Zobrazit přihlášovací formulář

Obyčejná voda 19x jinak

  • Publikováno:
Obyčejná voda 19x jinak

Pitný režim je extrémně důležitý pro naši krásu i zdraví. Ale dodržovat ho správně je tak trochu nuda. Protože při co nejkvalitnějším pitném režimu bychom se měli obloukem vyhýbat kávě, sodovkám, slazeným nápojů, džusům, alkoholu… tedy všemu, co by nás teoreticky na příjmu tekutin mohlo bavit. A pít pouze a jedině čistou vodu je sice prospěšné, ale taky nejíte celý den jenom ten samý salát s kuřecími prsy. Jak si tedy upravit vodu podle vlastní chuti a přitom do ní nepřidávat žádné nežádoucí složky?

Klíčem ke zdravé, dobré, příjemné, osvěžující a zábavné vodě jsou bylinky, koření, ovoce a zelenina. Žádné cukry, šťávy, sirupy nebo sladidla. Přinášíme vám pro inspiraci 19 malých „receptů“ na dobrou vodu. A každá z nich má i zdravotní benefity.

Obecný postup: Pokud není řečeno jinak, postup je vždy stejný. Nalijte do džbánu 1,5l čisté vody z kohoutku, přidejte led (nebo ještě čtvrt litru vody), potřebné ingredience, promíchejte, přikryjte fólií a nechte v lednici alespoň 2 hodiny pro získání chuti a vyluhování potřebných látek.

  • Do vody přidejte 2 hrnky nakrájeného čerstvého ananasu, jeden rozpůlených a vypeckovaných třešní, a tři na tenké plátky nakrájená jablka.
  • Promněte 8 lístků čerstvé bazalky a do misky nakrájejte čerstvé jahody. Dřevěnou lžící jemně promíchejte, ať se jahody trošku „otlučou“ a uvolní chuť. Všechno dohromady přidejte do připraveného džbánu.
  • Nakombinujte si svá oblíbená jablka nakrájená na tenké plátky (alespoň 2) a 5 kusů celé skořice. Skořice bude mít také pozitivní efekt na vaše zažívání. Voda bude lehce pikantní a dá se použít i ve svařené variantě.
  • Pro milovníky netradičních chutí je tady kombinace na tenké plátky nakrájené salátové okurky a poloviny papričky jalapeño, kterou rozkrojíte a vyjmete z ní semínka.
  • Kombinace zhruba poloviny na menší kousky nakrájeného žlutého melounu a stejného množství rozpůlených kuliček hroznového vína je nebývale osvěžující a exotická.
  • Jemně pomačkejte (ale nerozřezávejte) vanilkový lusk a přidejte 4 na plátky nakrájené broskve. Chuťová variace, která vám připomene kynuté koláče.
  • Pokud máte zavařený domácí třešňový kompot, vezměte alespoň dva šálky propláchnutých třešní, přidejte k nim dva na tenké plátky nakrájené citróny a vanilkový lusk.
  • Zajímavou kombinaci tvoří hrušky se zázvorem. Na čtyři hrušky nakrájené na hrubší plátky i se slupkou přidejte 10 tenkých plátků zázvoru.
  • Přidáním bylinek ozvláštníte každou chuť. Takový čerstvý rozmarýn je skvělý v kombinaci s vodním melounem nebo hruškami.
  • Rozmarýn také krásně podtrhne chuť malin s citrónem. Pokud takovou směs ohřejete, výborně se hodí také na podlévání zvěřiny.
  • Pro milovníky kávy je tady kombinace šálku celých kávových zrn a vanilkového lusku. Naprosto neodolatelná.
  • Vynikající svařenou variantu vytvoříte z kompotovaných švestek a broskví. V poměru 1:1 přidejte do vody každé ingredience asi dva šálky. Nezapomeňte je opláchnout od zbytečně sladkého nálevu!
  • Citrusy dodají v zimě potřebnou podporu naší imunitě, takže se nebojte je nakombinovat. Přidejte do vody i s kůrou nakrájený citrón, limetku, grep a pomeranč. Pořádně promíchejte, než uložíte do lednice, ať se chutě hezky uvolní.
  • Klasické spojení malin a ostružin musí milovat každý. Výhodou je, že po vypití vody, ve které jsme smíchali klidně i mražené maliny s ostružinami, nám zůstane vynikající surovina na náplň do buchet a koláčů.
  • Pro žízeň i pro zdraví je vynikající kombinace okurka – máta – limetka. Mátu nezapomeňte před vložením do vody promnout, ať se pěkně rozvoní.
  • Další variantou vynikající ke svaření je kombinace ananasu a zázvoru. Klidně můžete použít ananas i kompotovaný, jen ho propláchněte, ať si vodu nesladíte obyčejnými cukry. Pokud chcete přisladit, doporučujeme med.
  • „Sangrii“ si snadno vyrobíte, když do vody přimícháte alespoň 3 šálky rozpůlených kuliček hroznového vína, dva nakrájené krvavé pomeranče a dvě nakrájená jablka. Voda získá i efektní červenou barvu.
  • Vyloženě domácí chuť má kombinace (ve stejném poměru) nakrájených jablek, pomerančů a kuliček hroznového vína. Zaručeně vám připomene domácí ovocné saláty.
  • Pomeranče v kombinaci s (mraženými) malinami můžou být základem pro vynikající domácí limonádu, výborně se hodí na zalití perlivou vodou. Přidat můžete také bazalku. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie