Zobrazit přihlášovací formulář

Jak spánkové polohy ovlivňují zdraví?

Jak spánkové polohy ovlivňují zdraví?

Spánkem trávíme v tom nejzdravějším případě asi třetinu života. A stejně, jak sezení u počítače ovlivňuje naši kondici a nedostatek pohybu zdraví, tak spaní v nesprávné poloze může ovlivnit držení našeho těla, bolesti páteře, kloubů, ale i například pálení žáhy. Jaký mají nejčastější polohy ve spaní vliv na naše zdraví?

Spaní na zádech je jako cvičení jógy

Už jste někdy byli na józe? A znáte pozici mrtvého muže, říká vám něco název Savasana? Jestli ne, nevadí. Instruktoři jógy (a mnoho jiných odborníků) zastává názor, že tělu je nejpřirozenější relaxační poloha ta na zádech. Savasana v józe zlepšuje držení těla, snižuje bolest hlavy, zvyšuje energii a léčí nespavost.

Základem je totiž docílit maximálního uvolnění v pozici na zádech. A to se, když usneme, stane tak nějak samo. Teoreticky je tedy osmihodinový spánek na zádech jako osmihodinová jogínská relaxační technika pro tělo. Všechny tyto výhody můžete získat, ale pravděpodobně budete muset spaní na zádech nějakou dobu trénovat.

Poloha na zádech bude posilovat a správně relaxovat vaši páteř ovšem pouze tehdy, když si pořídíte správnou matraci. Jedinou nevýhodou (kromě pravděpodobného nákupu vhodnější matrace) spaní na zádech je, že není vhodné pro lidi se spánkovou apnoe. Jelikož mezi příznaky patří dýchací obstrukce, například chrápání nebo lapání po dechu, každý kdo s tímto má zkušenosti, ví, že na zádech jsou tyto příznaky nejhorší.

Spaní na břiše a váš krk

Poloha na břiše je bohužel asi nejoblíbenější pro usínání. Což je poměrně nešťastná zpráva vzhledem k tomu, že spaní na břiše může způsobovat trvalé zdravotní následky pro různé části těla, především pak krční páteř.

Když si lehnete na břicho, trvale a nepřirozeně zatížíte horní polovinu těla. Začíná to bederní páteří, která je neustále vystavena tlaku do nezvyklého zakřivení. Pokračujete plícemi, na kterých leží velká váha. Ta způsobuje potíže s dechem, ale nezřídka může dojít i ke zhmoždění vlivem tlaku žeber, a to se pak z jedné noci můžete léčit týdny.

Co ale trpí nejvíc, je váš krk. Vzhledem k tomu, že nikdo na břiše asi nespí obličejem zabořeným do postele, vždycky je hlava ve vykřivení. Krk v takových pozicích nemá žádnou (nebo jen minimální) svalovou oporu, a ráno je nezřídka třeba ho rozcvičit. Potíže s krční páteří se můžou projevovat ale i na horních končetinách, mravenčení, trnutí nebo bolest zejména prstů mohou mít souvislost. Věnujte pozornost svému tělu, zkuste si uvědomit, jak usínáte a v jaké poloze se probouzíte.

Levý bok a srdce

Pokud nechcete spát na zádech, je spaní na levém boku asi tou nejzdravější alternativou. Pokud ležíte na levém boku, zajišťujete si vylepšení krevního oběhu, udržujete potřebný tlak na játra a pomáháte v práci ledvinám. To všechno zvlášť oceníte v těhotenství. Pokud není žena zvyklá, je dobré spaní na levém boku trénovat už od chvíle, kdy se o těhotenství dozvíte. Díky vlivu na funkci ledvin nebudete mít tolik oteklé kotníky, a díky vylepšení krevního oběhu se zlepší i výživa dítěte přes placentu matky.

Pravý bok a pálení žáhy  

Je tady ještě jeden důvod, proč trénovat spánek na levém boku. Většina lidí mění pozici několikrát za noc, což je vlastně takový dobrý kompromis mezi pohodlím a zdravím. Pokud ovšem trpíte pálením žáhy, gastroezofageálním refluxem nebo jakoukoliv nadprodukcí žaludečních šťáv, měli byste se spaní na pravém boku vyvarovat. Na pravém boku si můžete všechny tyto potíže zhoršit. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie