Zobrazit přihlášovací formulář

Zařizujete dětský pokoj? Myslete na funkčnost i útulnost

  • Publikováno:
Zařizujete dětský pokoj? Myslete na funkčnost i útulnost

Zařizovat dětský pokoj patří k těm příjemnějším rodičovským povinnostem. Začínáte od výběru správného nábytku a končíte volbou ideální podlahy. Během plánování ale myslete na to, k jakému účelu děti pokojíček využívají. To se s věkem samozřejmě mění. Proto pamatujte jak na útulnost, tak i na funkčnost pokoje. Poradíme, jak dětem pokoj zařídit tak, abyste ho nemuseli každý rok předělávat.

Jaký nábytek nesmí chybět v dětském pokoji

Výběr správného nábytku vám usnadní celý proces zařizování dětského pokoje. Děti totiž rostou doslova před očima, a pokojíček pro miminko nenaplní nároky předškoláka. Jak děti rostou, výrazně se mění jejich potřeby a každý rok v pokoji jednak tráví více času, ale zároveň ho využívají úplně jinak.

Kromě pohodlného místa na spaní tak věnujte pozornost hlavně stolům, židlím, skříním a dalším úložným prostorům. Dneska snadno seženete nábytek, který „roste s dětmi“.

Myslete na to, že si děti postupem času samy začnou uklízet hračky a další věci. Proto musí všude pohodlně dosáhnout.

Uzavřené skříně jsou lepší volba než otevřené police. Pokud se polic nechcete vzdát, pořiďte do nich uzavřené boxy. Pokoj tak bude působit uspořádaně a uklizeně.

Nábytek vybírejte spíše z přírodních materiálů a v méně výrazných barvách. Barvy a styl pak pokojíčku dodají vhodné doplňky a dekorace. Preference dětí se často mění. Co se jim líbí dneska, nemusí platit za půl roku.

Dopřejte dětem místo na hraní i odpočinek

Pokud to velikost dětského pokoje dovoluje, uspořádejte ho do tří hlavních částí: na spaní, na hraní a na učení. Uspořádání můžete různě měnit podle toho, jak dítě roste.

Střed pokoje co nejméně vybavujte nábytkem. Spíš tam ponechte volný prostor, který poslouží právě na hraní.

Relaxační a herní zónu v pokojíčku můžete ještě oživit dalšími prvky jako je třeba závěsné houpací křeslo. Případně teepee, kam si děti mohou zalézt a kde budou mít svůj klid třeba na čtení.

Nezapomeňte na bezpečnost

Při zařizování pokoje myslete i na bezpečnost. Děti rády objevují svět kolem sebe. Na co se dá vylézt, na to s velkou pravděpodobností vylezou.

Pokud to jde, tak všechny komody a skřínky upevněte ke zdi pomocí kování. Někteří výrobci ho k nábytku přímo dodávají, případně se dá pořídit za pár korun v hobbymarketu. Díky zajištění nábytku se nestane, že by na sebe děti těžké skříně strhly.

V bujaré hře zase mohou děti například narazit na ostré hrany nábytku. Ty se dají snadno zajistit chrániči na nábytek. Chrániče mají navíc různé motivy, od takřka neviditelných průhledných, až po výrazně barevné v různých tvarech.

Nehodám může předcházet také správné osvětlením. Pořiďte dětem do pokoje noční lampičku, která tlumeně svítí a neruší ve spánku. Zajistí ale dostatek světla, pokud se děti v noci vzbudí a potřebují si dojít třeba na záchod.

Jakou podlahu vybrat do dětského pokoje

Menší i větší děti tráví dost času na zemi. Proto na to myslete i při výběru podlahy. Kromě kvalitních hladkých podlah třeba z vinylu, jsou stále oblíbené i dětské metrážové koberce. Ty zakryjí celou plochu pokojíčku a vytvoří bezpečnou, měkkou a hřejivou podlahu.

Případně můžete vybrat kompromis mezi hladkou podlahou a kobercem, a jen do jedné části pokoje umístit dětský kusový koberec třeba s hravým motivem silnice nebo skákacího panáka.

Koberce v dětském pokoji vytváří příjemnou a útulnou atmosféru. Kromě měkkého a teplého došlapu také tlumí hluk. Což oceníte nejen vy, ale i vaši sousedi, pokud bydlíte v bytě.

Bojíte se prachu a alergenů? Prach v místnosti s kobercem víří mnohem méně než v případě hladkých podlah. Zároveň se prach díky antistatickým úpravám materiálů neusazuje do hloubky koberce a dá se tak snadno vysát.A pokud řešíte i rozpočet, pak vás metrážový koberec potěší i příznivou cenou.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie