Zobrazit přihlášovací formulář

Co děláme špatně při péči o vlasy

  • Publikováno:
Co děláme špatně při péči o vlasy

Někdo by možná neřekl, že i obyčejná gumička, kterou nosíme, může mít vliv na kvalitu našich vlasů. Podle odborníků – může. Všichni chceme krásné a pokud možno zdravé vlasy (ona se bez zdraví krása stejně neobejde). Ale někdy sabotujeme svoji snahu o co nejkvalitnější vlasy vlastně úplně obyčejnými věcmi. Co děláme a s čím je třeba přestat?

Nedostatek lesku, roztřepené konečky, lámavé vlasy tak nějak bez života. Pokud víte, o čem mluvíme, bylo by dobré zpozornět. Protože každodenní malinké zvyky, které nám připadají neškodné, ve většině případů můžou za to, že naše vlasy nevypadají tak, jak bychom si představovali. Co tedy děláme špatně…?

…odtrháváme polámané konce vlasů. Vidíme pramen s polámanými konečky? Prostě jen za konečky zataháme, ony odpadnou a je to. Jenže! Zlom, ve kterém nám vlas „odpadl“ zavdává na další a ještě masivnější třepení. Vlasy je třeba ostříhat, a to ještě co nejostřejšími nůžkami. Pokud uvidíte roztřepené konečky, objednejte se k holiči.

…používáme teplo k úpravě ještě mokrých vlasů. Žehličky, kulmy a ostatní nástroje pro styling, které pracují s extrémními teplotami, musíme používat výhradně na suché vlasy. Jinak si je totiž prostě vaříme. Pokud se přestanete fénovat a po chvíli jsou vaše vlasy studené, tedy vlhké, můžete fén znova zapnout.

…spíme s culíkem. Taky nesnášíte, když si vlasy v noci přileháváte, lezou vám do obličeje a vy úplně cítíte, jak vám dráždí pokožku? Není nic snazšího, než si přes noc udělat culík. Jenže – v místě gumičky, na které ještě k tomu působí větší tlak než přes den, se nám vlasy jednoduše nalomí. A to hodně vysoko – spaní s gumičkou může způsobovat dokonce řídnutí vlasů tím, že začnou odpadávat vysoko u hlavy. Pokud chcete toto dilema vyřešit, zapleťte si přes noc cop na bok, francouzský, obyčejný, jak vám to půjde, a svažte látkovou gumičkou velmi volně.

…nanášíme spreje moc blízko u hlavy. A nejde jen o to, že sprejování lakem na vlasy nebo suchým šamponem moc blízko docílíme akorát toho, že se nám na hlavě vytvoří téměř nerozčesatelné chuchvalce. Všechny vlasové přípravky ve formě aerosolu fungují mnohem lépe, když jsou před konečnou aplikací v kontaktu se vzduchem. Proto nanášet hezky že vzdálenosti alespoň 30 cm!

…stále používáme gumové gumičky.  Někdo jako nouzové řešení, někdo jako standard. Ani v jednom případě to ale není dobře! Gumičky, které se nám na vlasy nalepí, nejdou dobře sundat a jsou „ostré“ způsobují zlomy o mnoho víc než ty obalené látkou, popř. spirálky.

…rozčesáváme si vlasy od konečků ke kořínkům. A co je na tom špatného? To, že si vlasy vlastně trháme. Nejdřív je třeba vzít konečky a vyčesat z nich uzlíky, rozčesat je. Teprve potom může nastoupit česání vlasů po celé jejich délce – ideálnější ovšem je, když si vlasy rozčesáváme kaskádovitě směrem zezdola.

…vlasy si stříháme, aby narostly. Toto je velmi rozšířené přesvědčení, že když vlasům odlehčíme, porostou rychleji. Není to pravda. Místo toho je dobré vyzkoušet méně mytí, méně stylingu, více výživy a péče.

…nešetrně si sušíme vlasy ručníkem. Znáte to, vlasy vymačkáte, vezmete ručník a pořádně si hlavu promnete všemi směry. To je ovšem pro takový obyčejný vlas malá katastrofa. Protože třením si zase otevřeme vlasový obal, který jsme pečlivě zatahovali kondicionérem. Takže vlasy budou po takovém zacházení matné a nezdravě vyhlížející. A nás to bude nutit je žehlit, rovnat a natahovat.

…používáme moc suchého šamponu. Pokud používáme suchý šampon (nebo pudr) více než průměrně dvakrát týdně, vysušujeme si pokožku hlavy. Tato násilná dehydratace má za následek většinou to, že se nám vlasy rychleji mastí, slábnou a jsou náchylnější k lámání.     

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie