Zobrazit přihlášovací formulář

Jak se rychle zbavit bolesti v krku

  • Publikováno:
Jak se rychle zbavit bolesti v krku

Zrádné počasí, které venku panuje, nahrává veškerým možným nemocem. Pokud je vaše imunita oslabená, přicházíte do kontaktu s nemocnými lidmi a sem tam se vám nepodaří vyzrát správným oblečením na proměnlivé teploty a studený vítr, je velmi pravděpodobné, že se brzy probudíte s bolestí v krku. Jak na ni vyzrát, když na doktora není čas?

Samozřejmě existuje více příčin bolesti v krku, namožené hlasivky, ale třeba také počínající angína. Pokud se nechcete nebo nemůžete hnát k doktorovi hned při prvních příznacích a cítíte, že nemoc ještě můžete odrazit vlastními silami, následující tipy budou vašimi tajnými zbraněmi.

Protizánětlivé léky. Jednoduše – účinná látka: ibuprofen. Jednu z nejrychlejších léčebných metod máte pravděpodobně doma v lékárničce. Kombinace bolest tlumících účinků a protizánětlivého působení dokáže zmírnit nepříjemné pocity, ale také zmenšit otok a srazit horečku.

Kloktání slanou vodou. Stačí rozpustit lžičku soli ve sklenici teplé vody, pokud vám vyloženě vadí slaná chuť (například vás nutí na zvracení), přimíchejte lžičku medu. Když budete takový roztok kloktat několikrát denně, sůl sníží otok v krku, uvolní hlen a odplaví všechny dráždivé látky a bakterie. Vodu vždy vyplivněte, nepolykejte.

Bonbóny, žvýkačky, pastilky, spreje. Cucání bonbónů nebo žvýkání žvýkaček stimuluje produkci slin, které pomáhají udržovat hrdlo vlhké. Pro tlumící účinek je ale třeba hledat znecitlivující látky, v bonbónech běžně dostupných v obchodech to jsou mentol a eukalyptus, v těch z lékárny zase lokálně znecitlivující látky. Takové prostředky vás sice neléčí, ale pomáhají přečkat nepříjemné období s menšími bolestmi.

Hydratace. Důkladná a zevnitř. Pokud je vaše hrdlo bolavé a zanícené, je to neklamný znak nemoci, a vaše tělo potřebuje všechny dostupné prostředky pro to se jí bránit. Je třeba udržovat sliznice vlhké, a tím pádem také bojeschopné proti bakteriím. Jestli jste správně a dostatečně hydratovaní se dá indikovat barvou moči, čím světlejší, tím lepší.

Čaj. Kromě toho, že je čaj samozřejmě také tekutina, černý, zelený i bílý čaj obsahuje antioxidanty, které posilují imunitu a pomáhají tělu proti zákeřným nemocem. Bylinkové čaje naopak přinášejí okamžitou úlevu hrdlu a čaj z čerstvého zázvoru bojuje proti infekcím a bakteriím, které jsou v hrdle přemnožené. Pro lepší účinky přidejte lžičku medu, ten má také antibakteriální účinky. Jenom ho nepřidávejte do úplně vřelé vody.

Ibišek. Odvary z ibišku jsou už po staletí používány jako lék na nachlazení, kašle a bolesti v krku. Krom toho, že ibišek dokáže také významně pomoct při zánětech močového ústrojí, kloktání ibiškové tinktury dokáže zmírnit bolest, léčit zánět a rozpouštět hlen, což se zmírněním otoku významně uleví dýchání.

Odpočinek. Samozřejmě to není nejrychlejší řešení, ale nechat tělo v klidu je to nejlepší, co můžete při boji s infekcí, která bolest v krku způsobila, udělat. Drtivá většina bolestí v krku je způsobena viry, které označujeme jako původce „běžného nachlazení“. Ale ono „běžné nachlazení“ může být velice nepříjemné samo o sobě, navíc se z něj může celkem rychle vyvinout závažná chřipka nebo angína.

Každého z nás občas sklátí nemoc. Některé zdroje uvádí, že v ne úplně dobré fyzické kondici strávíme až 10 % našeho dospělého věku. Většina bolestí v krku je způsobena bakteriemi, jako je například Streptococcus pyogenes, proti kterým fungují doktory předepisovaná antibiotika. Jakmile antibiotika dostanete, nezapomeňte je doužívat v předepsaných dávkách, nenechejte se ukolébat momentem, kdy se vám uleví, a vy se budete chtít prášků zbavit. Jakmile léčbu nedodržíte, nemoc se může celkem rychle vrátit!      

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie