Zobrazit přihlášovací formulář

Nechybí vašemu tělu železo?

  • Publikováno:
Nechybí vašemu tělu železo?

Železo jako potravinový doplněk není vhodný jen pro nastávající matky. Ke správnému fungování ho potřebuje tělo každého z nás. Vzhledem k tomu, že naše jídelníčky často postrádají potřebnou vyváženost, může být nedostatek železa jednou z věcí, která nás trápí, ale často o tom ani nevíme. Častěji postihuje ženy a má velmi nenápadné symptomy, které mohou vyústit ve vážné zdravotní problémy.

Železo je v těle obsaženo především v hemoglobinu, což je speciální krevní protein, který pomáhá rozvádět po těle z plic kyslík a naopak – přivádět kysličník uhličitý z těla zpět do plic. Při nedostatku železa dochází k poruchám syntézy hemoglobinu, a tedy i všech funkcí, které v těle zastává. Nedostatkem železa se tak můžete dopracovat až k anémii, chudokrevnosti, a tedy i k nedostatečnému okysličování tkání.

Příznaky nedostatku železa

Existují dva příznaky, které, když je spojíte dohromady, nedostatek železa indikují celkem spolehlivě. Jsou jimi celková únava a zkrácený dech. Celková únava je velmi vágní symptom, mnozí z nás jí trpí chronicky a není čas ji řešit, přes péči o děti, práci, domácnost a ostatní povinnosti, stres a nedostatek odpočinku. Když se ale zadýcháváte při činnostech, které nejen, že by neměly, ale ani vám v minulosti nedělaly problém, zpozorněte. Další symptomy jsou sice méně časté a s nedostatkem železa by si je spojoval málokdo, dokážou nás však upozornit na stav vážný, ale ještě ne kritický.

  • Touha jíst hlínu a jiné podivnosti. Stejně, jako děti s nedostatkem vápníku okusují stěny, nedostatek železa si tělo snaží kompenzovat doopravdy zvláštními chutěmi. Sem tam vás může přepadnout neodolatelná chuť na hlínu, jíl, kukuřičný škrob, kartony, barvy nebo některé úklidové prostředky.
  • „Vlnité“ nehty. Ačkoliv prohlubně na nehtech, které pak mají lžícovitý tvar, mohou způsobit například různá zranění nebo vystavení působení některých chemických látek, můžou být i příznakem chudokrevnosti.
  • Popraskané rty. Další věc, kterou můžeme přisoudit mnoha faktorům. Vysoké procento pacientů s nedostatkem železa trpí zároveň častými popraskanými rty, zejména však koutky.
  • Oteklý jazyk. Takzvaná atrofická glositida, tedy červený a vyhlazený jazyk.
  • Potřebujete led. Tato zatím neobjasněná touha u lidí s nedostatkem železa může mít zatím dvojí příčinu. Buď si podvědomě chcete zvýšit bdělost (a takové chroupání kostek ledu je pro to jako dělané), nebo zklidňovat oteklý jazyk.
  • Syndrom neklidných nohou. Podrážděnost a nervozita bez zjevné příčiny? Neustálé nutkání si podupávat nohou? I to můžou být příznaky nedostatku železa.
  • Velmi silná a bolestivá menstruace. Každá žena pozná, když už je to „moc“.

Pokud jste u sebe zaznamenali více z těchto příznaků, rozhodně by bylo dobré svěřit se s nimi lékaři. Samoléčba nedostatku železa je poměrně obtížná, navíc nadměrné množství železa v těle může způsobit také pořádnou škodu, například poškození jater nebo řídnutí kostí.         

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie