Zobrazit přihlášovací formulář

Syndrom náhlého úmrtí kojence je noční můrou rodičů. Na co se zaměřit, aby bylo miminko v bezpečí?

  • Publikováno:
Syndrom náhlého úmrtí kojence je noční můrou rodičů. Na co se zaměřit, aby bylo miminko v bezpečí?

I když jde o smutné téma, je třeba o něm mluvit. Ročně totiž v Česku na SIDS neboli syndrom náhlého úmrtí kojence zemře několik desítek dětí. A to je důvod, proč jsme se pro vás v podcastu připraveném ve spolupráci s webem Maminka.cz zeptali na odpovědi na všechny otázky kolem něj odborníka na slovo vzatého, primáře neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka MUDr. Martina Čihaře.

Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) neboli syndrom náhlého úmrtí kojence je strašákem většiny novopečených rodičů. Jde o stav, kdy miminko náhle přestane dýchat. Nejčastěji k němu dochází ve spánku a bez jakýchkoliv předchozích příznaků. Pokud není zástava dechu včas odhalena, dochází bohužel k úmrtí. Obvykle se vyskytuje u dětí mezi 2. a 4. měsícem života a častěji postihuje chlapce než děvčátka. V ohrožení jsou ale miminka od narození až do věku jednoho roku.

"Mezi nejrizikovější skupiny patří děti vývojově nezralé, například nedonošené, děti, u kterých se při porodu vyskytly vážnější komplikace a ty, které  byly v období porodu nějak nemocné. Další rizikovější skupinou jsou pak děti kuřaček, maminek, které z nějakého důvodu podcenily prenatální péči, a také žen závislých, ať už na alkoholu, lécích a podobně," říká primář Martin Čihař. Týkat se ale může všech.

Jak tento syndrom vzniká zatím lékaři nedokázali odhalit. Na některé věci je zatím i věda krátká. Existuje ale celá řada opatření, která rizika výskytu tohoto syndromu podstatně snižují. Znát je a řídit se jimi by měli všichni rodiče novorozenců, seznámit by se s nimi měli ale i rodiče nastávající.

 

Správná poloha miminka při spánku je základ

K syndromu náhlého úmrtí kojence dochází nejčastěji při poloze, kdy děťátko leží na bříšku. "Jednoznačně doporučuji polohu na zádíčkách. Při poloze na boku, která je také často doporučována, je totiž riziko zmiňovaného syndromu také zvýšené," vysvětluje doktor Martin Čihař a dodává: "Jde samozřejmě o situaci, kdy dítě spinká. V případě, že je bdělé, je samozřejmě poloha na bříšku zcela v pořádku.".

Důležité jsou ale i další faktory, které jako rodiče můžeme ovlivnit a připravit tak pro děťátko ideální podmínky pro kvalitní spánek. Mezi ně patří podle slov doktora Čihaře dobrá postýlka s relativně tvrdou matrací a pevně upevněným prostěradlem, které se nemůže uvolnit a dítě jakkoliv ohrozit. Hrozbou mohou být i volně pohození plyšáci a různé okrasné polštářky, případný mantinel by měl být dobře připevněný.

Pozornost byste měli také teplotě v místnosti, kde miminko spí. "Děťátko by se v žádném případě nemělo přehřát, pak jde o velké riziko. Okolní teplota by se měla pohybovat kolem 20 °C, dítě by nemělo být příliš oblečené. Dobrým vodítkem pro zjištění, zda je v "teplotní pohodě" je sáhnutí si na záhlaví miminka," říká primář neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka.

Velice rizikové je také spaní v posteli s rodiči, které lékaři striktně nedoporučují, a samozřejmě kouření v místnosti, kde miminko spí

Monitor dechu může zabránit neštěstí

Zařízení, které pomáhá hlídat miminko ve spánku, je určitě skvělým pomocníkem pro některé z novopečených rodičů. Kontroluje frekvenci dýchání a sleduje i ty sebejemnější pohyby miminka. V případě podezření na zástavu dechu spouští poplach, který přivolá rodiče. Pořídit si ho můžete nový, půjčují ho ale také ve většině porodnických zařízení. Důležité ale je, aby byl monitor dechu zkontrolovaný a zkalibrovaný oprávěnou institucí.

Podle primáře Čihaře je ale pro většinu rodičů, kteří zdravému miminku doma vytvoří ideální podmínky, pořízení monitoru dechu zbytečné. Určitě ho ale doporučuje těm, kteří patří do některé z již zmiňovaných rizikových skupin, a také pro rodiče nadmíru úzkostné.

Co dělat, když k zástavě dechu dojde

Každý rodič by se měl určitě preventivně seznámit s resuscitací novorozence, aby mohl v případě, že k jakémukoliv problému dojde, pohotově zareagovat. Mezitím by samozřejmě někdo další měl neprodleně volat na linku 155 pro další odbornou pomoc. "Pokud děťátko bezvládně leží, ztratí barvu a nedýchá, je tzv. jako hadrová panenka, je třeba si ho položit bříškem na ruku, jemně poklepat na zádička pro stimulaci, a dále prohlédnout, zda jsou volné dýchací cesty, případně jemně vytřít zbytky zvratků z pusinky," popisuje první pomoc doktor Čihař.

V resuscitaci je samozřejmě třeba pokračovat, následuje dýchání z úst do úst a srdeční masáž. "Děťátko se položí na zádíčka, hlavička jemně zakloní a začne se provádět dýchání z úst do úst tak, že dospělý pusou obemkne zároveň nosánek i pusinku a provádí ho pouze objemem vzduchu v puse. Srdeční masáž se provádí dvěma prsty na začátek hrudní kosti do zhruba jedné třetiny hloubky hrudníčku. Na začátku záchranného procesu se doporučuje pět počátečních základních vdechů a pak už následuje frekvence patnáct stlačení hrudníku a dva vdechy až do příjezdu záchranné služby.", říká primář neonatologického oddělení Fakultní nemocnice Bulovka.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie