Zobrazit přihlášovací formulář

Jak podpořit fyzickou aktivitu celé rodiny?

  • Publikováno:
Jak podpořit fyzickou aktivitu celé rodiny?

V současné době řada z nás žije především pasivním životním stylem s minimem pohybu. Jak do života celé rodiny přirozeně začlenit více pohybu?

 

S pohybem začněte od plenek

Začlenit pravidelně do své denní rutiny sport nemusí být úplně lehké. Zejména s rodinným životem mnohdy nejde dohromady dostatek času pro sebe samotné. Večerní hodina v posilovně se tak může spíše stát zdrojem stresu a výčitek, jelikož ji opět nestíháte.

 

Nemusíte přitom upřednostnit konkrétní typ sportu. Úplně totiž postačí přirozený pohyb, který lze snadno do každodenního života vrátit. A to i s dětmi. Ostatně předat právě jim lásku k pohybu znamená jim vtisknout jednu z nejdůležitějších hodnot. Současné generace velmi ochotně tráví volný čas u televize, počítačů a tabletů.

 

V důsledku toho pak často i v dospělosti bojují s nezdravými návyky, obezitou a dalšími zdravotními komplikacemi. V dětském věku může pohybově nepříliš zdatné dítko provázet pověst toho nešikovného, což ho může vyčleňovat ze skupiny a snadno se tak stane terčem posměchu.

 

Pravidelně se hýbat tak jednoznačně prospěje malým i odrostlým. Základním pohybem je určitě chůze. Tu můžete provozovat prakticky od doby, kdy se ratolesti narodí. Jemný pohyb jim navíc často velmi vyhovuje a ochotněji než v postýlce spí v kočárku. Dokud se kojenec nachází relativně bez odporu tam, kde vy, můžete s ním jezdit také na kole nebo kolečkových bruslích.

 

Z fáze poměrně staticky fungujícího novorozence se malé děti záhy přesunují do stádia batolete, které je mimořádně zvídavé a velmi aktivní. Zatím v tomto věku nejde příliš o výkon a batolata jsou velmi hravá. Což lze využít pro motivaci k pohybu. Ideálně strávený je pro ně čas, kdy mohou běhat, skákat, kopat do balonu nebo jezdit na tříkolce. Děti tak berte co nejčastěji ven.

Podpořte děti v kroužku a travte s nimi čas venku

Vyplatí se vám návštěva místního hřiště. Pokud vám nevadí organizované aktivity, lze s potomkem vyrazit i na cvičení rodičů s dětmi. Cvičební programy zaměřené na ty nejmenší mívá v nabídce i oblíbený Sokol.

 

Pokud vám počasí nepřeje a potřebujete energii svých ratolestí náležitě „vybít“ doma, existuje také řada možností. Ideální jsou domácí opičí dráhy nebo stavba bunkru. I dnešní děti mají šanci zaujmout klasická švihadla z https://sportano.cz/treninkove-prislusenstvi/skakaci-lana. Vyzkoušet také můžete dětské pořady s písničkami, u kterých můžete tančit nebo cvičit. Klidně se ke svým potomkům přidejte.

 

Rezignovat není na místě ani u starších dětí. Faktem podle dnešních odborníků je, že děti už zkrátka netráví čas venku s kamarády. Často jediným pohybem pro ně bývají hodiny tělesné výchovy ve škole. Návyky, které nevypěstují rodiče, se proto nemají šanci vytvořit jinak. Spontánního pohybu mají současné generace jednoduše málo.

 

Starším dětem tak lze platit i organizovanou aktivitu v kroužku. Dejte jim možnost vyzkoušet si co nejširší paletu sportů. Zkuste se oprostit od ambiciózní představy, že z ratolesti rovnou vychováte špičkového hokejistu nebo budoucí primabalerínu, když už mu máte pravidelnou docházku na kroužek financovat. Důležitá je hlavně radost z pohybu. Proto nezapomínejte na odpočinek díky masážním rollerům pořízeným na https://sportano.cz/prislusenstvi-pro-masaze/masazni-rollery-a-valecky.

Dětem je potřeba jít příkladem v každém věku

Nicméně pohyb může být i zdarma nebo s velmi nízkými náklady, stačí jít dětem příkladem. Snažte se tak minimálně využívat auto, choďte pěšky, berte potomky do přírody, najděte si volnočasové aktivity, u kterých můžete být aktivní, jako je třeba geocaching nebo cyklistika. Milovníci cyklistiky mohou také vyzkoušet stacionární jízdní kola na https://sportano.cz/kardio-zarizeni/rotopedy/stacionarni-jizdni-kola-kettler. V létě je čas se koupat v řece nebo v rybníku, vyzkoušet můžete i míčové hry, v zimě se společně vrhnete na stavění sněhuláků, případně vezměte potomky na brusle i na lyže.

 

Dospívající často trpí tím, že je někdejší koníčky už nebaví. Kdysi nadějný fotbalista tak se sportem překvapivě ke značnému zklamání rodičů náhle „sekne“. Ani tehdy není vhodné nechat děti svému osudu. Teenagerům je jen potřeba nabídnout aktivity, které jim budou připadat dostatečně cool. To může být třeba skateboard, bicross na kole nebo triky s koloběžkou.

 

Zodpovědně je potřeba se postavit k eventuálnímu pořízení čtyřnohého člena rodiny. Děti budou zřejmě z této vidiny nekriticky nadšené a je také pravdou, že psí kamarád vám zajistí opravdu štědrou dávku pohybu. Je však důležité si uvědomit, jestli je celá rodina na závazek v délce cca 10 let připravena. A to po stránce času i financí.

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie