Zobrazit přihlášovací formulář

Cestování s miminkem

  • Publikováno:
Cestování s miminkem

Plánování dovolené s miminkem nebo malými dětmi může být náročné, ale s dobrým plánem a přípravou může být cestování s rodinou zábavné a bezstarostné. Připravili jsme pro vás užitečné rady, jak si užít bezpečnou a radostnou dovolenou s dětmi. 

Plánování jako klíč k úspěchu 

Plánování je klíčové pro úspěšné cestování s dětmi. Najděte si vhodnou destinaci, která bude vhodná pro malé děti, a zjistěte si, zda jsou na místě dostupná kvalitní zdravotnická zařízení. Při cestování s dětmi do zahraničí rozhodně nezapomínejte na cestovní pojištění pro celou rodinu a cestovní pas i pro ty nejmenší. 

Cestování do zahraničí

Při cestování s miminkem je důležité mít připravené potřebné doklady. Dříve bylo možné zapsat dítě do pasu matky, nyní už tato možnost není, proto je nezbytné, aby i miminko mělo svůj vlastní cestovní doklad. Je důležité myslet na to, že ačkoli je platnost pasu pro dítě 5 let, fotografie by měla odpovídat jeho aktuálnímu vzhledu.

Kam s miminkem cestovat?

Pokud je vaše dítě velmi malé, měli byste volit destinace s příznivým klimatem a dobrou dostupností zdravotnických zařízení. Důležité je také zvážit délku letu a časový posun, který může ovlivnit pravidelný spánek a stravovací režim dítěte.

S jak starým miminkem je dobré cestovat?

Cestování s miminkem je možné v každém věku, ale mnoho rodičů se cítí pohodlněji, když má dítě alespoň několik měsíců. Novorozenci jsou obvykle citliví na změny prostředí, stravovacích návyků a spánku. Mnoho odborníků doporučuje počkat až do doby, kdy je dítě schopno samo sedět, což znamená cca kolem 6 měsíců věku – v této fázi už bude dítě lépe snášet změny.

Vybírejte rodinné ubytování a aktivity 

Při výběru ubytování dávejte přednost rodinným hotelům nebo apartmánům s vybavením pro děti. Vybírejte destinace, kde jsou dostupné atrakce a aktivity vhodné pro rodiny s dětmi, jako jsou dětská hřiště, zoo nebo vodní parky.   

Udržujte si flexibilitu a klid 

Cestování s dětmi může být nepředvídatelné, proto zkuste být ve vašich plánech flexibilní. Nepřetěžujte itinerář a nechte si prostor na odpočinek a spontánní zážitky. Vaše děti budou klidné, pokud budete klidní vy sami, proto se obrňte trpělivostí, a stres se k vám jen tak nedostane.  

Dětská bezpečnost 

Bezpečnost vašich dětí je na prvním místě. Ujistěte se, že máte vhodné autosedačky nebo nosítka a že jsou vaše děti stále pod dohledem. Pokud cestujete do zahraničí, zkontrolujte bezpečnostní opatření na místě a nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění s odpovídajícími limity krytí. Ke srovnání i sjednání pojištění můžete využít naši online kalkulačku na Top-Pojištění.cz, která vám porovná nabídky od prověřených pojišťoven, a vy si jen vyberete tu nejvýhodnější.   

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie