. Je tedy vhodný pro jemnou dětskou pokožku.

BEBELO® Baby masážní gel k uvolňující masáži při problémech s nadýmáním.
S extraktem z heřmánku a silicemi z fenyklu, levandule, kmínu a máty.

Pro mytí miminka využijete dětskou vaničku, do které je vhodné pořídit ještě lehátko do vaničky, které využijete do doby, než bude děťátko umět samo sedět. Pokožka novorozenců a kojenců je velmi tenká, citlivá a náchylná k vysušení. V prvních týdnech života miminka se bude hodit dětský olej, který pokožku miminka vyživuje a hydratuje. Využijete jej jak při koupání, tak při následném promazání miminka po jeho osušení. Pro hydrataci pokožky je vhodnou alternativou i výživný dětský krém vhodný od narození. V pozdějších měsících, zvlášť pokud děťátku dorostou vlásky, využijete při mytí i šetrný šampon a mycí gel v jednom přípravku. Na osušení děťátka budete potřebovat jemnou dětskou osušku. Mezi šetrnou kosmetiku vhodnou pro děti od narození patří značka BEBELO®, která je dermatologicky testovaná. Můžete vyzkoušet BEBELO® Baby Oil, který můžete použít jak do koupele, tak na masáž celého tělíčka, nebo BEBELO® Baby Wash vhodný jako šampon, mycí gel a dokonce i jako pěnová koupel.

BEBELO® Baby wash extra jemný mycí gel, šampon a pěna do koupele.
BEBELO® Tělový a koupelový plej s vitaminem E

Vybavení oblečení

Oblečení vybírejte podle ročního období a pořiďte si jen několik kusů, miminko bude růst jako z vody. Nejčastější velikost oblečení novorozence je 56, ani se však nenadějete a budete oblékat do oblečení velikostí 62 a větších. Využijete kojenecké dupačky, dětská body, zapínací mikinky (svetříky), ponožky, rukavice, ponožky a v zimě kombinézku. Pravděpodobně méně oceníte trička (snadno se vyhrnují na zádech) a mikinky s navlékáním „přes hlavu“ (zpravidla se hůře oblékají).

Cestovní výbava

Cestování s miminkem nebude znamenat pouze procházky v nejbližší ulici nebo vyjížďky za povinnostmi, jako jsou preventivní prohlídky, ale také objevování klidných cest a přírodních koutů, kam jste doposud příliš nechodili, nebo o nich dokonce nevěděli. Výběru kočárku věnujte dostatečnou pozornost. Praktické jsou kombinované kočárky s možností nasazení hluboké i sportovní korby, v některých případech i autosedačky. Kromě vzhledu se soustřeďte i na funkčnost kočárku (konstrukce, velikost korby, materiál, úložný prostor, přebalovací taška, doplňky aj.). Pro mnohé rodiče je nezbytným pomocníkem šátek nebo nosítko. Na cestách se vám budou hodit fusak do kočárku, deka, plenkovník, a než se nadějete, tak i první hračky, kterými děťátko alespoň na chvilku zabavíte.

Časem se pravděpodobně podivíte, proč vám přátelé doporučili a věnovali věci, které jste téměř nepoužili, a tak to bude jistě platit i opačně. Přesto lze říct, že základní výbava pro miminka zůstává ve většině rodin podobná, předchozími rodiči prověřená. Budeme rádi, pokud tento průvodce přispěje k tomu, abyste měli v domácnosti po příchodu z porodnice vše podstatné a mohli se naplno věnovat miminku a prožívat pravděpodobně nejkrásnější období svého života.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Lucek99 7. 5. 2024, 8:08
Také už se nemohu dočkat, až si domů dovezu mimčo. Chtěla bych mít vše předem nachystané. Proto začínám přemýšlet i o pořízení kvalitní chůvičky. Můžete mi poradit někdo s výběrem prosím?
Adamimicka 9. 5. 2024, 8:50
@Lucek99 Já si chtěla také koupit předem vše, a když jsem vybírala chůvičku tak jsem se dívala na takovou tu klasiku. Tedy kamerka a přijímač k tomu. Manžel to pak ale vyřešil o trochu lépe, a to pomocí wi-fi kamery. Je tam pak velká výhoda v tom, že obraz i zvuk můžete přijímat třeba z telefonu. Navíc vám pak doma zůstane normálně funkční wi-fi kamera.
Lucek99 10. 5. 2024, 9:51
@Adamimicka Jako zní to docela rozumně. Jakou tu kameru jste si k mimi nakonec tedy vybrala prosím?
Adamimicka 12. 5. 2024, 9:08
@Lucek99 Hele já vybrala wi-fi kameru u spyexpert.cz Najdete ji tam jako inteligentní Wifi IP kameru k zabezpečení prostor. Ta potom může fungovat i vlastně jako chůvička miminku.
Lucek99 (upraveno) 9. 5. 2024, 8:46
@Lucek99 a

Kategorie