Zobrazit přihlášovací formulář

10 tichých signálů, že je stresu až moc

  • Publikováno:
10 tichých signálů, že je stresu až moc

Samozřejmě, hektická pondělí a úlevné pátky jsou už nedílnou součástí moderního života. Nicméně pokud žijete v neustálém napětí, ze stresu v práci, v náročných podmínkách doma, jste pod tlakem rodinného nebo profesního života, nutně se to projevuje nejen na vaší psychice, ale také na stavu tělesné schránky. Co všechno mohou být projevy dlouhodobého stresu?

Pokud u sebe pozorujete některé z následujících symptomů, asi byste měli zauvažovat, jestli nemáte prostor na volný víkend, vypnutý telefon, odpočinkovou dovolenou, wellness, sport nebo třeba jenom obyčejnou procházku. Protože si určitě nutně potřebujete odpočinout.

Víkendové bolesti hlavy. Celý týden držíte, protože musíte. Najednou máte víkend a od stresu se vám uleví. Náhlý pokles hladiny hormonů produkovaných stresem může vyvolávat bolesti hlavy i záchvaty migrény.

Velké křeče při menstruaci. Stresované ženy zažívají až dvakrát silnější menstruační křeče než ty, které jsou v menší tenzi. Na vině je opět vlivem stresu rozházená hladina hormonů, která je menstruací rozjitřená o to víc. Pomoci může fyzická aktivita, rychlejší na bolestivé křeče má proudění krve příznivý vliv.

Bolest v čelisti. Neustálé napětí nás většinou podvědomě nutí mít zatnuté zuby. A to i ve spánku, pokud žijeme v dlouhodobém stresu, je velká šance, že začneme ze spaní skřípat zuby.

Těžké sny. Když odhlédneme od toho, že sny nám nemusí vždy dávat smysl, jeden z jejich vlivů na člověka je ten, že se ráno probouzíme obyčejně v lepší náladě, než jsme šli spát (na to má samozřejmě vliv i regenerace a odpočinek organismu). Pokud se vám často zdají noční můry, budíte se a máte kvůli tomu nekvalitní spánek, stres může být jedna z hlavních příčin.

Krvácení dásní. A zase hormony. Při stresu produkovaný cortisol dlouhodobě oslabuje imunitní systém a umožňuje bakteriím všeho druhu se usadit a množit. Pokud často jíte mimo domov, respektive ne tak úplně v klidu, mějte po ruce cestovní kartáček a nezanedbávejte čištění zubů po každém jídle.

Akné. Jakmile se vám zničehonic objevují ošklivé a bolestivé pupínky, opět může jít o symptom dlouhodobého stresu. Akné v dospělosti je diagnóza, která, když se nedá zvládnout konvenčními prostředky, je třeba prokonzultovat s dermatologem.

Touha po sladkém. Tu nemusíte automaticky připisovat premenstruačnímu syndromu. Stres vyčerpává organismus a nejjednodušším způsobem, jak doplnit energii, je cukr. A konkrétně čokoláda má také zklidňující účinky na psychiku.

Svědění pokožky. Stres způsobuje zhoršení příznaků ekzémů nebo lupénky, ale může zapříčinit i nenadálé svědění kůže bez předchozí diagnózy. Často svědí pokožka hlavy, paže (zejména v ohybu lokte) nebo dlaně a prsty.

Horší průběh alergií. Stresové hormony mohou druhotně stimulovat produkci IgE, tedy krevního proteinu, který způsobuje alergické reakce. Pokud pozorujete, že projevy vaší alergie jsou horší než obvykle, jednou z možných příčin je stres.

Bolesti břicha. Stres způsobuje bolesti břicha, poruchy zažívání, bolesti hlavy, zad nebo nespavost. Bolesti břicha jsou ovšem zatím záhadou, přímá souvislost s tělesnými projevy stresu je zatím neznámá. Nicméně lidé pod tlakem uvádějí až třikrát častější bolesti břicha než jejich méně stresované okolí.

Pokud jste se v těchto symptomech našli, bylo by vhodné se zkusit začít systematicky věnovat odbourávání stresu a jeho příčin. Protože starosti by vás neměly stát zdraví, a špatný zdravotní stav psychické pohodě nepřidává.     

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Marci75 7. 1. 2016, 10:48
určitě stojí za přečtení (F)

Kategorie