Zobrazit přihlášovací formulář

Tyto oční problémy vás mohou v zimě potrápit. Jak si s nimi poradit?

  • Publikováno:
Tyto oční problémy vás mohou v zimě potrápit. Jak si s nimi poradit?

Zdroj foto: Syda Productions / Adobestock.com

 

Chladné zimní teploty často negativně ovlivňují naši kůži, vlasy, ale i oči. Je důležité pochopit, jaké jsou příčiny těchto problémů, abyste je mohli řešit. Zde najdete přehled nejčastějších komplikací a tipy, jak si s nimi poradit.

Suché oči

I když vás suchost očí běžně netrápí, v zimě se to může změnit - venku více fouká a studený vzduch je nepříjemný. Příčinou může být i suchý vzduch v interiéru, jelikož topením se snižuje vlhkost. Je tedy možné, že suché oči způsobuje suchý vzduch ve vaší domácnosti. Ten je nepříznivý i pro dýchací soustavu, proto je dobré zvážit pořízení zvlhčovače vzduchu. Případně jsou k dispozici zvlhčující kapky, které koupíte v lékárně i bez receptu. Další možností jsou masti na oči. Ty je vhodné používat na noc, aby měly čas působit.

Svědění očí

Svědění očí může souviset s předchozím problémem. Příčinou také může být suchý vzduch a vítr. Je důležité oči více nedráždit – není vhodné je mnout. Namísto toho vyzkoušejte zvlhčující kapky. Ulevit vám mohou také teplé obklady. Stačí jen žínku namočit do teplé vody, vyždímat ji a přiložit na oko, minimálně na jednu minutu.

Současně se může objevit i zarudnutí očí. I to může být příznakem podráždění. Pokud vám však nepomohou kapky nebo obklady, je důležité navštívit lékaře. Vyšetření vyloučí případné alergie nebo infekci.

Zvýšená citlivost

V zimě se může objevit i světloplachost – když vyjdete ven, světlo se může zdát oslepující. Tento problém se často objevuje, když venku nasněží. Od bílé plochy se světlo více odráží a pro oči je velmi nepříjemné. Může se zdát, že slunce tolik nesvítí, přesto byste měli nosit sluneční brýle s UV ochranou. Předejdete tak závažnějším problémům. I naše oči se totiž mohou podobně jako pokožka spálit vlivem sluníčka.

Únava očí

Mezi časté problémy patří únava očí, která může vést k výše zmíněným komplikacím. Ovšem někdy na vině ani nemusí být nízké teploty. Během těchto měsíců bývají dny zamračené a rychle se stmívá. Ať už sedíte u počítače, vaříte v kuchyni nebo si čtete, je důležité zajistit dostatek světla. Když je šero, oči se více namáhají a snadno se tak unaví. S tím přichází pálení, svědění a mnohdy i zarudnutí.

Obecné tipy

První pomoc nabízí zvlhčující kapky a masti, je však lepší očním problémům předcházet. Pár tipů jsme si již představili – zvlhčovač vzduchu, dostatek světla či nošení slunečních brýlí.

Brýle

Poslední tip souvisí s tím, že i v zimě má sluneční záření UV složku, která našim očím škodí. Není tak vůbec od věci nosit brýle - ať již sluneční nebo klasické dioptrické - i v zimě. Zvlášť na horách, kde se svit odráží od bílých sněhových ploch, to bude pro vaše oči prospěšné. Brýle také tvoří ochrannou bariéru proti větru.

Zdroj foto: megaflopp / Adobestock.com

Nabízí se však i další způsoby, jak podpořit zdraví očí v zimě:

  • Nesahejte si do očí – mnutí problémy akorát zhoršuje, na rukou navíc máme spoustu patogenů a riskujete tak infekci.

  • Pozor na teplý vzduch – není dobré používat fén či nechat si do obličeje v autě foukat topení.

  • Vyhněte se displejům – pokud nemusíte, nedívejte se do mobilu či počítače. A pokud je to nezbytné, dělejte si alespoň pravidelné přestávky.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie