Zobrazit přihlášovací formulář

Chraňte před chlórem pokožku i vlasy

  • Publikováno:
Chraňte před chlórem pokožku i vlasy

Chlór je velmi užitečný prvek, kterému můžeme vděčit za mnohé, díky jeho schopnosti likvidovat bakterie. Jenomže… je to trošku dvojsečná zbraň, protože jeho schopnost ničit bakterie a viry znamená agresivitu i člověku. Kde je chlóru nejvíc a co může způsobit? Jak si chránit kůži a vlasy?

Chlórovaná voda nemusí způsobovat problémy jenom, když ji pijeme. I v kontaktu s větší či menší koncentrací chlóru ve vodě trpí naše pokožka i vlasy.

Chlór z pokožky lidského těla smývá její přirozenou ochranu, tukový film, který nás chrání před útoky zvenčí. I proto, že je obnažená, nás může kůže po návštěvě například bazénu svědit, pálit nebo se na ní dokonce mohou projevovat podráždění a zarudnutí. Vlasy se zase působením chlóru, který jim bere ochranu, vysušují, jsou lámavější.

Kde je chlóru nejvíce

Nikoho nepřekvapí informace, že vodu s největší koncentrací chlóru mají veřejné bazény a koupaliště. Tam je množství bakterií dáno samozřejmě množstvím lidí, ale také teplotou vhodnou pro jejich množení.

Druhý způsob, jak se dostáváme do kontaktu s chlórovanou vodou, je obyčejně v koupelně. Kohoutková voda obsahuje větší či menší množství chlóru, a to v závislosti na sezóně. V létě je v kohoutkové vodě chlóru víc, protože teploty rostou a tím i prostředí pro množení bakterií. Při koupání nebo sprchování si je třeba uvědomit, že kůže není jen tak nějaký obal, je to bariéra, ale propustná. Takže se skrz ni do těla dostává všechno možné, včetně chlóru.

Jak se chránit?

               Bazény a koupaliště.

  • Před vstupem do bazénu se osprchujte. Znáte tuto cedulku? Ano, je to ohleduplné, správné a měli bychom to dělat všichni. Ale! Rozhodně nepoužívejte mýdlo. Ideální totiž je se pár minut před vstupem do sprchy natřít voděodolným opalovacím krémem. A k očistě pak použít jen obyčejnou tekoucí vodu.
  • Rozhodně si nezapomeňte namočit vlasy. Vlasy jsou pórovité, takže je i obyčejná voda může před tou chlórovanou ochránit. Ale pokud chcete udělat úplné maximum, naneste na vlasy po celé jejich délce účinný kondicionér. Nemusí ho být hodně, stačí směs s vodou, ale tím máte jistotu, že chlór jejich strukturu a zdraví neponičí.
  • Chcete si být jistí? Zvažte koupací čepici. A neuvažujte o ní jako o něčem, co se hodí na aqua aerobik pro seniory, ale spíš, jako něco, čím můžete podtrhnout stylový „plavkový outfit“. Sluneční brýle kočičího tvaru a krásný retro look je na světě.
  • Po koupání se rozhodně osprchujte a tentokrát použijte jak mýdlo, tak následnou péči v podobě hydratačních krémů. Pokud jste na vlasy nanesli kondicionér, stačí ho tekoucí vodou spláchnout, pokud ne, umyjte vlasy úplně lehoučce troškou šamponu a kondicionér nechte působit co nejdéle (alespoň tři minuty).

               Doma

  • Není třeba panikařit. Při běžném sprchování nebo koupání ještě pravděpodobně nikdo na následky negativního působení chlóru neutrpěl velkou újmu. Jediné, na co je třeba brát zřetel, je jeho větší koncentrace v letních měsících. Tím, že tělo vystavujeme také více chemii právě na koupalištích, je dobré si ho alespoň doma odpustit.
  • To zařídíte tak, že se budete sprchovat kratší dobu a v tak chladné vodě, jak ji jen snesete. Čím je voda teplejší, tím víc se v ní tvoří bakterie, tím pádem potřebuje více dezinfekce. Pokud zvrátíte poměr teplé a studené vody ve prospěch studené, nejen, že budete pečovat o svou pokožku, ale také můžete účinně bojovat proti úzkostem a depresi.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

mandel 14. 4. 2016, 9:00
Mám dotaz k poslednímu odstavci - co vím, tak voda z vodárny jde studená, ohřívá se až dodatečně. Tedy, pokud je v ní nějaký chlór, tak se ohřátím chloru nepřidá, ne? Nechápu logiku argumentu, proč se sprchovat v co nejchladnější vodě (jiné argumenty ohledně zdraví, otužování a tak bych třeba našla, ale množství chloru ve vodě vzniklé tím, že se voda ohřeje???) (Je logické, že teplá voda = víc bakterií = bylo by dobré víc dezinfikovat, tj. víc chloru. ale když je pořadí napřed chlor - pak ohřev ... tak tento argument padá?)
bohdan 14. 4. 2016, 16:40
@mandel Nejspise je to mysleno tak, ze v letnim obdobi se muze uz u zpracovani koncentrace zvysit prave proto, ze je pocitano s vyssim obsahem bakterii diky tomu teplu. Mozna podobne jako u benzinky, kdyz je zima, prida se vice aditiv. Ale presne cisla urcite neznam.
Brblalka 14. 4. 2016, 7:24
Z jakého důvodu byl smazán můj komentář? Vyjádřila jsem se slušně k nesmyslům, které jsou v článku uvedeny jako např. že chlór se dostává do těla přes pokožku (!) a můj komentář byl smazán? Jediné ostřejší slovo, které jsem použila bylo "slátanina". Může mi to někdo vysvětlit? Děkuji.

Kategorie