Zobrazit přihlášovací formulář

Věci, které krása nestrpí

  • Publikováno:
Věci, které krása nestrpí

Všeho moc škodí a něčeho škodí i nedostatek. Jídlo, spánek, péče… můžeme mít dojem, že děláme všechno dobře, a sem tam nějaká neřest se prostě ztratí. Ale jaké věci nejvíce škodí naší pleti, způsobují její předčasné stárnutí, vrásky, zmatňují ji a zbytečně jí ubírají na kvalitě? Co můžeme dělat méně, co více, co vůbec a s čím bychom měli začít ideálně včera?

Moc neřestí najednou

A to myslíme ty neřesti, o kterých víme, že jsou neřesti. Alkohol, cukr, sůl, kofein. Alkohol tělo dehydratuje a kůži zmatňuje (je nutné ho už při vlastní konzumaci prokládat vodou co nejvíce), sůl a kofein způsobují pokožce to samé. Cukr ještě k tomu navíc rozkládá kolagen, což přispívá k předčasné tvorbě vrásek.

Nevhodné čištění pleti

Rozhodně byste nikdy neměla jít spát s make-upem, to každopádně ne. Ale především, pokud máte suchou pokožku, může se nevhodné čištění stát jednou z příčin, pro které vaše pleť stárne rychleji, než by bylo milé. Na noc jsou nejvhodnější odličovadla a ostatní čističe na bázi oleje popřípadě ty krémové, protože z pokožky neodstraňují její přirozený ochranný film. Při problémech se suchou pletí je dobré ráno jenom opláchnout obličej studenou vodou.

Hrubý peeling

Odstraňování odumřelých kožních buněk by nemělo bolet. Pokud používání vašeho peelingu bolí nebo zanechává pokožku červenou a podrážděnou, pryč s ním. Podráždění a nevhodné složení může způsobit ucpávání pórů a vznik akné, ale také například tmavé skvrny na kůži nebo urychlení vzniku vrásek.

Nekonečné akné

Myslíte si, že se o svou pleť nemůžete starat nikdy dost? Opak je pravdou. Ženy často o obličej příliš pečují, moc myjí, nanášejí moc přípravků, příliš se ho dotýkají. Pokud se vám nedaří zbavit se akné, zkuste to jinak. Zaměřte se na přípravky obsahující kyselinu salicylovou a benzylperoxid, nicméně věnujte pozornost koncentraci. Ta by neměla být moc vysoká, protože by pleť vysušovala, a tím ji nutila produkovat více mazu, a tedy i zvyšovat riziko potenciálního vzniku pupínků.

Nedostatek spánku

Spánek kratší než sedm hodin pleť zmatňuje a zapříčiňuje vznik vrásek. V mladším věku je schopnost regenerace samozřejmě větší, ale i v pokročilejším věku jsme schopni jednu probdělou noc přežít relativně bez úhony. Ničím nerušený spánek a bezproblémové usínání je něco, o čem si většina z nás může nechat jenom zdát… když se povede. Důležité je především nevystavovat se před spaním záření monitorů a displejů.

…spaní za špatných podmínek

Tak zaprvé, vaše povlečení, respektive to na polštáři. Pokud nespíte na zádech, tak sbírá z pokožky (a vlasů) mastnotu, odumřelé kožní buňky, bakterie a přebytek nočních krémů. Jak se převalujete, všechno si zapracováváte zpátky do pórů. Ideální je měnit ho jednou týdně, možná dokonce lepší dvakrát. Důležitý je samozřejmě také materiál. Zkuste vyměnit hrubou bavlnu, která může kůži zbytečně obrušovat, za jemnější hedvábí, satén nebo egyptskou bavlnu. Pro spánek a jeho vliv na pokožku je také extrémně důležitá vlhkost vzduchu a teplota.

Ochrana proti slunci

Používání kosmetiky s ochranným faktorem by mělo být samozřejmostí, naštěstí ho obsahují i běžné make-upy. Je třeba ale nepřehlížet oblasti jako linie vlasů, čelisti a uši, linii krku a vše, co je vystaveno slunečnímu svitu. Proto si vybírejte krém nejen podle účinnosti, ale také podle intenzity SPF. Pro obličej a okolí je vhodný alespoň 30 nebo výše.

Kontrola mateřských znamének

Mateřská znaménka není radno podceňovat. Kompletní kontrolu u dermatologa je vhodné provádět alespoň jednou ročně. Samozřejmě s tím, že je v průběhu roku neignorujete a také je sem tam zkontrolujete. Pokud je vaše dispozice taková, že máte znamének hodně a tvoří se vám nová, tím spíše je třeba mít je pod kontrolou.

Kouření

Nejen vaše okolí, ale i zdraví a pleť vás prosí – přestaňte. Kouření způsobuje ztrátu elasticity pokožky, ztrátu kolagenu a tedy i tvorbu vrásek. Jakmile přestanete kouřit, zlepšení na pleti můžete pozorovat už po dvou týdnech…!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie