Jak skladovat potraviny v mrazáku, abyste jim neuškodili?
- Publikováno:
Ještě relativně nedávno měl každý doma místo lednice speciální malou místnost na potraviny – spižírnu. Často v ní stála také miska s ledem, pro který jste museli pravidelně chodit do městských ledáren. Dnes už má naštěstí každý doma elektrickou lednici s mrazákem. Představíme, jaké potraviny patří do mrazáku, a jak je co nejlépe skladovat.
Jaké potraviny do mrazáku (ne)patří?
Existuje pár druhů potravin, které vyloženě do mrazáku nepatří, nebo jim mráz spíše uškodí. Patří mezi ně:
- vejce ve skořápce
- mléko a mléčné výrobky (vyjma tvrdých sýrů, kterým chlad až tak nevadí)
- syrové houby (ty rozhodně před mrazením vždy tepelně upravte)
- různé koupené dochucovací omáčky – majonéza, tatarka, kečup (těm bohatě stačí lednice)
- vařené těstoviny
- už jednou rozmražená potravina (obzvlášť důslední buďte v případě, že jde o maso)
- vodnatá zelenina (okurka, nejrůznější saláty – působením mrazu změní svou texturu a nejsou dobré)
- bublinkové nápoje (vlivem mrazu mohou v mrazáku explodovat)
Naopak třeba čerstvé droždí můžete v mrazáku skladovat úplně v pohodě. Nakrájejte jej na menší kousky a zabalte do plastových sáčků. Vydrží v mrazáku bez problému až 1 rok. To samé platí i pro pečivo, které můžete mít v mrazáku klidně až 6 měsíců.
TIP: Nemáte doma dostatek místa na samostatný mrazák? Mrkněte na kombinované lednice s mrazákem.
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku?
V mrazáku asi nejčastěji natrefíte na větší zásoby masa. Jen pozor, počítejte s tím, že i zmražené maso má svou určitou dobu trvanlivosti:
- zmražené kuřecí maso (nebo jiné drůbeží maso) vydrží 8 až 10 měsíců
- zmražené hovězí maso vydrží 8 až 10 měsíců
- zmražené vepřové maso vydrží 6 měsíců
- zmražené ryby vydrží 4 měsíce
- zmražené mleté maso 2 až 3 měsíce
- zmražené klobásky 2 měsíce
Po rozmrazení maso vždy raději zkontrolujte. Rozhodně by nemělo zapáchat a nemělo by výrazně změnit svou barvu. Pokud maso nevoní a nebo změnilo svou strukturu, raději jej vyhoďte. Obzvlášť důkladní buďte v případě, že jste rozmrazili kuřecí nebo mleté maso a ryby. Otrava zkaženým masem není nic, co byste chtěli zažít.
9 tipů, jak na správné skladování potravin v mrazáku
- Zabalte opravdu všechny potraviny. Obzvlášť důslední buďte v případě, že se jedná o velmi aromatickou potravinu – jinak se vám může stát, že vám načichne celý mrazák a všechno jídlo uvnitř.
- Chcete zmrazit už hotové jídlo? Rozhodně jej nedávejte do mrazáku ještě horké, ale počkejte, až bude mít pokrm pokojovou teplotu. Prudkým ochlazením by se mohlo jídlo zkazit.
- Místo klasických mikrotenových sáčků využijte znovupoužitelné plastové sáčky s uzávěrem. Po rozmrazení potraviny sáček jen vymyjete a můžete jej znovu použít.
- Ještě před uložením do mrazáku nezapomeňte ze sáčku vypustit přebytečný vzduch. Ušetříte tak spoustu místa v mrazáku.
- Popište všechny potraviny, které jdou do mrazáku. A nezapomeňte připsat také datum zmrazení.
- Jednotlivé kousky ukládejte do mrazáku od nejstaršího po nejčerstvější.
- Také vám pomůže, když si napíšete podrobný seznam potravin, které zrovna máte v mrazáku. Snáze tak uděláte nejenom nákupní seznam, ale rovnou i jídelníček na celý týden.
- Jednou za čas zkontrolujte, co všechno máte aktuálně v mrazáku. Potraviny s nejstarším datem zmrazení zkonzumujte co nejdřív.
- A to nejdůležitější na konec: Rozmražené jídlo už znovu do mrazáku nepatří.
TIP: Splňte si svůj sen o velké lednici, pořiďte si model americké lednice.
Reklamní sdělení
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé