Zobrazit přihlášovací formulář

6 tipů pro zdravější těhotenství

  • Publikováno:
6 tipů pro zdravější těhotenství

Jakmile spatříte na těhotenském testu dvě čárky, začíná úplně nový život. A to jak doslova, tak v přeneseném slova smyslu pro vás. Protože miminko se na následujících několik měsíců stane neoddělitelnou součástí všeho, co děláte, jak se stravujete, jak spíte, prožíváte i se hýbete. A každá nastávající maminka chce pro své dítě jen to nejlepší. Co všechno může významně ovlivnit a zlepšit vývoj vašeho dítěte?

Zapomeňte na „nízkotučné“

Pokud jste těhotná, je správný výběr a dostatečná konzumace kvalitních tuků naprosto klíčová. Mluvíme zejména o skupině nenasycených omega-3 mastných kyselin, konkrétně DHA (dokosahexaenová kyselina) a EPA (eikosapentaneová). Všechny tyto kyseliny se vyskytují v rybím tuku a jsou pro mozek děťátka to samé, co vápník pro kosti. Díky dostatečnému příjmu potřebných tuků snížíte riziko předčasného porodu, děti mívají lepší zrak a méně trpí alergiemi. Prokonzultujte s lékařem vhodnou úpravu jídelníčku nebo doplňky stravy. Těhotenství rozhodně není správná doba na držení jakékoliv nízkotučné nebo nízkosacharidové diety.

Uždibujte celý den

Po dobu těhotenství je ideální, když si udržujete stabilní hladinu cukru v krvi, energii a koneckonců i velikost žaludku, kterou vaše rostoucí miminko může vnímat. Proto je dobré dodržet pravidlo dvou:

  • Jezte dvakrát tak často
  • Jezte dvakrát menší porce
  • Žvýkejte dvakrát déle
  • Zařaďte druhou večeři

Udržujte si správnou hmotnost

Vy a vaše miminko rostete společně. Hlídejte nejen přibývání na váze svého dítěte, ale také sebe. Zkuste společně s lékařem sestavit přibližný plán, kolik bystě měla a kolik mohla přibrat, kontrolujte, jak se vám daří držet se v normě. Samozřejmě záleží na vašem „původním stavu“, ale průměrná žena by měla v prvním trimestru přibrat okolo dvou až tří kil, za celou dobu těhotenství pak dvanáct až osmnáct. V druhém a třetím trimestru byste měla přibírat maximálně půl kila týdně. Pokud přibíráte rychleji (např. dvě až dvě a půl kila za týden), mohlo by jít o znamení, že je něco v nepořádku, a raději se svěřte lékaři.

Hýbejte se!

Ty tam jsou doby, kdy se nastávajícím matkám doporučovalo co nejvíce odpočívat. Těhotenství a porod jsou extrémně fyzicky náročné a nemůžete se na ně připravovat tím, že si snižujete kondici. Matky, které se pravidelně hýbou, snižují riziko otoků končetin, posilují imunitu a mají před sebou snadnější porod. Pokud nejste zvyklá cvičit, zařaďte zezačátku 30 minut cvičení třikrát týdně. Pokud je průběh vašeho těhotenství v pořádku, „dávku“ přiměřeného a vhodného pohybu postupně zvyšujte. Pravidelné cvičení v malých dávkách a klidném prostředí je pro vývoj dítěte i vaši pohodu rozhodně lepší, než záchvaty intenzivního pohybu. Procházky, plavání nebo rychlá chůze můžou být ideální pro dobrý tělesný stav vás obou.

Nestresujte

Ono se to snadněji řekne, než udělá, ale stres významně oslabuje imunitu vaši i vašeho dítěte. Zkuste začít systematicky pracovat na redukci stresu a podnětů paniku vyvolávajících. Zvládání stresu se vám bude výborně hodit, jakmile se dítě narodí, to může potvrdit každá maminka, která už to má za sebou. Zkuste relaxační hudbu, omalovánky, dýchání, pozitivní myšlení. Je v pořádku být těhotná, užívejte si radost a všechny komplikace se snažte řešit s rozvahou a klidem.

Kvalitní spánek

Jak vaše dítě roste a zabírá víc a víc místa, může být klidná noc a kvalitní spánek jen zbožným přáním. Přesto je míra vaší únavy čím dál větší a frustrace ze spánkové deprivace nikomu nepomůže. Zkuste myslet na kvalitní spánek i přes den.

  • Snižte stres na minimum, snažte se prožívat dny svého těhotenství v klidu. Nebo se alespoň vyhýbat velkým emocionálním výkyvům.
  • Unavte se i fyzicky. Užijte si přes den cvičení, pohyb, aktivitu. Čím víc se budete přes den hýbat, tím je pravděpodobnější, že se v noci vyspíte.
  • Jezte chytře. I to, co jíte a pijete, může ovlivnit kvalitu vašeho spánku. Zkuste vysledovat, jestli na vás náhodou nemají některé potraviny moc povzbuzující efekt (zelený čaj, zázvor, jídla s vyšším obsahem cukru atd.)
  • Vše pro náladu. Zvykněte si na rituály před spaním, začněte mysli i tělo zklidňovat zhruba hodinu před plánovaným časem usínání. Najděte si vhodnou polohu (nastávajícím maminkám se nejčastěji spí dobře na levém boku, když mají mezi koleny polštář – to zamezí vykřivení páteře a tedy i bolesti zad). Pomoci může také relaxační masáž, kterou vám dopřeje partner.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

hananov 7. 10. 2017, 17:25
Já jsem teď v 2. trimestru a cvičím podle tohoto videa, můžu vřele doporučit: https://www.youtube.com/watch?v=PG2sijfF4HY (L)

Kategorie