Zobrazit přihlášovací formulář

Maličkosti, které vám změní život

Maličkosti, které vám změní život

Každý má v životě nějaké cíle. Čím jsou ale méně konkrétní, tím hůře se jich dosahuje. Být zdravější, šťastnější, mít víc energie, lépe spát, těšit se z lidí a vztahů kolem sebe… to zní krásně, ale jak toho dosáhnout? Pomalu a po malých krůčcích. Máme pro vás seznam maličkých změn, které si nijak nenárokují čas, energii ani peníze, ale mnohé přinášejí.

Pro své psychické i fyzické zdraví nemusíte nutně změnit jídelníček, zařídit si terapii a pětkrát týdně cvičit (ne, že by to byly špatné věci, naopak). Všechno je otázka času, peněz, ale také odhodlání, sebeovládání a pevného rozhodnutí. Co takhle zkusit měnit život pomalinku? A na zkoušku? Mám pro vás 18 tipů na to, jak se cítit po všech stránkách lépe.

Fyzické zdraví

  • Vypijte každé ráno sklenici vody. Hned po probuzení, alespoň půl litru.  Pitný režim často zanedbáváme, buď máme málo vody, nebo společně s ní přijímáme také spoustu věcí, které nepotřebujeme (limonády, džusy, ale i čaj, káva…). Sklenice vody po ránu nastartuje váš metabolismus a doplní tekutiny, které jsme po zhruba osmi hodinách spánku ztratili.
  • Choďte. Zaparkujte auto co nejdále od domu, jděte na tramvaj o zastávku dále. Není nic zdravějšího, než začít den chvilkou ostré chůze. Malá ranní procházka může být efektivnější než odpolední cvičení v posilovně – nastartuje vás totiž hned zkraje dne a celý den máte rychlejší spalování.
  • Jezte syrové ovoce nebo zeleninu ke každému jídlu. Ne jen kvůli tomu, že budete mít v těle více vitaminů, ale především kvůli vláknině. A to obzvlášť, pokud máte nedostatek pohybu, vláknina je podstatná pro trávení a správnou funkci zažívacího systému. A budete se déle cítit sytí.
  • Každou hodinu se protáhněte. V práci, doma, pokud se vám daří více sedět než se hýbat, nastavte si budík a každou hodinu vstaňte, protáhněte se, předkloňte, dotkněte se země a udělejte několik hlubokých nádechů a výdechů. Rozproudíte si krev, což je dobré pro kardiovaskulární systém, svaly i hlavu.
  • Noste s sebou pytlíček ořechů. Všude, kamkoliv a kdykoliv. Ořechy jsou skvělým a hlavně zdravým zdrojem energie, kterou občas potřebujeme doplnit akutně. V takových chvílích sice máme především chuť na sladké, ale zkuste se přemoct a sníst hrst (téměř jakýchkoliv) ořechů. Dodáte si do těla zdravé tuky a bílkoviny, spoustu minerálů a užitek bude mnohem větší než z půl tabulky čokolády.

Psychické zdraví

  • Pokládejte otevřené otázky. Jak kolegům, tak partnerovi, dětem. Mnohem více se dozvíte a lidé budou přesvědčeni, že o ně máte upřímný zájem. Zkuste formulovat otázky jinak, než aby se na ně dalo odpovědět jenom Ano/Ne. Například - …a jak bys to řešil ty? Co si myslíš o…? Jakou máš zkušenost s…? Kultivujete tak vlastní empatii, získáte nové perspektivy, vaše hlava bude více otevřená.
  • Mějte po ruce vlastní kreativitu. Někdy člověk zanedbává svou potřebu tvořit. Ta nepřichází pravidelně, jedenkrát za den nebo týden, ale občas se o slovo přihlásí. Zkuste mít připravený blok a tužku, plastelínu, hudební nástroj, pletací jehlice, vodové barvy, tuš, uhel… prostě cokoliv, co máte rádi.
  • Zkuste si pro sebe najít každý den pár minut v tichu. Nemusíme tomu říkat meditace, není třeba sedět se zkříženýma nohama a mručet se zavřenýma očima. Jen se posaďte, nic nedělejte a buďte chvíli sami s myšlenkami. Doopravdy stačí pár minut, ani to nemusí být deset. Dokonce ani pět. Ale zato každý den.
  • Zapište si den. Tím nemáme na mysli psát si deník, ale napsat klidně v bodech před spaním, co se za den stalo, co se podařilo, co ne, kdo vám udělal radost, komu vy, kdo vám ublížil, komu možná vy. Takovýto druh systematizovaného psaní a „vyčištění hlavy“ prokazatelně redukuje úzkosti a deprese, pozitivně ovlivňuje taky kvalitu spánku. A pokud se vám nechce psát, nahrajte se na diktafon nebo do mobilu. Dál už není třeba to ani poslouchat, ani číst, ani editovat. Jde pouze o proces, ten samotný je výsledek.

Produktivita

  • Zahrajte si na svého hrdinu. Zkuste si představit vlastní vzor, určitě ho máte. Když se dostanete do obtížné situace, buďte on/ona. Řekněte si, jak by asi reagoval, jaká by byla reakce hodná vašeho obdivu? A pokuste se ji nasimulovat, vezměte roli, hrajte. Vědomí, že vlastně nevystupujete sami za sebe, vám dodá neskutečnou sebejistotu.
  • Než odejdete z práce, zkuste si napsat, co jste udělali a co je třeba udělat zítra. Pět minut, které budete věnovat systematizaci práce, vám extrémně uleví od nervozity, která může pramenit právě z nejistoty, co přinese další den.
  • Vypněte si v práci všechny notifikace. Pokud je to možné. Odvádění pozornosti od práce, ať už přeskakováním z jednoho úkolu na druhý, nebo řešením osobních věcí, může vaši produktivitu snížit až o polovinu.
  • Odpovídejte na pozvání slovy „Zkontroluju si kalendář a dám vědět“. Neunáhlujte se s přijetím ani odmítáním pozvání, která mají co do činění s vašimi pracovními vztahy a kariérou. Dejte sami sobě čas na zvážení příležitostí, pro a proti, užitečnosti. Nezapomeňte ale zkontrolovat kalendář a dát vědět.

Vztahy

  • Každý den zavolejte, napište zprávu nebo email jednomu členu rodiny nebo někomu z přátel. Kontakt s lidmi nebyl nikdy jednodušší, než je teď, přesto k odcizení dochází mnohem častěji. Může za to právě ta možnost – kdyby chtěl, tak se ozve sám, vždyť má možnost úplně stejnou jako já. Buďte to vy, kdo se ozve. Stačí pár minut a vaše vztahy ožijí.
  • Nezapomeňte říkat děkuji. A psát to. Víte, jakou radost udělá lidem malinký lísteček, který najdou na stole, na posteli, na ledničce, u svačiny? Napište dětem, že děkujete, že jste se spolu mohli tak krásně zasmát, partnerovi, že stál při vás, kolegovi, že vás podporuje, přátelům, že jsou s vámi. Alespoň jednou týdně. A zdaleka ne jen proto, abyste někomu udělali radost. Piště děkuji především proto, abyste viděli kolem sebe věci, za které je možné poděkovat.
  • Stejně, jako v práci, dopřejte si i v mezilidských vztazích čas na odpověď. I pouhá pětivteřinová pauza může být rozdílem mezi dobrým a špatným koncem. Odpovídejte, až když druhý svou výpověď dokončí, neskákejte do řeči, přemýšlejte. Trénujte pravidlo pěti vteřin, i když se vám bude zdát, že vypadáte divně, když mlčíte. Stojí to za to.
  • Zkuste na konci dne, místo abyste leželi v posteli a hlavou vám utíkaly myšlenky jako splašené, myslet na všechno, co se přes den stalo, a za co jste vděční. Tato formulace je celkem šalamounská, protože to nemusí být vždy nutně pozitivní věci. Uvidíte, jak je zezačátku těžké přijít na pět věcí. Ale postupně se jich naučíte všímat už během dne. A večer to bude nejen snazší, ale pět vám jich nebude stačit.
  • Darujte. Ideálně přímo. Kupte sem tam bezdomovci jídlo, doneste staré šaty do sběrných kontejnerů, dejte k popelnicím do důstojných krabiček jídlo, které nespotřebujete se vzkazem pro někoho, kdo by si ho chtěl vzít, koupit pytel granulí pro psí útulek. Darovat nezištně je něco, na co lidé u nás ještě nejsou moc zvyklí, racionální přístup hraje velkou roli. Ale stačí to vyzkoušet, dobře si vybrat účel, a maličká částka nebo skutek přinesou velké uspokojení.   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie