Zobrazit přihlášovací formulář

Rajčata a zázračný lykopen

  • Publikováno:
Rajčata a zázračný lykopen

Existují potraviny, které považujeme za obyčejné, ale ony nejsou. A u některých je to vyloženě extrémní. Dobrým příkladem jsou rajčata. Když pomineme jejich univerzální použití v kuchyni, můžeme se soustředit na jejich vliv na lidský organismus, naše zdraví a, v neposlední řadě, pleť. Víte, že obsahují antioxidant, který je silnější než tolik protěžovaný vitamin E? A že umí vyřešit nejeden problém s pletí? A vůbec, mají spoustu dalších zajímavých vlastností.

Rajčata jsou malým zázrakem v péči o pleť. Jak použitím jako maska, tak obyčejnou konzumací. Ale zdaleka neprospívají pouze naší pleti. Především díky obsahu lykopenu. To je přírodní červené barvivo, jeden z provitamínů skupiny A, je schopný absorbovat světlo (chrání pleť před UV zářením) a je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Tělu pomáhá…

  • …snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • …zvyšovat imunitní systém
  • …působí proti vzniku onkologických onemocnění

Při péči o pleť pomáhá některým typům pleti proti akné, funguje na pigmentové skvrny a podobně. Trošku problém může nastat, trpíte-li na pálení žáhy, rajčata mohou být poměrně agresivní „na žaludek“. To víme, protože je to jedna z potravin, která se do dětských jídelníčků zařazuje později a opatrně. 

Zajímavosti:

  • Ozdravné účinky rajčat se zvětšují jejich tepelným zpracováním. Proto nezavrhujte protlaky, kečupy, džusy a podobně.
  • Účinky lykopenu potlačuje kouření, pro kuřáky tedy rajčata zas takovým zázrakem nebudou.
  • Naopak vitamin C znásobuje účinky lykopenu, pokud chcete vytěžit z rajčat maximum, ideálně je kombinujte s potravinami bohatými na jeho obsah.

Rajčaty proti tmavým kruhům pod očima

Rajčata obsahují různé další živiny, včetně vitaminu A, C a B, síry, železa, fosforu, draslíku a vápníku. Tyto živiny spolu s bělícími vlastnostmi rajčat z nich dělá ideální účinný lék na tmavé kruhy pod očima. Citronová šťáva má bělící účinky sama o sobě a kurkuma má protizánětlivé vlastnosti. Můžete je nakombinovat například takto:

  • 1 lžička rajčatové dužiny
  • ½ lžičky citrónové šťávy
  • Kurkuma (tolik, aby se směs zahustila do konzistence pasty)

Naneste na tmavší místa, ale pozor, aby se směs nedostala do očí! Nechte působit zhruba 15 – 20 minut, smyjte ledovou vodou.  

Rajčata jako pleťová maska pro normální až mastnou pleť

Zmíněný zázračný lykopen podporuje produkci elastinu a kolagenu, takže pomáhá pleti proti předčasnému (i tomu normálnímu) stárnutí. A to jak vnitřním, tak vnějším užitím.

Vezměte dvě rajčata a ponořte je do vroucí vody (tepelná úprava paradoxně podporuje efekt unikátního obsahu vitamínů a dalších látek, které jsou v rajčatech obsažené). Stačí na půl minuty. Poté je vytáhněte a rozmačkejte na co nejjemnější kaši, do které přidáte alespoň lžíci olivového oleje. Tu naneste na obličej a nechte alespoň 15 minut působit. Pleť se krásně ozdraví a zbaví přebytečného mazu. Rajčatová maska lehce vysušuje, proto není vhodná pro použití na suchou pleť!

Pokud chcete přidat zároveň hydrataci, smíchejte rajčata s přírodním bílým jogurtem.    

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie