Zobrazit přihlášovací formulář

Indiánské babičky jsou zpět!

  • Publikováno:
Indiánské babičky jsou zpět!

Na ulicích je jich vidět čím dál víc – ženy s dítětem v šátku či nosítku, které si říkají nosnice. Proč si nošení oblíbily, a jaké jsou jeho výhody?

Za pozitivum i negativum šátků můžeme považovat absenci kočárku. Na jedné straně máte volné ruce, na straně druhé, s dítětem na sobě nic moc neunesete. Hlavní výhodou, kterou zmiňují všechny nosící matky, je klidné dítě. Nošením jako by se naplnila potřeba dítěte být blízko u maminky a po jeho vyjmutí ze šátku si dokáže déle hrát a je také déle spokojené.
Nošení u nás existovalo dřív než kočárky a v některých zemích doposud převažuje. Například v Indonésii se dítě poprvé dotkne země v šesti měsících, do té doby je výhradně nošeno. S touto událostí se pojí celý oslavný rituál.

Nestíháte? Vyměňte kočár za šátek!
Malé děti se rády nosí. Argument, že nošením dítě rozmazlíme, je snad již dávno překonaný. Děti potřebují cítit blízkost člověka, o němž vědí, že se na něj můžou spolehnout. Toto mazlící období navíc nebude trvat věčně, v patnácti si už svého syna či dceru tak lehce nepochováte.
Zprvu většina miminek čas v šátku zcela prospí, jsou i výborným pomocníkem u večerních kolik, dítě rychleji uklidníte. Postupně se bdělý čas v šátku zvyšuje na úkor spánku. A zde přichází chvíle, kdy dítěti můžete ukázat spoustu věcí. Například můj syn miluje, když se může koukat, jak si čistím zuby. Vůně pasty, zuby, kartáček, pohyby u čištění – to vše ho fascinuje. Také se mnou polévá zahradu, vaří, uklízí a mnoho dalšího. Během těchto činností se zabaví a postupně usne. Jakmile spí, odložím ho do postýlky a mám čas pro sebe.

Všeho moc škodí
Dítě ale samozřejmě nemůže strávit v šátku celý den, tak jako nemůže být celý den v kočárku. Já si ho na sebe uvazuji, když už vidím, že si nechce hrát, nic ho nebaví a chce se už pouze konejšit. To je čas, kdy nastupuje šátek.
Samozřejmě i na tomto poli se vedou diskuze, jestli je nošení zdravé. Najdou se studie pro i proti. Nošení se ale u miminka asi jenom stěží vyhnete, je to na vás jestli ho budete nosit v náručí nebo v různých nosítkách. Nejčastěji odpůrci argumentují tím, že dítě v šátku sedí, a proto to není správné pro miminka do šesti měsíců. Pravdou ale je, že dítě v šátku nesedí. Základem správného nošení je pravidlo mít kolínka výš než zadeček, a zaoblená záda. Navíc existují i horizontální úvazy.
Na závěr opět přichází fráze: „Je to na vás.“ Před koupí si šátek či nosítko raději vyzkoušejte. Může se totiž stát, že vaše dítě bude jedno těch, jež se nenosí rádo nebo nebude vyhovovat vám. O tom, jak se ve světě šátků a nosítek vyznat, si povíme něco příště.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie