Zobrazit přihlášovací formulář

Rituály před spokojeným spánkem

  • Publikováno:
Rituály před spokojeným spánkem

Oddalujete odchod do postele až do doby kolem půlnoci, protože stejně neusnete? Začne vám po ulehnutí v hlavě vířit změť obav, pochybností, strachů a nepříjemných očekávání? Vyzkoušeli jste už všechna doporučení přátel a odborníků, polykáte hořčík ve velkém a spočítané ovečky by se nevešly ani na Strahovský stadion? Problém může být ve vaší hlavě, je třeba si dodat potřebný klid. Jak na to?

Vstáváte ráno rozlámaní jako po noční v kamenolomu a zachraňujete se ranním kávovým  megacloumákem? Celý další den vidíte jako přes šedivé brýle a neustále zíváte? Nevzdávejte to! I vy můžete usínat hned po ulehnutí jako miminko, upadnout do hlubokého spánku a ráno se probouzet  dorůžova odpočinutí. Po probuzení se s nadějí těšit na nový den, i kdyby to mělo být třeba pracovní pondělí. Nevěříte? Pojďte se s námi podívat na některé z rituálů, které provádějí spokojení lidé těsně předtím, než se uloží ke spánku.

Přestaňte se trápit a zkuste spánek přilákat trošku jinak, pomocí jemných, léty prověřených technik. Jsou to činnosti tak příjemné, že se budete těšit na každý večer a možná vám nakonec bude líto, že jste usnuli tak brzy!

Pohádka na dobrou noc

„Četba dobré knihy je ustavičný dialog, při kterém nás kniha oslovuje a naše duše odpovídá.“ (Maurois André)

Rozhodně si nevybírejte čtení novin nebo časopisů. Spokojení lidé čtou knihy, příběhy a články, které je inspirují. Čtení takové literatury vzbuzuje ve vašich představách pozitivní myšlenky, které následně ovlivňují vaše chování a prožívání. Když usínáte s příjemnou myšlenkou nebo s otázkou jen tak volně položenou, vy sice tvrdě usnete, ale vaše podvědomí pilně pracuje a může se stát, že první myšlenka po probuzení bude právě nejlepší řešení vašeho problému.

Plány a rozbory

Na konci každého dne věnujte 5 – 10 minut přemýšlení o tom, jak probíhal váš den, co dobrého jste udělali pro druhé, ale i pro sebe. Tato činnost vám pomůže uvědomit si, čeho jste už dosáhli a jak jste se přiblížili svým cílům. Pokud si již večer představíte, jaký bude váš zítřejší den, vaše mysl se uklidní a ráno se probudíte čilejší a odhodlanější.

Díky za každý nový den

Spokojení lidé po ulehnutí zavřou oči a děkují za všechny události a lidi, se kterými se za celý den setkali:

  • kolega, který je svezl do práce autem
  • manžel, který je podpořil
  • servírka, jež je rychle obsloužila, když už měli zpoždění (a ještě se u toho třeba usmívala)

Vděčnost je pozitivní emoce, která motivuje. Kdo usíná s dobrými myšlenkami, většinou se s nimi i probouzí.

Zdravé a dobré jídlo

Samozřejmě, jíst a pít večer není to nejlepší, na těžká jídla, alkohol a kávu byste měli rovnou zapomenout. S kručícím žaludkem se ale usíná špatně. Existují jídla, která váš organismus nezatíží a naopak vám pomohou k uvolnění.

Můžete vypít šálek horkého mléka s medem, bylinkový čaj nebo si připravit trochu ovesných vloček s banánem. Ten obsahuje serotonin, díky kterému se vám bude skvěle relaxovat.

Meditace

Správná meditace bývá velmi přínosná. Podporuje činnost mozku, bojuje proti stresu a depresi, chrání před rizikem nemocí srdce. Očistí vaši mysl od všech denních problémů a umožní hluboký odpočinek. A nemusíme tomu říkat rovnou meditace, klidně úplně obyčejně – čas pro sebe.

Cvičení

  • jóga
  • strečink
  • ...sex

…to všechno vás unaví do příjemna, spánek pak přijde sám.

Relaxace

Každý člověk má svůj způsob odpočinku. Spokojení spáči doporučují dlouhou bublinkovou koupel, odpočinek při provozování svého hobby, ať už je to šití, malování, zpěv nebo cokoliv, co vás baví. Poslouchejte klidnou hudbu. Vyvětrejte si v ložnici, nastavte příjemnou teplotu, do aromalampy připravte olej s příjemnou vůní a rozhlédněte se. Pokud je vám příjemně a nic vás neruší, pak už jen… Dobrou noc.

Jaké uspávanky platí na vás? Podělte se o své nápady, zkušenosti a doporučení s ostatními!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie