Zobrazit přihlášovací formulář

Bylinky, které nám pomůžou spát

  • Publikováno:
Bylinky, které nám pomůžou spát

Nesnášíte rána? Znáte plno ranních ptáčat, ale vy se ráno ne a ne probrat? Řekli jste si, že to bude tím, že jste vlastně tak trošku sova, takže je logické, že rána nejsou nic pro vás? Možná na ně jenom nemáte dost energie proto, že nekvalitně spíte. Potíže s usínáním, probouzení v noci, noční můry… Možná zažíváte úzkosti, vyčerpání, které spánku paradoxně brání, honí se vám hlavou moc věcí najednou. Nechcete brát léky a dopovat své tělo chemií? První volbou můžou být bylinky.

To, že se lidé snaží uměle vyrobit něco, co už dávno vymyslela příroda, je vlastně normální. Záleží, jakou koncentraci účinných látek je třeba povolat do boje. Ale místo toho, abychom své tělo zatěžovali hned velkou dávkou, můžeme začít zkoušet pomalu, přírodně.

Pokud máte potíže se spánkem, což je vlastně taková nová civilizační choroba, zkuste bylinky. Jsou bezpečné, mají žádné nebo minimum vedlejších účinků, můžete je kdykoliv vysadit a nezískáte si na ně návyk. Takže… proč nevyzkoušet?

Kozlík lékařský (valerián). Kozlík spánek navozuje celkem spolehlivě, navíc zkracuje dobu usínání, uklidňuje mysl, relaxuje svaly a působí příznivě na nervový systém. Nicméně kozlík je poměrně silná bylina a může ovlivňovat pozornost i během dne, je třeba najít pro sebe to správné dávkování.

Levandule. Vůně levandule navozuje klid a pohodu, mírní úzkosti a pomáhá se spánkem. Také významně zlepšuje jeho kvalitu, s použitím esenciálních vonných levandulových olejů je mnohem větší šance, že se ráno probudíte odpočatí a „dospaní“. Jenom je třeba si dávat pozor na intenzitu a délku vůně levandule, ve větší míře může způsobovat bolest hlavy.

Třezalka tečkovaná. Třezalka je mocná bylinka. Kromě jiného se už staletí užívá jako přírodní antidepresivum. Zlepšuje náladu, uvolňuje úzkosti a pomáhá se spánkem. O její intenzitě svědčí i fakt, že se ne úplně dobře snáší s některými léčivy – například je třeba si dávat pozor na snižování účinků hormonální antikoncepce. Ale jinak je třezalka pravděpodobně to nejúčinnější, co si z říše bylinek můžete dopřát.

Vlčí mák. Lístky vlčího máku se používají jako prostředek na spaní už od pradávna. Vzhledem k tomu, že odvar z nich působí také extrémně relaxačně na dýchací centra, využívá se také jako lék na různá respirační a plicní onemocnění. Nicméně využití máku na spaní je trošku kontroverzní vzhledem k obsahu některých látek, i když větší kontroverze se týká máku setého.

Meduňka lékařská. Klasická bylinka na uklidnění našich babiček. Meduňkový čaj uvolňuje napětí, zbavuje nás úzkosti a pomáhá se spánkem.

Heřmánek. Heřmánek má sedativní účinky, ale kromě svalového napětí, úzkostí a nespavosti, pomáhá také s navozením celkové psychické pohody. Příznivě působí také na zažívání, zevně zklidňuje podrážděnou pokožku. Při zalévání heřmánkového čaje je velmi důležité při louhování nechat konvici nebo hrníček přikryté – aby se nevypařovaly důležité účinné látky!             

Mateřídouška. Ta nám pomůže s kdečím. S náladou, usínáním, zažívacími potížemi, svalovou relaxací, vykašláváním, působí protizánětlivě i proti bolesti (například menstruačním křečím)…

Chmel otáčivý. I když byste to možná nečekali, chmel působí na mírnou nespavost přímo zázračně. Stejně tak na nervové podráždění, svalovou tenzi, podporuje činnost trávicího traktu. Sušený chmel se dříve využíval jako výplň polštářů, pokud ho budeme uchovávat na suchém a temném místě, vydrží jeho léčebné účinky až jeden rok. Ze sušeného chmele můžeme kromě vonných polštářků připravovat také čaj.

Ovšem pozor!

Bylinky sice možná nejsou tolik koncentrované jako ostatní léčiva, svůj účinek ale mají nesporný. Proto neužívejte bylinky na zklidnění před tím, než usednete za volant, a poraďte se s lékařem, pokud jste těhotná nebo kojíte!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie