Zobrazit přihlášovací formulář

Jak skladovat potraviny v mrazáku, abyste jim neuškodili?

  • Publikováno:
Jak skladovat potraviny v mrazáku, abyste jim neuškodili?

Ještě relativně nedávno měl každý doma místo lednice speciální malou místnost na potraviny – spižírnu. Často v ní stála také miska s ledem, pro který jste museli pravidelně chodit do městských ledáren. Dnes už má naštěstí každý doma elektrickou lednici s mrazákem. Představíme, jaké potraviny patří do mrazáku, a jak je co nejlépe skladovat.

Jaké potraviny do mrazáku (ne)patří?

Existuje pár druhů potravin, které vyloženě do mrazáku nepatří, nebo jim mráz spíše uškodí. Patří mezi ně:

  • vejce ve skořápce
  • mléko a mléčné výrobky (vyjma tvrdých sýrů, kterým chlad až tak nevadí)
  • syrové houby (ty rozhodně před mrazením vždy tepelně upravte)
  • různé koupené dochucovací omáčky – majonéza, tatarka, kečup (těm bohatě stačí lednice)
  • vařené těstoviny
  • už jednou rozmražená potravina (obzvlášť důslední buďte v případě, že jde o maso)
  • vodnatá zelenina (okurka, nejrůznější saláty – působením mrazu změní svou texturu a nejsou dobré)
  • bublinkové nápoje (vlivem mrazu mohou v mrazáku explodovat)

Naopak třeba čerstvé droždí můžete v mrazáku skladovat úplně v pohodě. Nakrájejte jej na menší kousky a zabalte do plastových sáčků. Vydrží v mrazáku bez problému až 1 rok. To samé platí i pro pečivo, které můžete mít v mrazáku klidně až 6 měsíců.

TIP: Nemáte doma dostatek místa na samostatný mrazák? Mrkněte na kombinované lednice s mrazákem.

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku?

V mrazáku asi nejčastěji natrefíte na větší zásoby masa. Jen pozor, počítejte s tím, že i zmražené maso má svou určitou dobu trvanlivosti:

  • zmražené kuřecí maso (nebo jiné drůbeží maso) vydrží 8 až 10 měsíců
  • zmražené hovězí maso vydrží 8 až 10 měsíců
  • zmražené vepřové maso vydrží 6 měsíců
  • zmražené ryby vydrží 4 měsíce
  • zmražené mleté maso 2 až 3 měsíce
  • zmražené klobásky 2 měsíce

Po rozmrazení maso vždy raději zkontrolujte. Rozhodně by nemělo zapáchat a nemělo by výrazně změnit svou barvu. Pokud maso nevoní a nebo změnilo svou strukturu, raději jej vyhoďte. Obzvlášť důkladní buďte v případě, že jste rozmrazili kuřecí nebo mleté maso a ryby. Otrava zkaženým masem není nic, co byste chtěli zažít.

9 tipů, jak na správné skladování potravin v mrazáku

  1. Zabalte opravdu všechny potraviny. Obzvlášť důslední buďte v případě, že se jedná o velmi aromatickou potravinu – jinak se vám může stát, že vám načichne celý mrazák a všechno jídlo uvnitř.
  2. Chcete zmrazit už hotové jídlo? Rozhodně jej nedávejte do mrazáku ještě horké, ale počkejte, až bude mít pokrm pokojovou teplotu. Prudkým ochlazením by se mohlo jídlo zkazit.
  3. Místo klasických mikrotenových sáčků využijte znovupoužitelné plastové sáčky s uzávěrem. Po rozmrazení potraviny sáček jen vymyjete a můžete jej znovu použít.
  4. Ještě před uložením do mrazáku nezapomeňte ze sáčku vypustit přebytečný vzduch. Ušetříte tak spoustu místa v mrazáku.
  5. Popište všechny potraviny, které jdou do mrazáku. A nezapomeňte připsat také datum zmrazení.
  6. Jednotlivé kousky ukládejte do mrazáku od nejstaršího po nejčerstvější.
  7. Také vám pomůže, když si napíšete podrobný seznam potravin, které zrovna máte v mrazáku. Snáze tak uděláte nejenom nákupní seznam, ale rovnou i jídelníček na celý týden.
  8. Jednou za čas zkontrolujte, co všechno máte aktuálně v mrazáku. Potraviny s nejstarším datem zmrazení zkonzumujte co nejdřív.
  9. A to nejdůležitější na konec: Rozmražené jídlo už znovu do mrazáku nepatří.

TIP: Splňte si svůj sen o velké lednici, pořiďte si model americké lednice.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie