Zobrazit přihlášovací formulář

Vlašské ořechy pro mozek i imunitu

  • Publikováno:
Vlašské ořechy pro mozek i imunitu

Každá domácnost voní v předvánočním období všemi dobrotami, které budou zdobit slavnostní tabuli. Nejčastěji si Vánoce spojujeme s vůní perníčků a cukroví nebo svařeného vína. Skoro v každém receptu na cukroví hrají hlavní roli ořechy, a to především ty vlašské. Věděli jste, jak zdravá potravina vlašské ořechy jsou? Dokážou snižovat cholesterol, budovat obranyschopnost, ale také obsahují látky nezbytné pro správné fungování mozku nebo kardiovaskulárního systému. Na vlašské ořechy bychom si tak neměli vzpomenout jenom, když pečeme cukroví, ale ideálně bychom si je měli dát každý den jako zdravou svačinku.

Je dokázáno, že vlašské ořechy, plody ořešáku královského (vlastně pecky jeho plodů), konzumovali lidé už v pravěku. Strom pochází pravděpodobně z Asie, ale díky své odolnosti a přizpůsobivosti se rozšířil téměř po celém světě a ve středoevropském klimatu se mu daří více než dobře.

Unikátní složení

S našimi stravovacími návyky je občas velmi těžké zajistit si vyvážený poměr živin, velký problém bývají především některé vitaminy a tuky. Ořechy obecně jsou skvělým zdrojem především zdravých tuků, tedy nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme přijímat v potravě. Naše tělo si je totiž neumí samo vyrobit, ale k životu je potřebujeme. Vlašské ořechy tvoří z téměř tří čtvrtit právě tyto „zdravé tuky“. Dalším důležitým nutričním přínosem ořechů je velké zastoupení bílkovin a jen minimální sacharidů. Vlašské ořechy jsou tak ideální dietní potravinou.

Vitaminy, minerály, mastné kyseliny

Vlašské ořechy jsou především bohatým zdrojem vitaminů B a E. Vitamín E je nejvýznamnější antioxidant, na buněčné úrovni zpomaluje stárnutí, buňky také chrání před oxidačním stresem, bojuje proti volným radikálům. Z vitaminů skupiny B jsou nejdůležitější B6 a B3, který podporuje správné fungování nervové soustavy, a protistresový vitamin B5.

Z nejhojněji zastoupených prvků ve vlašských ořechách je třeba zmínit draslík, hořčík a zinek. Hořčík je naprosto nezbytný pro fungování nervové soustavy a svalů, reguluje zažívání, spánek a celkový stav psychiky. Zinek zase podporuje imunitní systém, hojení a všechny regenerační procesy v těle, draslík společně s fosforem zase posilují kardiovaskulární soustavu.

Nenasycené tuky, které vlašské ořechy obsahují, jsou pro naše tělo doslova nepostradatelné. Jedná se zejména o kyseliny skupiny omega-3, které společně přispívají ke správnému vývoji mozku a nervové soustavy u dětí, podporují tvorbu protilátek, zabraňují vzniku krevních sraženin nebo pomáhají tělu bojovat se záněty.                           

Z kalorií si nic nedělejte

Ačkoliv by se mohlo zdát, že ořechy jsou v rámci jakékoliv diety potravina poměrně nevhodná, opak je pravdou. Ořechy mají vysoký obsah kalorií, na 100 g obsahují téměř 700 kcal (v porovnání například s čokoládou je to zhruba o 200 kcal více), ale podstatné je nutriční složení. Zatímco čokoláda nebo jiné sladkosti nám umí poskytnout pouze tzv. prázdné kalorie, které tělu víceméně zabraňují rovnoměrně spalovat tukové zásoby, ořechy nám svým složením pokryjí příjem takových látek, které tělo bezezbytku zužitkuje ve svůj prospěch.

Když si vlašské ořechy zařadíte do svého běžného jídelníčku a budete jich jít zhruba hrst denně, snížíte si tak obsah „špatného“ cholesterolu (některé zdroje uvádí, že až o téměř 20 %!), vyhlásíte boj kardiovaskulárním onemocněním, astmatu, ale také posílíte střeva a zvýšíte obranyschopné vlastnosti svého organismu. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

KamilkaC 18. 1. 2016, 18:24
(Y) (radost) (radost) (radost)

Kategorie