Zobrazit přihlášovací formulář

6 jednoduchých tipů pro úspěšné sušení ovoce, bylinek či hub

  • Publikováno:
6 jednoduchých tipů pro úspěšné sušení ovoce, bylinek či hub

Zdroj obrázku: New Africa / stock.adobe.com

Sušení různých potravin představuje zábavný proces. Zároveň jde o cenově výhodný a jednoduchý způsob, jak zachovat jídlo chutné. I obyčejn ovoce můžete proměnit ve skvělou svačinku, či si třeba připravit domácí sušené maso. Existuje pár základních tipů, díky kterým vám to půjde samo.

Nastavení správné teploty

Nelze určit univerzální teplotu a dobu sušení pro ideální dehydrataci potravin. Hodnoty se liší dle toho, jakou sušičku si pořídíte, a záleží také na tom, jaké jídlo budete zrovna sušit. Obecné pokyny pro jednotlivé potraviny většinou najdete v návodu.

Obecně platí, že pro bylinky a koření stačí nižší teplota kolem 40 °C. Pro ovoce, houby a podobně je vhodná teplota 50–55 °C. Pro přípravu sušeného masa je třeba vyšší výkon, ideálně 68 °C. Se vším si poradí sušička na ovoce, která má univerzální využití.

Dostatečná dehydratace

Aby bylo možné potraviny správně skladovat a prodloužit jejich datum spotřeby, musí být dehydratované alespoň z 95 %. Tedy maximálně 5 % by měla tvořit voda. Pokud je jídlo stále měkké nebo lepkavé, vraťte ho zpět do sušičky. Hotové jsou totiž jen křupavé a křehké kousky.

Vysoká vlhkost v místnosti, klimatizace či průvan mohou pozměnit dobu potřebnou k dehydrataci potravin. Ideální je najít pro sušičku suché a teplé místo mimo průvan.

Neuspěchejte celý proces

Není důvod obávat se, že byste potraviny přesušily. V případě potřeby je možné je sušit déle, abyste dosáhli optimálního výsledku. Nicméně není dobré zvyšovat teplotu ve snaze uspíšit proces sušení. Tím totiž pouze dojde k uzavření vnějšího povrchu, uvnitř ale zůstane vlhkost. To nakonec vede ke zkažení jídla ještě dříve, než ho stihnete sníst.

Správná příprava

Než vložíte ovoce či zeleninu do sušičky, je důležité je správně připravit. Naprostým základem je důkladné umytí, nejlepší je použít speciální antibakteriální čisticí prostředek na zeleninu. Při krájení a přípravě je vhodné nosit rukavice – na rukách mnohdy zůstává mastnota, která by mohla zkrátit dobu skladování zeleniny.

Před sušením můžete zeleninu spařit, zachováte tak její krásnou barvu. To platí i pro bylinky – aby zůstaly zelené, nechte je spařit. Před vložením do sušičky je osušte. Banány a jablka můžete postříkat citronovou šťávou, aby nezhnědly.

Zvýšení efektivity

Podobně jako při používání trouby je vhodné sušičku nejprve nahřát na požadovanou teplotu. Společně sušte pouze věci, které potřebují stejnou teplotu a dobu pro dehydrataci. Abyste dosáhli optimálních výsledků, je důležité potraviny krájen na stejně silné a velké plátky.

Sušení potravin vám může ušetřit peníze, pomůže vám využít jídlo, které by se jinak brzy zkazilo. Sušené ovoce a zelenina jsou navíc zdravé, domácí příprava vás vyjde výrazně levněji.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie