Zobrazit přihlášovací formulář

Astma, vysušené rty, suchá kůže? Hlídáte vlhkost vzduchu?

  • Publikováno:
Astma, vysušené rty, suchá kůže? Hlídáte vlhkost vzduchu?

Suchý vzduch, podrážděná sliznice, špatný stav pokožky, to všechno se může týkat všech z nás, kteří žijeme v panelovém domě. Naopak obyvatelé starších rodinných domků se zase kvůli vysoké vlhkosti potýkají s plísní a roztoči. Proč je dobré vlhkost vzduchu hlídat? Věděli jste, že vlhkost vzduchu ovlivňuje i to, jak vnímáme teplotu? A jak poznáte špatnou vlhkost vzduchu na svém zdraví?

Zpozorněte, pokud u sebe nebo svých blízkých pozorujete následující příznaky:

  • Vysušená kůže
  • Popraskané rty
  • Lámavé nehty
  • Potíže s dýcháním, dráždivý, suchý kašel
  • Náchylnost k respiračním onemocněním
  • Zhoršené astma
  • Škrábání v krku (hlavně ráno)
  • Pálení a řezání očí
  • Pocit ucpaného nosu

I tak se totiž může na člověku projevovat život v prostředí, které má nízkou vlhkost vzduchu. Zejména zateplené panelákové domy v topné sezóně jsou na tom nejhůře, relativní vlhkost vzduchu se v nich pohybuje okolo 20 – 30 %, přitom ta optimální by neměla klesnout pod 40 % (a vystoupit nad 60 %). Nízká vlhkost vzduchu u vás doma vám pravděpodobně ani dlouhodobě nezpůsobí žádnou závažnou nemoc, ale i tak dokáže život celkem znepříjemnit.

Suchý vzduch nutně vysušuje sliznice, člověk se stává náchylnější k respiračním chorobám. Jak si v bytě k vyšší vlhkosti vzduchu dopomoct?

  • Pokojové rostliny odpařují hodně vody. Pokud trpíte nízkou vlhkostí vzduchu, dopřejte svému prostředí více flóry.
  • Odpařovače na topení známe už desítky let, kdo by si je nepamatoval, visely na topeních našich rodičů prarodičů odjakživa. Můžete použít klidně i vodu z kohoutku, pokud ale chcete, tak i převařenou nebo destilovanou. Jenom pozor – v odpařovačích často vznikají a drží se plísně, nezapomínejte vodu nejen doplňovat, ale také je čistit.
  • Stejně dobře vám ale poslouží, když budete na topení dávat mokré ručníky, ty déle a z větší plochy schnou, takže jsou krátkodobě účinnější než odpařovače.
  • Výborně se ale hodí i obyčejně pověšené prádlo, pokud sušíte doma, vlhkost si rozhodně jednorázově zvýšíte.
  • Pokud chcete vlhkost vzduchu řešit trochu sofistikovaněji, můžete si pořídit elektronické zvlhčovače vzduchu. U nich ovšem platí: jeden přístroj = jedna místnost.

Tip Mimibazaru: Pozor si ovšem dávejte na místnosti, jako je spíž nebo koupelna. Při přemíře vlhkosti se v nich můžou začít objevovat plísně a dařit se mikroorganismům!

A co když je vláhy moc?

Především obyvatelé starších rodinných domů, které mají velké rozdíly mezi teplotou venkovních a vnitřních zdí a nedají se pořádně vyvětrat, se potýkají naopak s vysokou vlhkostí vzduchu. První pomoc může být právě odstranit pokojové rostliny, nesušit vevnitř prádlo a větrat. Bohužel, pokud je vysoká vlhkost vzduchu stavbařský problém, bude ho možná třeba řešit centrálně. Existují ovšem ale i poměrně efektivní odvlhčovače vzduchu, které koupíte i v běžném supermarketu.

Tip Mimibazaru: Že máte v bytě nebo domě vysokou vlhkost vzduchu, zjistíte jednoduše. Pokud se vám rosí okna, je to jasné. Nezapomínejte otevírat i v zimních měsících u vaření a žehlení okna alespoň na ventilaci!

Díky vlhkosti šetříme

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nesneseme venku zimu okolo mínus deseti, ale v jiných zemích mají třeba čtyřicet stupňů pod nulou a jakžtakž fungují? Není to (pouze) tím, že by byly severské a východní národy o tolik otužilejší. Je to především vlhkostí vzduchu. Čím je ve vzduchu vlhkosti více, tím intenzivněji vnímáme subjektivněteplotu.

Čili na to, abychom se cítili stejně příjemně a pocitově vnímali stejnou teplotu, musíme při vlhkosti 20 % topit více než při vlhkosti 50 %. Udržovat správnou vlhkost vzduchu tedy zdaleka není vhodné jen z důvodu zdravotních, ale i spořicích.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Malika87 3. 8. 2016, 9:05
Chtěla bych se zepptat zda někdo máte zkušenosti s materiálem keramzit?? Četla jsem že je to nenasákavý materiál, takže by se nemlěi vůbec tvořit plísně. :-)

Kategorie