Zobrazit přihlášovací formulář

Zdravé alternativy klasické mouky a jak je využít

  • Publikováno:
Zdravé alternativy klasické mouky a jak je využít

Přestože je bílá pšeničná mouka ve velké části světa jednoznačně nejvyužívanějším typem mouky, pojí se s ní mnoho negativ. Neobsahuje takřka žádné živiny. Naštěstí jsou zde mnohem zdravější alternativy.

 

Proč omezit konzumaci bílé mouky?

Pro naše tělo a zdraví je nejlepší rozmanitost. Realita je bohužel taková, že v našem jídelníčku zcela jednoznačně dominuje bílá pšeničná mouka. Jenže v jejím případě je zrno zbaveno takřka všech zdraví prospěšných látek a zůstávají prakticky jen sacharidy. Naopak zcela chybí vitaminy a minerály, které jsou přitom v celém zrnu přirozeně obsažené.

Výhodou bílé mouky je, že má ideální vlastnosti pro vaření a pečení a lze ji po prakticky neomezenou dobu skladovat. S alternativami se tedy musíte naučit správně pracovat.

Kukuřičná mouka

Ačkoli v naší kuchyni tomu tak není, ve velké části světa je nejvyužívanější moukou mouka kukuřičná. Ta je přirozeně bezlepková a zachována v ní je i vláknina. Použít ji můžete na zahušťování pokrmů, pro výrobu sladkých kaší nebo pro výrobu pečiva a kukuřičných placek.

Rýžová mouka

Podobně jako kukuřičnou mouku můžete ale využívat také mouku rýžovou. I z té si můžete připravit chutnou kaši, zahustit s ní polévky či omáčky. Stejně tak je vhodná na pečení, ať už jde o přípravu sušenek, chlebů, nebo dokonce buchet a dortů.

Když přijdete rýžové mouce na chuť, velice rychle si na ni zvyknete, poté na ni nepochybně nedáte dopustit.

Mouky z mletých ořechů

Velice širokou kategorií jsou pak mouky z mletých ořechů. Jistě je vám dobře známá mouka z mletých vlašských ořechů nebo lískových oříšků. Ty využijete například do cukroví nebo při přípravě chlebů a dortů. Stejně tak ale poslouží i pistáciová mouka, mandlová mouka a jiné z dalších typů ořechů.

Pozor na to, že mouky z ořechů se zpravidla nevyužívají pro stejné účely jako bílá mouka. Nezahustíte s ní tedy omáčku nebo polévku. Při pečení ale pokrmu dodají spoustu chuti, nebo dokonce barvy. Můžete si tak připravit třeba pistáciový dort, do kterého bude pistáciová mouka společně s pistáciovým máslem jako dělaná.

Alternativní obiloviny

Přestože je pšeničná mouka nejvyužívanější, jistě dobře víte, že se u nás pěstují i další obiloviny. Proč tedy nezkusit mouku žitnou nebo ovesnou? Připravit si z nich můžete chutné domácí pečivo, sušenky, nebo třeba kaše. I v tomto případě platí, že za každou alternativu bude naše tělo jedině rádo.

 

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie